Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Οξεία ισχιαλγία... στα κόμματα

Το εγκώμιο του πολιτικού, ο οποίος επί 50 χρόνια εξέφρασε με συνέπεια τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των ξένων προστατών της, πλέχτηκε χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκαν τα αρχεία του Κ. Καραμανλή.

Ο "πρωταγωνιστής" και "συγγραφέας" των αρχείων δεν προσήλθε, λόγω οξείας ισχιαλγίας όπως ανακοινώθηκε, αλλά παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,οι μισοί περίπου βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και "επιφανείς" εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας. Η κυβέρνηση Σημίτη δεν εκπροσωπήθηκε, προφανώς για να δείξει ότι "διαφοροποιείται από τη Δεξιά".

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στην εκδήλωση επιχείρησε να αποσείσει από τους ώμους του τις "αμαρτίες του παρελθόντος" και να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του μέλλοντος. Ετσι, αφού μεν χαρακτήρισε ανεκτίμητη και αναμφισβήτητη την ιστορική προσφορά του Κ. Καραμανλή και σημαντική συνεισφορά στην ιστορική γνώση τη δημοσίευση των αρχείων, τόνισε ότι "αυτό σε ό,τι αφορά το χτες". Δική μας αποστολή, πρόσθεσε, είναι να γυρίσουμε σελίδα να κοιτάξουμε το αύριο.

Από τις απουσίες επισημάνθηκε αυτή του Κ. Μητσοτάκη,για τον οποίο ωστόσο βουλευτές φιλικά προσκείμενοι δήλωναν ότι οι αναφορές στο αρχείο δεν τον θίγουν. Ο Γ. Σουφλιάς,ο οποίος επίσης απουσίαζε, θεωρεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι η δημοσίευση των αρχείων προξένησε ζημιά στην παράταξη. Στην εκδήλωση προσήλθαν αρκετοί φιλομοναρχικοί βουλευτές της ΝΔ, προφανώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ από τη δημοσίευση των αρχείων. Ωστόσο, ένας από αυτούς, ο Γ. Καρατζαφέρης,δε δίστασε να δηλώσει ότι οι φιλοβασιλικοί είναι ο κορμός της ΝΔ. Εκτενή αναφορά και εγκωμιαστικές κρίσεις για το έργο και την προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή έκαναν με τις ομιλίες τους οι Γ. Ράλλης, Γ. Πεσμαζόγλου, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και ο Γ. Μαρίνος,ενώ η παρουσίαση της έκδοσης έγινε από τον καθηγητή Κ. Σβωλόπουλο.

  • Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Μ. Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: "Τα αρχεία του Κ. Καραμανλή αποτυπώνουν, με ακριβή τρόπο θα έλεγα, το έργο ενός από τους ικανότερους εκφραστές της αστικής τάξης, ίσως του ικανότερου".
Αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που γίνονται στον Ανδρέα Παπανδρέου και σχετίζονται με το αρχείο Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τον Α. Παπανδρέου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν για το πρώτο χρόνο από το θάνατό του. Ο ίδιος ο Δ. Ρέππας τήρησε πολύ προσεκτική στάση επιλέγοντας χαμηλούς τόνους προκειμένου να υπερασπιστεί τον Α. Παπανδρέου και να αφήσει αιχμές για τον Κ. Καραμανλή. Ο Α. Παπανδρέου, είπε, τιμήθηκε όσο κανείς άλλος στη μεταπολίτευση, αφού αναδείχτηκε τρεις φορές πρωθυπουργός. Δεν ένιωσε την ανάγκη, συμπλήρωσε, και δεν είχε οποιοδήποτε άγχος "προκειμένου να εξωραϊσει τη διαδρομή του", φωτογραφίζοντας τον Κ. Καραμανλή.

Απάντηση στο σάλο που προκλήθηκε με τη δημοσίευση των 12 τόμων των αρχείων έδωσε ο Γ. Βαρβιτσιώτης,ο οποίος σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση των αρχείων του Κ. Καραμανλή "είναι η τελευταία του προσφορά για τον ιστορικό του μέλλοντος. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ δήλωσε ότι "οποιαδήποτε προσπάθεια διατάραξης της ενότητας της ΝΔ πέφτει στο κενό".

Στη Ρηγίλλης προσδοκούν ότι το θέμα θα καταλαγιάσει τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα επιτρέψει στο κόμμα να εξέλθει από την κατάσταση άμυνας και αμηχανίας στο οποίο έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου, γνωστή για τις σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη, εκτίμησε, μιλώντας στον "9,84", ότι η δημοσιοποίηση των αρχείων Καραμανλή μπορεί να βλάψει στο μέλλον τη ΝΔ, ενώ επισήμανε ότι στα αρχεία "δεν εμπεριέχονται στοιχεία αυτοκριτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ