Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Χαστούκι" στο διάλογο - απάτη

Μαζική και μαχητική, η χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων, που προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν με νέους πιο δυναμικούς αγώνες

"Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και το πρωινό της πρώτης μέρας του "κοινωνικού διαλόγου", δεν ήταν καλό. Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν παραταχθεί μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να προστατέψουν τους συνδιαλεγόμενους από τους... εχθρούς συνταξιούχους που την ίδια ώρα πραγματοποίησαν μια μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία, καταγγέλλοντας τον διάλογο - απάτη.

Από τις 9 περίπου το πρωί, οι συνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και ΕΛΤΑ άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους. Μιάμιση ώρα αργότερα ξεκίνησαν συγκροτημένα την πορεία τους προς το Γενικό Λογιστήριο, όπου έγινε η κυβερνητική φιέστα. Το κέντρο της Αθήνας δονήθηκε από συνθήματα: "Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση","Ο διάλογος που τώρα ξεκινάτε είναι εντολή αυτών που προσκυνάτε" και "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε".

H πορεία συνεχίστηκε, οι διαδηλωτές ανηφόρισαν τη Γεωργίου Α και στη συνέχεια, διά μέσου της Πανεπιστημίου, πλησίασαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ξεκινούσε πανηγυρικά... ο "κοινωνικός διάλογος". Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, τους κράτησαν σε απόσταση, γεγονός που πυροδότησε την αγανάκτησή τους και συνθήματα όπως "Η τρομοκρατία δε θα περάσει". Οι προσπάθειες των εκπροσώπων των συνταξιούχων να τους επιτραπεί να περάσουν και να φύγουν από την Πανεπιστημίου ήταν άκαρπες, έτσι διαλύθηκαν εκεί, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν ακόμα πιο αγωνιστικά για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους και για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ Γ. Νικολάου,ο οποίος χαρακτήρισε τον διάλογο "μαϊμού" που στόχο έχει να "αφαιρέσει κεκτημένα" και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν για να μην περάσει η αντισυνταξιουχική και αντικοινωνική πολιτική.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Τ. Μαυροδόγλου ο οποίος με τη σειρά του κατήγγειλε τον διάλογο που "επιχειρεί να γυρίσει το λαό 100 χρόνια πίσω" και τόνισε ακόμα ότι: "Αυτές οι πρακτικές είναι καταδικασμένες από τον λαό, φάνηκε και από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, ακόμα και στη ΓΣΕΕ κάτω από την πίεσή μας αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν και τελικά αυτός ο διάλογος θα είναι μονόλογος. Καταγγέλλουμε όσους συμμετέχουν από το συνδικαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες απέναντι στην εργατική τάξη, στους συνταξιούχους, στα ίδια τους τα παιδιά. Σήμερα, με τη συγκέντρωσή μας δίνουμε την πρώτη απάντηση, θα συνεχίσουμε και ο αγώνας μας δε θα είναι μόνο αμυντικός αλλά και επιθετικός. Θα πάρουμε όσα δικαιούμαστε ύστερα από μια ζωή προσφοράς στην πατρίδα μας. Πάμε λοιπόν για το Γενικό Λογιστήριο, το μέρος όπου επιχειρείται η εκτέλεση των δικαιωμάτων μας".

Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

- Τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Λιπασμάτων Καβάλας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι συνταξιούχοι είναι "οργισμένοι από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα απατηλό διάλογο για κατάργηση των κεκτημένων με αίμα, συνταξιούχων και εργαζόμενων". Καλούν τη ΓΣΕΕ να αρνηθεί τη συμμετοχή στον διάλογο που "νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης" και ζητούν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που αφορούν σε: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ