Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΟΙ
Να αντιμετωπιστεί το ιδιοκτησιακό των δασών

Την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των δασών της χώρας στη σωστή του βάση, ζητούν σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση αντιμετώπισης του δασικού προβλήματος θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της ορθολογικής διαχείρισής τους, στα πλαίσια ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. Κατά τους δασικούς, με δεδομένη την παραπάνω αρχή, αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα νομοθετικά είναι: Η επίλυση κατά τρόπο έγκυρο και δεσμευτικό για όλους (Δημόσιο, Δικαιοσύνη, πολίτες) του προβλήματος του χαρακτηρισμού και οροθέτησης των δασικών εκτάσεων της χώρας, πράγμα που θα γίνει ξεκινώντας από τις αεροφωτογραφίες του 1945. Ως συνέχεια, προτείνεται η οριστική αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των δασών, το οποίο υφίσταται από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα μια σειρά αυθαιρεσιών, καταπατήσεων και άλλων τραγελαφικών καταστάσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στην ανακοίνωση για το πρόβλημα των δασωθέντων αγρών, όπου απαιτείται ρύθμιση για την απαλλαγή του πληθυσμού των ορεινών και ημιορεινών περιοχών από το βραχνά της αμφισβήτησης των δικαιωμάτων του επί των εκτάσεων αυτών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών υπαλλήλων θεωρούν ότι με τις παραπάνω διαδικασίες, εκτός των άλλων, θα αποκαλυφθούν και θα καταγραφούν πλήθος εκκρεμοτήτων, παρανομιών, αυθαιρεσιών, νομιμοφανών ρυθμίσεων και γενικά θα αποκαλυφθεί στις πραγματικές του διαστάσεις αυτό που με μια φράση αποκαλείται ως δασικό πρόβλημα. Οι δασικοί τονίζουν ακόμα πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να βρεθεί λύση και καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσουν στην τελική επεξεργασία και προώθηση σχετικού σχεδίου νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ