Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγώνες επιβίωσης

Συλλαλητήριο σήμερα στις 10 π.μ. στον Πύργο και ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας. Αναβρασμός και σε άλλες περιοχές

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί στον Πύργο οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας. Τη σκυτάλη παίρνουν στις 31 Γενάρη οι συνάδελφοί τους της Ελασσόνας, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στις υπόλοιπες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας εξαιτίας της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης έχουν φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας. Μπρος στην κατάσταση αυτή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πύργου - Ολυμπίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΑΣ Ηλείας και των ΕΓΣ Αμαλιάδας και Λεχαινών, καθώς και πολλών κτηνοτρόφων του νομού, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του σημερινού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Στον Νομό Ηλείας, χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι απειλούνται με αφανισμό αφού εκτός των άλλων αναγκάζονται να πουλάνε το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές (π.χ. το πρόβειο γάλα με 130 δραχμές), ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν ούτε να το διαθέσουν επειδή οι έμποροι - τυροκόμοι αρνούνται να το αγοράσουν.

Στην Ελασσόνα σε σύσκεψη που έγινε χτες και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων του νομού και πολλοί κτηνοτρόφοι, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη 31 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της πόλης και ώρα 10.30 το πρωί. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κατάσταση της κτηνοτροφίας στη Λάρισα - όπως και σ' ολόκληρη τη χώρα - είναι απελπιστική. Η τιμή του γάλακτος, τα δυο τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί κατά 100 δραχμές το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές κ. ά. ), αυξήθηκε πάνω από 30%. Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, χωρίς να εγκαταλείπουν την τακτική του διαλόγου με την κυβέρνηση - η Ομοσπονδία καλεί το νέο υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα,σε διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα - είναι αποφασισμένοι ν' αρχίσουν νέους αγώνες και να τους κλιμακώσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, αφού άλλα περιθώρια αναμονής δεν υπάρχουν. Ζητούν αύξηση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, μείωση του κόστους παραγωγής, επαρκή και συστηματικό έλεγχο στα σύνορα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων, ανεξέλεγκτων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων από άλλες χώρες και τη λήψη άμεσων και αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής.

Συγκεντρώσεις στο Λαγκαδά

Ανοιχτές συγκεντρώσεις με στόχο την ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και την ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, διοργανώνονται στις κοινότητες Χαλάστρας και Στίβος - Περιστεράς του Νομού Θεσσαλονίκης στις 3 και 4 Φλεβάρη. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία της κοινότητας Στίβος και στις 6μμ στην πλατεία της Χαλάστρας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματος για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επίσης, στη διάρκεια της διήμερης παρουσίας του στην περιοχή θα επισκεφθεί συνεταιριστικές επιχειρήσεις και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ