Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση "αγρόν ηγόραζε... "

Του Γιώργου Γκρουμούτη, προέδρου της ΟΑΣ νομού Ηλείας

- Η πρόσφατη κινητοποίηση στο νομό Ηλείας των αγροτών και κτηνοτρόφων πήρε ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα. Ποια προβλήματα οδηγούν τους αγρότες σε τόσο δυναμικές αντιδράσεις;

- Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν όλοι και πρώτα πρώτα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης ότι οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται! Ιδιαίτερα στην ορεινή Ηλεία ξεκληρίζονται, καθώς υποχρεώνονται να πουλήσουν το πρόβειο γάλα στους τυρεμπόρους με το εξευτελιστικό ποσό των 100 και 120 δραχμών. Ούτε το νερό που βγαίνει στα ποτάμια δεν το πουλάνε τόσο. Το πουλάνε 150 και 200 δραχμές... Να το καταλάβει όλος ο κόσμος ότι αυτοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι έμποροι, με τη συνενοχή της κυβέρνησης που αδιαφορεί, πάνε να καταστρέψουν την κτηνοτροφία μας και μας υποχρεώνουνε να σφάξουμε τα ζώα...

- Γιατί το πρόβλημα με την κτηνοτροφία πήρε τέτοια οξύτητα φέτος;

- Ασφαλώς δε φτάσαμε έτσι ξαφνικά σε αυτό το έσχατο σημείο και να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης, αν θα κρατήσουμε τα κοπάδια μας και αν θα μείνουμε στα χωριά μας για να ζήσουμε. Από χρόνια έπαιρναν μέτρα που χτυπούσαν την κτηνοτροφία. Και είναι χαρακτηριστικό, απ' αυτή την άποψη, ότι χρόνο με το χρόνο μεγάλωναν οι εισαγωγές κρεάτων, οι εισαγωγές τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και δεν άφηναν να αναπτυχθεί η δική μας κτηνοτροφία. Ετσι, σιγά σιγά φτάσαμε στο σημερινό χάλι. Δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, ακόμα και τα μικρομάγαζα της γειτονιάς, να πουλούν για τυρί το "γύψο" της Δανίας και τα ντόπια προϊόντα να μην μπορούμε να τα διαθέσουμε. Η κυβέρνηση τα 'χει αφήσει όλα χωρίς έλεγχο! Οσοι θέλουν φέρνουν παράνομα και νόμιμα ό,τι θέλουν απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Βουλγαρία, την Αλβανία ακόμα και απ' την Τουρκία.

Η κυβέρνηση, όμως, "αγρόν ηγόραζε... ". Και δε φτάνει που δεν παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα, για να στηρίξει την κτηνοτροφία, αλλά κινείται και σε αντίθετη κατεύθυνση. Με την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών - που ανέβασαν το κόστος κατακόρυφα - έχει αφήσει τους ξένους να αλωνίζουν.

Στην Ηλεία το πρόβλημα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, η ΗΛΒΙΒΑΛ, έχει κλείσει και τώρα πάνε να την ξεπουλήσουν στους ιδιώτες. Γι' αυτό και ζητάμε να μην προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα για την ντόπια κτηνοτροφία.

- Δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι. Το πρόβλημα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών...

- Ασφαλώς! Ολοι οι αγρότες έχουν στο σημείο να μην ξέρουν τι να καλλιεργήσουν, αφού όλες τις καλλιέργειες τις περιόρισαν. Το καλαμπόκι μειώθηκε. Τη βιομηχανική ντομάτα, για παράδειγμα εδώ στο νομό μας, τη μειώνουν ακόμα παραπέρα. Κι από την άλλη υποχρεωνόμαστε να πουλάμε τα προϊόντα μας κάθε χρόνο φθηνότερα, ενώ τα φάρμακα, τα μηχανήματα, τα αγροτικά εφόδια, γενικά, αυξάνουν ανεξέλεγκτα. Λοιπόν, η κατάσταση δεν πάει άλλο, γι' αυτό και ξεσηκώνονται όλοι οι αγρότες. Οι κυβερνήσεις έγιναν νομάρχες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτελούν τις εντολές του Μάαστριχτ που μας καταστρέφει, χωρίς να ενδιαφέρονται για μας. Μόνο ο αγώνας θα μας σώσει... Γ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε στήριξη των εργατών στον «Ομιλο Σαράντη» (2012-02-01 00:00:00.0)
Η κοστολόγηση των αγροτικών προϊόντων (1998-05-24 00:00:00.0)
Μεγάλο συλλαλητήριο στο Κιλκίς (1996-02-22 00:00:00.0)
Καταστροφικό έλλειμμα (1996-01-25 00:00:00.0)
Αγώνες επιβίωσης (1996-01-25 00:00:00.0)
Δυναμικό "παρών" και από τους κτηνοτρόφους! (1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ