Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Μιζέρια και συνενοχή

"Και τώρα εγώ φεύγω", είπε στους "κοινωνικούς εταίρους" ευθύς μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, "για να μη νομιστεί ότι διά της παρουσίας μου η κυβέρνηση ποδηγετεί το διάλογο"... Φεύγοντας, άφησε στο "πόδι του" για τη "διεύθυνση της ορχήστρας" τους εντελώς... απογαλακτισμένους από την κυβέρνηση υπουργούς, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππα και Γ. Πασχαλίδη...

***

Και πρέπει να μάθουν όσοι διοργανώνουν συγκεντρώσεις κατά του "διαλόγου" ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει το "διάλογο", είπε ο Κ. Σημίτης στην - εκτός κειμένου - ομιλία του, εμφανώς ενοχλημένος που την ώρα της κυβερνητικής φιέστας οι εργαζόμενοι διαδήλωναν στην Αθήνα, καταγγέλλοντας την "οικογενειακή" μάζωξη των πλουτοκρατών και των υπαλλήλων τους.

***

Αλήθεια, όμως, πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τις απόψεις του ελληνικού λαού; Μήπως, από τα εξόχως "αντικειμενικά" γκάλοπ του ραδιοσταθμού του Κόκκαλη; Κι αν είναι τόσο σίγουρος για το "διάλογο" και τη "Μααστριχτική" του κατεύθυνση, γιατί δεν κάνει ένα δημοψηφισματάκι; Ε, γιατί;..

***

Ολοι έχουμε ευθύνες για τη διαδήλωση που γίνεται έξω, σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, στην τοποθέτησή του. Ε, τώρα! Δεν έχουν και όλοι. Ειδικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν έχει καμία ευθύνη, επειδή και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας του, απέρριψε την πρόταση για συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο. Μην "καπελώσουμε" και τους συνταξιούχους...

***

Την απόφαση να πορευτούμε στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών της ΟΝΕ "την πήραμε μόνοι μας", έσπευσε να διακηρύξει ο Κ. Σημίτης. Λίγο πριν τόνιζε με έμφαση ότι, με ένα στόμα και μια φωνή στα ταξίδια του στο εξωτερικό, οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι άλλοι "εταίροι" τού δηλώνουν επιμόνως: "Πρέπει να τηρηθούν οι όροι του Μάαστριχτ".

***

Ομως, ο άνθρωπος είναι "συνεπής". Οποιος τολμήσει να πει ότι η κυβέρνησή του είναι απλώς συνοδοιπόρος των πολυεθνικών και όχι "συνένοχη", τον έφαγε! Εντάξει, κύριε πρωθυπουργέ, μην κουράζεστε, μας πείσατε. Φταίτε όσο και οι άλλοι.

***

Το "ψυχικό κλίμα" της διαδικασίας και το "θετικό πνεύμα συμμετοχής" εκθείασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, βάζοντας τέλος στη χτεσινή φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου". Τώρα αν αυτή η ψυχική ανάταση ήταν γενική είναι ένα ερώτημα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης, δε συμφώνησε πως θα πρέπει να απέχει σε αυτή τη φάση από το "διάλογο".

***

Μήπως, όμως, εκείνοι που μετέχουν το ξέρουν; Ακόμα και σήμερα, κανείς δε γνωρίζει ποιοι συγκεκριμένα είναι οι φορείς που θα συναποτελέσουν τους "κοινωνικούς διαλογιστές"... Η χτεσινή φιέστα, μέσα τη μιζέρια της, θα ασχολούνταν με τέτοιες... λεπτομέρειες;

***

Επίσης, όπως είπε ο Κ. Σημίτης, οι "σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαταγών". Γιαβόλ κομαντάντ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ