Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
19Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με νέες δυνάμεις και νέους στόχους

Εκτεταμένα αποσπάσματα από την απόφαση της Συνόδου

Πιο δυνατή βγαίνει η ΚΝΕ από τη μάχη που έδωσε το προηγούμενο διάστημα για τη διασφάλιση της σωστής προοπτικής του κινήματος της νεολαίας, με αποκορύφωμα την ένταξη εκατοντάδων νέων στις γραμμές της στο τελευταίο τρίμηνο του 1995. Αυτή είναι η εκτίμηση της 19ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο, εκτιμώντας την πορεία της δράσης της Οργάνωσης και καθορίζοντας τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα.

Το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, η πάλη για δημοψήφισμα μπροστά στην αναθεώρηση του Μάαστριχτ, η ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο χώρο της παιδείας, η πάλη ενάντια στην ανεργία για το δικαίωμα στη δουλιά είναι μερικά από τα μέτωπα πάλης που βάζει το ΚΣ της ΚΝΕ για τη νέα χρονιά. Το '96 σταθμό στην πορεία της Οργάνωσης αποτελεί το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο υποδέχεται με νέους φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης της Οργάνωσης για το α εξάμηνο του '96. Τα κυριότερα σημεία της απόφασης του ΚΣ είναι τα εξής:

Να διευρυνθούν οι αγωνιστικές διεργασίες

Το ΚΣ της ΚΝΕ στη 19η Σύνοδό του συζήτησε και εκτίμησε τη δράση της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας το προηγούμενο διάστημα, καθορίζοντας για την επόμενη περίοδο τις κατευθύνσεις στο νεολαιίστικο κίνημα, τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την ενίσχυση της πολιτικής παρουσίας στη νεολαία, τους στόχους για το δυνάμωμα και την ανάπτυξη της Οργάνωσης.

Στα πλαίσια της συζήτησης, το ΚΣ της ΚΝΕ εκτίμησε ότι οι αγώνες στους εκπαιδευτικούς χώρους το περασμένο τρίμηνο αποτέλεσαν την απάντηση φοιτητών, μαθητών, σπουδαστών στην κυβερνητική πολιτική. Επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του ΚΣ για τη δυνατότητα ανάπτυξης μαζικών αγώνων, την αναγκαιότητα της παρέμβασης της ΚΝΕ για την αγωνιστική έκφραση της δυσαρέσκειας των νέων στους χώρους της εκπαίδευσης.

Οι αγώνες αυτοί, πέρα από τους όποιους ελιγμούς που ανάγκασαν το υπουργείο να κάνει, έφεραν στην επιφάνεια τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης. Ανοιξαν τη συζήτηση γι' αυτά σε ευρύτερα τμήματα του λαού. Απέδειξαν ότι η νέα γενιά δεν είναι μόνο διατεθειμένη να παρακολουθεί σαν θεατής την αντιδραστική επίθεση στα δικαιώματα και το μέλλον της.

Παρά την ανάταση όμως των νεολαιίστικων διεκδικήσεων, παραμένει μεγάλη η απόσταση μεταξύ της απάντησης που δίνει το κίνημα και του μεγέθους της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα των νέων. Αναδείχτηκε έντονα το πρόβλημα των συσχετισμών, η απαίτηση για τη δραστική αλλαγή τους προς όφελος των δυνάμεων της ΚΝΕ. Εκτιμάμε ότι μετράμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση ως απόρροια της δράσης μας.

Πιο δυνατοί

Η Οργάνωση έδωσε μια σκληρή μάχη, συμβάλλοντας, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες, σε μεγάλο βαθμό στον προσανατολισμό τους, αποτρέποντας τις προσπάθειες υποκατάστασης του κινήματος. Βγαίνουμε πιο δυνατοί απ' τη μάχη που δόθηκε. Με πιο σημαντικό το γεγονός ότι κατορθώσαμε η αγωνιστική μας δράση να μετρηθεί και με εντάξεις νέων μελών. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε οι διαθέσεις να εκφράζονται με αγώνες που να έχουν συνέχεια και προοπτική, διασφαλίζοντας τον πολιτικό προσανατολισμό, ξεκαθαρίζοντας τους στόχους με εναλλασσόμενες μορφές πάλης.

Απευθύναμε και απευθύνουμε την αγωνιστική μας πρόταση στο σύνολο των φοιτητών, μαθητών, σπουδαστών, μέσα στις διαδικασίες του κινήματος. Ακουμπώντας και οξύνοντας τις διαθέσεις, με ενωτική θέληση απέναντι στον κόσμο, εξασφαλίζοντας τον προσανατολισμό του αγώνα και τα αιτήματά του. Η Οργάνωση, κρατώντας την εμπειρία, τα συμπεράσματα και τα θετικά από αυτούς τους αγώνες, μπροστά της έχει την υλοποίηση του άμεσου αυτού καθήκοντος: Συνέχεια - διεύρυνση των αγωνιστικών διεργασιών στο νεολαιίστικο κίνημα, συσπείρωση πλατιά της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ, μαζικοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Πολύμορφη δράση στο κίνημα της νεολαίας

Το ΚΣ καθόρισε πρόγραμμα πρωτοβουλιών της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας, επιδιώκοντας το επόμενο διάστημα να δώσει απάντηση στην προκλητική κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας, να δυναμώσει η συμμετοχή των νέων στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, να συνεχιστούν οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία, να φτάσουμε στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές μέσα από διαδικασίες κινήματος, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην ανεργία και το δικαίωμα στη δουλιά. Το ΚΣ επίσης καθόρισε τους στόχους της Οργάνωσης για τους χώρους όπου συγκεντρώνεται νεολαία, όπως τα νυχτερινά σχολεία, οι ιδιωτικές σχολές και τα ΙΕΚ.

Στο αίτημα που μπαίνει από το Κόμμα μας για δημοψήφισμα μπροστά στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επιδίωξή μας είναι να προβληθεί και να γίνει δεκτό στη νεολαία το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο στόχος αυτός συνδυάζεται με τη δράση μας στο νεολαιίστικο κίνημα και συμβάλλει στην προσπάθεια κατανόησης από τη νεολαία της πολιτικής που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση. Καλλιεργεί το κλίμα αντίθεσης στο Μάαστριχτ βοηθώντας στον προσανατολισμό σε ένα βαθμό των διεργασιών τους νεολαιίστικους χώρους και αγώνες.

Ανοιγμα της πολιτικής - ιδεολογικής δουλιάς

Η ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας, η υλοποίηση των κατευθύνσεων που βάζουμε δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις, παράλληλα με την έντονη πολιτική ιδεολογική παρέμβαση - παρουσία της ΚΝΕ, για να αλλάζουν οι συσχετισμοί στη νεολαία, για να κερδίζουμε σταθερά νέους ανθρώπους με την πολιτική μας, με το Κόμμα μας, με την ΚΝΕ.

Είναι ο δρόμος που οδηγεί ευρύτερες μάζες νέων στο στόχο της συγκρότησης ενός γερού αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Ενός μετώπου που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην κοινωνία για να πραγματοποιηθούν οι κοινωνικές - οικονομικές αλλαγές, που είναι απαραίτητες για τη χώρα, για να νικήσει η σοσιαλιστική προοπτική στην Ελλάδα.

Η διαδικασία της αλλαγής των συσχετισμών προωθείται καθημερινά μέσω της δράσης και της παρουσίας μας στους νεολαιίστικους χώρους. Αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική η δυνατότητα να κερδίζουμε τη νεολαία στο έδαφος των αγώνων που αναπτύσσονται, στα πλαίσια μιας ευρύτερης αναζωογόνησης του νεολαιίστικου κινήματος και των φορέων του.

Αξονες δράσης
  • Το επόμενο διάστημα η πολιτική παρουσία της ΚΝΕ θα εστιαστεί στα προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία, τις αιτίες που τα δημιουργούν, την πολιτική που ευθύνεται, στην προβολή των δικών μας προτάσεων, της ανάγκης οργάνωσης - ανάπτυξης αγώνων.
  • Το διάστημα Μάρτη έως 1η Μάη πραγματοποιούμε καμπάνια ενημέρωσης - διεκδίκησης της νεολαίας ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμά της στη δουλιά. Με εξορμήσεις, συζητήσεις, προβολή διεκδικήσεων και οργάνωσης νέων στο μαζικό κίνημα. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει το δυναμικό μας και τη νεολαία, που θα 'ρθουμε σε επαφή, στην κατανόηση των αιτιών, στην εστίαση στην πολιτική που ευθύνεται, θα διευκολύνει διαδικασίες οργάνωσης στο κίνημα των νέων.
  • Ο γιορτασμός της ΕΠΟΝ το Φλεβάρη μαζί με τη γνωριμία και την προβολή στις γραμμές μας και στη νεολαία του ΔΣΕ (που φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του) θα αποτελέσει μια ακόμα διάσταση της πολιτικής διαπαιδαγωγητικής δράσης της ΚΝΕ.
  • Το ΚΣ αποφάσισε τον Απρίλη να πραγματοποιηθεί εξόρμηση της ΚΝΕ σε όλα τα κέντρα και σε βασικές μονάδες, απευθυνόμενο με γράμμα του στη στρατευμένη νεολαία, που χρησιμοποιούνται από την άρχουσα τάξη και το ΝΑΤΟ ως μισθοφόροι. Αναδεικνύοντας τις συνθήκες, τα προβλήματα, τα αιτήματα των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους.
Μπροστά στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Η προβολή του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στη νεολαία με το προπαγανδιστικό υλικό, την οικονομική εξόρμηση, τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε πόλεις, θα είναι σταθμός της πολιτικής ιδεολογικής δουλιάς μας. Σε συντονισμό με τις ΚΟ να οργανωθεί το άνοιγμα στη νέα γενιά με τις Θέσεις του ΚΚΕ. Σε αυτά τα πλαίσια θα διοργανώσουμε στην Αθήνα συγκέντρωση της ΚΝΕ για το Συνέδριο του Κόμματος το πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

Το 15ο Συνέδριο του Κόμματος θέλουμε να σηματοδοτήσει ωρίμανση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσής μας, να συμβάλει στο ουσιαστικό "δέσιμο" των νέων κομμουνιστών με το Κόμμα τους, στην προετοιμασία τους να γίνουν σήμερα και αύριο μέλη του. Χρειάζεται να πάρουμε, με τη στήριξη των ΚΟ, τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών μας σε αυτή τη σημαντική διαδικασία για το Κόμμα μας.

Το ΚΣ συζήτησε για το δυνάμωμα και την ανάπτυξη της Οργάνωσης. Εκτιμώντας τη δίμηνη καμπάνια ένταξης νέων στην ΚΝΕ, στάθηκε στις δυσκολίες και τις ευθύνες του για τη μη κάλυψη του στόχου που είχε καθοριστεί. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί ή επισκιαστεί το μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη της ΚΝΕ που έγινε αυτό το δίμηνο. Για πρώτη φορά από το '91, η Οργάνωση μετράει σε ένα δίμηνο εκατοντάδες εντάξεις νέων μελών. Αυτό αποδεικνύει χειροπιαστά τις δυνατότητες που υπάρχουν στη νεολαία, δείχνει ότι η Οργάνωση μπορεί να στρατολογεί μαζικά.

Νέοι φιλόδοξοι στόχοι

Η Οργάνωση μας και στη νέα χρονιά θα συνεχίσει εντείνοντας τους ρυθμούς στην προώθηση του στόχου μαζικοποίησης της ΚΝΕ. Το '95 έγινε ένα βήμα σημαντικό, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο στα πλαίσια της καμπάνιας. Η νέα χρονιά βρίσκει την Οργάνωση μεγαλύτερη και τα στελέχη της πιο έμπειρα και αποφασισμένα για την υλοποίηση στη ζωή του συνθήματος: "Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική".

Εκτιμώντας τα αποτελέσματα της δίμηνης καμπάνιας, τα σημαντικά περιθώρια για την αύξηση των οργανωμένων δυνάμεων της ΚΝΕ, τις δυνατότητες συγκρότησης νέων οργανώσεων μπροστά στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και υποδεχόμενο κατά τον καλύτερο τρόπο το Συνέδριο του Κόμματος, έβαλε νέους φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης της Οργάνωσης για το α εξάμηνο του '96.

Στο χρονικό διάστημα Φλεβάρη - 10 Μάρτη θα γίνουν οι ετήσιες συνδιασκέψεις των οργανώσεων. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε αποτελέσματα, να καταγραφούν τα βήματα που έγιναν σε μαζικό - πολιτικό - οργανωτικό πεδίο της δράσης της ΚΝΕ όλο το '95, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του δυναμικού μας στη συζήτηση στις ΟΒ και τις συνδιασκέψεις, εκτιμώντας την πορεία της κάθε οργάνωσης, να καθοριστούν οι συγκεκριμένοι στόχοι της δράσης κάθε ΟΒ, κάθε Τομεακής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, εκλέγοντας τα καθοδηγητικά όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ