Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ζει κι είναι κοντά μας

Τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, η μνήμη του ήρωα κομμουνιστή

Τον κομμουνιστή, τον επαναστάτη, τον Ανθρωπο Νίκο Μπελογιάννη τίμησε το Σάββατο η γενέτειρά του Αμαλιάδα. Πέρασαν ήδη 45 χρόνια από τότε που τα δολοφονικά βόλια του μισαλλόδοξου μετεμφυλιακού κράτους, μετά από εντολή των Αμερικανών και του παλατιού, έκοψαν το νήμα της ζωής του λαϊκού αγωνιστή. Μα δεν τον σκότωσαν. Γιατί 45 χρόνια τώρα "ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας", έγινε σύμβολο αυτοθυσίας και ατσάλινης αδιαλλαξίας απέναντι σε κάθε συμβιβασμό, έγινε σύμβολο αγώνα μέχρι την ήττα του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, μέχρι τον "εξανθρωπισμό του ανθρώπου". Επί 45 χρόνια, όπου υπάρχουν αγώνες για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο "άνθρωπος με το γαρίφαλο" είναι πάντα παρών, δείχνοντας με τη στάση του το δρόμο του αγώνα και της θυσίας για τα ψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά.

Το Σάββατο, στην πλατεία που φέρει το όνομά του, η Αμαλιάδα τίμησε το εκλεκτό παιδί της, που με τη θυσία του έγινε παιδί όλης της Γης, σύντροφος, φίλος κι αδελφός όλων των αγωνιστών της λευτεριάς στον κόσμο. Δεν έλειψε κανείς από αυτό το χρέος τιμής. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - του Κόμματος που τίμησε με τη ζωή και τον αγώνα του ο Ν. Μπελογιάννης - με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Κώστα Μπάτσικα γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν συναγωνιστές του Ν. Μπελογιάννη, ασπρομάλληδες νεολαίοι σήμερα, μα με την ίδια φλόγα και την ίδια απόφαση να εκπληρωθεί τελικά το ιδανικό για το οποίο έδωσε τη ζωή του ο Μπελογιάννης. Συμμετείχαν πολλοί μαζικοί φορείς όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Τσιμέντου Ζαχάρως, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ηλείας, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Γαστούνης, ο επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,Ηλείοι κομμουνιστές της Αθήνας, αντιπροσωπεία της Κοινότητας Αγ. Ηλία Ολυμπίας, ο δήμαρχος Αμαλιάδας Δ. Κράλλης,ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας Διονύσης Πανόπουλος,ο αντιδήμαρχος Αμαλιάδας Διονύσης Κακλαμάνος,η Κοινότητα Μίνθης, ο Γεώργιος Δεβές από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τα Παραρτήματα Ηλείας, Ζαχάρως, Αμαλιάδας, Λεχαινών, Δάφνης Αθηνών, Πατρών και Κάτω Αχαϊας της ΠΕΑΕΑ. Ηταν εκεί και πολλοί φίλοι, συντοπίτες και συναγωνιστές του Ν. Μπελογιάννη, που με πρόσωπα βουρκωμένα από τις αναμνήσεις θυμόνταν και αφηγούνταν ο ένας στον άλλο περιστατικά από τη ζωή του, περιστατικά που σκιαγραφούν τον Ανθρωπο Μπελογιάννη.

"Θα έρθει να φάει ο Λάκης"

Ηταν χαρακτηριστική η αφήγηση της Βάντας Κατσιλιέρη,γυναίκας του γιατρού Αγγελου Κατσιλιέρη, παλιού συμφοιτητή του Νίκου, που πολλές φορές στα δίσεκτα χρόνια της παρανομίας τον έκρυψε στο σπίτι του, στην οδό Κρησίλα 50 στο Παγκράτι. Η Β. Κατσιλιέρη θυμήθηκε με νοσταλγία τις φορές που ο σύζυγός της την ειδοποιούσε πως "σήμερα θα έρθει να φάει ο Λάκης" χρησιμοποιώντας ένα από τα συνθηματικά ονόματα του Μπελογιάννη. Θυμήθηκε την περίοδο που ο Μπελογιάννης, μαθητής στο γυμνάσιο Αμαλιάδας, ήταν από τους πρώτους στους διαγωνισμούς μα και στον αλτρουισμό. Τελειώνοντας το διαγώνισμα έβγαινε γρήγορα έξω και έγραφε στον απέναντι τοίχο τις λύσεις για να τις δουν από το παράθυρο οι συμμαθητές του, οι οποίοι αν αποτύγχαναν δε θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές και θα επέστρεφαν στην αγροτική ζωή. Θυμήθηκε τα φοιτητικά χρόνια του Μπελογιάννη, τότε που στα σπίτι της οδού Κρησίλα μάζευε τις Κυριακές τους φοιτητές από τον Πύργο και την Αμαλιάδα και τους κέρδιζε με το γλαφυρό του λόγο, χωρίς ποτέ να γίνεται φορτικός για να τους πείσει. Θυμήθηκε, τέλος, τον Χίτη περιπτερά απέναντι από το σπίτι στο Παγκράτι, ο οποίος υποψιάστηκε το γιατρό πως φιλοξενεί τον Μπελογιάννη, τον κάρφωσε στην Ασφάλεια, η οποία τον ξυλοκόπησε τρεις φορές χωρίς εκείνος να αποκαλύψει το παραμικρό.

Η εκδήλωση άρχισε με καταθέσεις στεφανιών. Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη κατέθεσαν στεφάνι η ΚΕ του ΚΚΕ, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου του Κόμματος, η ΝΕ Ηλείας, το ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,οι Ηλείοι κομμουνιστές της Αθήνας, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, τα Παραρτήματα Πατρών, Δάφνης Αθηνών και Λεχαινών της ΠΕΑΕΑ και η ΝΕ Ηλείας της ΠΕΑΕΑ. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, την ώρα που ακουγόταν το "Επέσατε θύματα", μια σιγή που διακόπηκε από την ιαχή "ΑΘΑΝΑΤΟΣ" που βγήκε μέσα από τις καρδιές όλων. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιώργος Σπηλιόπουλος,πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος αναφερόμενος στον ήρωα τόνισε πως "τα δολοφονικά βόλια που σφηνώθηκαν στο κορμί του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του ήταν κατευθυνόμενα από τις ΗΠΑ, το παλάτι και την αντίδραση". Υπογράμμισε πως "ο λαός παίρνει δύναμη από τη δύναμή του και συνεχίζει αταλάντευτα το δρόμο που χάραξε ο ήρωας για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης" και τόνισε πως ο Ν. Μπελογιάννης "μας έμαθε πώς να ζούμε και με αξιοπρέπεια να πεθαίνουμε για τα ιδανικά μας".

Ολόψυχα αφοσιωμένος στην υπόθεση του κομμουνισμού

Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ ο γραμματέας της Δημήτρης Κάγκουρας,μεταξύ άλλων σημείωσε: "Εκ μέρους της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ χαιρετίζουμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και δηλώσατε ΠΑΡΩΝ για να τιμήσουμε τη δοξασμένη θυσία του Ν. Μπελογιάννη, του ασυμβίβαστου κομμουνιστή που περπάτησε το δρόμο του χρέους μέχρι το τέλος. Ανθρωπος με αρχές. Σεμνός και ευγενικός. Γοήτευε με την ανθρωπιά του και τη συντροφικότητα. Γνήσιος επαναστάτης μαρξιστής - λενινιστής, ολόψυχα αφοσιωμένος στην υπόθεση του κομμουνισμού. Ακραιφνής Ελληνας πατριώτης. Διεθνιστής. Πιστός στο όραμα του σοσιαλισμού. Αγαπούσε βαθιά το λαό μας και ήθελε να τον λυτρώσει από τα δεσμά της καπιταλιστικής καταπίεσης. Να γίνει λεύτερος και νοικοκύρης στον τόπο του, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Σήμερα όσοι διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο του αγώνα και αναλάβαμε το ιστορικό καθήκον να οικοδομήσουμε το Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο απέναντι στο μαύρο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, που προωθούν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, έχουμε βοηθούς και συμμάχους τους δοξασμένους νεκρούς μας, σαν τον Ν. Μπελογιάννη. Το φωτεινό παράδειγμά του αποτελεί πολύτιμη ηθική, αγωνιστική παρακαταθήκη.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλισμός δείχνει και πάλι το απαίσιο κι εγκληματικό πρόσωπό του, ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοι του αν ζούσαν θα διάλεγαν το δρόμο του αγώνα αταλάντευτα".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση, τους αγώνες και την ηρωική στάση ζωής του κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη και τόνισε πως το παράδειγμά του αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς δύσκολους αγώνες όλων αυτών που δε συμβιβάζονται, που εμπνέονται από τα ίδια ιδανικά, για τα οποία εκείνος θυσιάστηκε.

Η βραδιά τέλειωσε με συνεστίαση στο "Στέκι του Ντελόν", όπου οι κομμουνιστές συνδύασαν "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" διασκεδάζοντας αλλά και συγκεντρώνοντας ποσά από φίλους και οπαδούς του Κόμματος για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι προσφορές που έγιναν από απλούς ανθρώπους στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη. Μέσα σ' αυτές ήταν και η προσφορά από τον Σ. Γ. ενός πίνακα αξίας 1.000.000 δραχμών, για να μπει σε λαχειοφόρα αγορά. Οπως ήταν αναμενόμενο οι λαχνοί εξαντλήθηκαν.Ν. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ