Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σε ρόλο εκτελεστή ξένων εντολών

Το πρόγραμμα δημοσίων έργων της Νομαρχίας καταρτίστηκε με βάση τις επιλεξιμότητες της ΕΕ και βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην οποία αναφέρεται

Πλήρη αποδοχή των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εδώ υποστηρικτών της σηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ενέκρινε για το 1996 η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχίας Αθήνας. Η πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου έσκυψε το κεφάλι και ψήφισε ένα Πρόγραμμα που προβλέπει ελάχιστα έργα για τις ανάγκες της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Πρόγραμμα που διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και επιβλήθηκε στη Νομαρχία, η οποία δουλικά ανέλαβε να το υλοποιήσει.

Το Πρόγραμμα, που ψηφίστηκε την Πέμπτη προβλέπει δαπάνες ύψους 6,4 δισ. για φέτος, και αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος για την περίοδο 1994 - 99 ύψους 39,8 δισ. Για φέτος περιλαμβάνει 125 έργα, νέα και συνεχιζόμενα από πέρυσι. Από το σύνολο των έργων όμως, μόλις 13 αφορούν την ανέγερση και αποπεράτωση γυμνασίων και λυκείων. Επιπλέον προβλέπεται η ανέγερση 20 μόνο παιδικών σταθμών, 19 από τους οποίους είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται από το 1995. Παρ' όλα αυτά όμως, ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, εκτός από τη "Νομαρχιακή Συνεργασία" για την Αθήνα.

Η κατάρτιση του Προγράμματος αποτελεί ουσιαστικά εφαρμογή από τη Νομαρχία ξένων εντολών. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο εισηγητής του Προγράμματος, νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Ανανιάδης,"υπήρχαν αυστηροί κανόνες από την ΕΕ, την Περιφέρεια και τα υπουργεία, που είχαν σαν αποτέλεσμα την προσαρμογή της Νομαρχίας".Στο ίδιο πνεύμα υποταγής, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης,είπε για τα έργα που προκρίθηκαν, ότι "υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις για το ΝΣ, επειδή κάποιοι έκαναν το σχεδιασμό πριν από εμάς".

Η υποταγή στις ξένες επιταγές φάνηκε και από τις εξόφθαλμες εντολές προς το ΝΣ, για το ποια έργα πρέπει να προταθούν, του παρευρισκόμενου στη συνεδρίαση Περιφερειάρχη Ν. Μιχαλόπουλου.Ο τελευταίος δήλωσε για τους παιδικούς σταθμούς, ότι η ΕΕ δε θεωρεί προτεραιότητες τα έργα προνοιακού χαρακτήρα και σημείωσε ότι οι σταθμοί που προτείνονται από τη Νομαρχία δε θα γίνουν αποδεκτοί από τους κοινοτικούς. Στο Πρόγραμμα, βέβαια, αντέδρασαν αρκετοί δήμαρχοι που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και κατέκριναν τη μη επιλογή έργων που είχαν προτείνει ή τις περικοπές κονδυλίων σε έργα που τελικά προκρίθηκαν. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι η Νομαρχία πρέπει να πάρει θέση για τους παιδικούς σταθμούς που δεν εγκρίνονται και να ζητήσει χρήματα από την κεντρική εξουσία.

Αλλοι έκαναν την επιλογή

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας", Σπύρος Χαλβατζής, κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα δεν καταρτίζεται από το ΝΣ και ότι το τελευταίο απλώς ψηφίζει τις προτάσεις της ΕΕ, που περνάν κατόπιν από τα οικονομικά υπουργεία και τον Περιφερειάρχη. Εκανε λόγο για ανάγκη της αιρετής ΝΑ να δράσει αυτοτελώς, να ανιχνεύσει τις ανάγκες της κοινωνίας, να διεκδικήσει και να ανοίξει μέτωπο ενάντια στην υποχρεωτική εφαρμογή σχεδιασμών και προγραμμάτων που επιβάλλονται στη ΝΑ.

"Οι διεκδικήσεις των δημάρχων και τα παράπονά τους είναι δίκαια. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για κοινό μέτωπο πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για διεκδίκηση πόρων και διαμόρφωση κατευθύνσεων", τόνισε και συνέχισε: "Εργα γενικότερου χαρακτήρα όπως τα αντιπλημμυρικά, αφού είναι υπερτοπικά, δεν πρέπει να χρεώνονται στους δήμους, αλλά να αναληφθούν από τη Διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα". Σημείωσε ακόμα την αντίθεση της παράταξης στη μη έγκριση παιδικών σταθμών, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και ότι ο τομέας της Κοινωνικής Πρόνοιας δεν πρέπει να έχει περικοπές. Επιπλέον τόνισε ότι η ΣΑΤΑ πρέπει να κατανέμεται απευθείας στους ΟΤΑ, χωρίς την παρέμβαση του ΝΣ.

Απολογισμός

Στη συζήτηση στο ΝΣ για τον απολογισμό των Νομαρχιακών Επιτροπών για το 1995 και το πρόγραμμα δράσης τους για το 1996, ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε σε σειρά αποφάσεων του ΝΣ, όπως τη συμφωνία του με την αντιλαϊκή επιλεξιμότητα που δεν εγκρίνει κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και ΚΑΠΗ, την κατασκευή του νοσοκομείου Δυτ. Αθήνας σε χώρο που απαιτούσε το κόψιμο 2.000 πεύκων και τη χρηματοδότηση με 2,5 δισ. για την κατασκευή πάρκιγκ στο Μέγαρο Μουσικής. Τόνισε πως έτσι η σημερινή, αιρετή ΝΑ δεν έδωσε διαφορετικό στίγμα από την προηγούμενη, διορισμένη.Επισήμανε ακόμα τις ανησυχίες που είχε εκφράσει η παράταξη για το αν η κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού σχετίζεται με το αεροδρόμιο των Σπάτων, τις αρχικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο και την τελική επαλήθευση των ανησυχιών.

Επιπρόσθετα έκανε σαφές ότι η Νομαρχία δεν κινήθηκε έγκαιρα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τις αναδασώσεις, την αντιμετώπιση του νέφους, το συγκοινωνιακό και τη θέσπιση ενιαίου φορέα και εισιτηρίου, την αντιμετώπιση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, την ικανοποίηση των αναγκών της Παιδείας και της Υγείας. Τελειώνοντας, υπογράμμισε ότι ο προσανατολισμός του ΝΣ πρέπει να αλλάξει και να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τα προβλήματα της ανάπτυξης. Να ενδιαφερθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και των εργαζομένων, κάτι που θα ενισχύσει το θεσμό της ΝΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλοκάρει τα αντιπλημμυρικά η ΕΥΔΑΠ (1996-08-31 00:00:00.0)
Αποφασίζει και αναθέτει ο νομάρχης (1996-07-25 00:00:00.0)
Πρόγραμμα κάλυψης πελατειακών αναγκών (1996-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ