Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρυσοπληρωμένοι "εθελοντές"

Σε καλοπληρωμένο επάγγελμα μετατρέπεται η συμμετοχή στα κοινά για μια σειρά ημετέρους

Καταπάτηση του θεσμού της εθελοντικής προσφοράς στα κοινά και επιπλέον επιβάρυνση του λαού, σηματοδοτούν αποφάσεις που παίρνουν μια σειρά δημοτικά συμβούλια, οι πλειοψηφίες των οποίων, καλυπτόμενες από το νομότυπο των πράξεών τους, ενισχύουν με δημοτικό χρήμα τις τσέπες ημετέρων. Οι αποφάσεις που αφορούν τις αμοιβές των προέδρων και αντιπροέδρων σε Νομικά Πρόσωπα των δήμων, καλύπτονται πράγματι από νόμο της κυβέρνησης, που δίνει τη δυνατότητα να αμείβονται οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι με βάση το 20% του μισθού του δημάρχου, κάλυψη που από τη νομοθέτησή της ακόμα είχε γίνει καθαρό ότι είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο συντήρησης του καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων.

Η καταγγελία που δημοσιεύουμε σήμερα αφορά το Αιγάλεω και γίνεται από τη"Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" - τη μόνη παράταξη που καταψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αποκτά μια ξεχωριστή σημασία η συγκεκριμένη καταγγελία καθώς λίγες μέρες πριν ο Δήμος Αιγάλεω έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο, όταν έφτασε να μη μπορεί να πληρώσει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, με ευθύνη βέβαια γι' αυτό της κυβέρνησης που μεθόδευσε μια τέτοια εξέλιξη.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη, οι αμοιβές προέδρων και αντιπροέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, π.χ. ΚΑΠΗ, δημοτικής Βιβλιοθήκης, Φιλαρμονικής, βρεφονηπιακών σταθμών και άλλων υπηρεσιών, σημαίνουν 25 εκατομμύρια περίπου πρόσθετες δαπάνες, τη στιγμή που οι δαπάνες για τους μισθούς δημάρχου, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδημάρχων ανέρχονται επίσης σε 25 εκατομμύρια το χρόνο.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση των κυβερνήσεων (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), που ευνόησαν και νομοθέτησαν τέτοιες πριμοδοτήσεις, όπως προκλητική, σημειώνει, είναι και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Αιγάλεω να υιοθετήσει την παραπάνω ρύθμιση, τη στιγμή που σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιβάλλεται στυγνή λιτότητα, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.

Πρόκληση για τους εργαζόμενους

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", Γιάννης Σταυρόπουλος και Θόδωρος Κρέπαπας,τονίζουν: "Είναι ή όχι πρόκληση η στάση κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής Αιγάλεω, όταν, για παράδειγμα, οι καθαρίστριες των σχολείων παίρνουν 60-80 χιλιάδες δραχμές το μήνα χωρίς ασφάλιση, κάποιοι να παίρνουν 108.000 δραχμές μόνο και μόνο επειδή ορίστηκαν πρόεδροι ή αντιπρόεδροι σε κάποιο Νομικό Πρόσωπο κι επειδή ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους λίγες ώρες τη βδομάδα; Θεωρούμε ότι πάει πολύ οι έχοντας κάποιο αξίωμα στο Δήμο μας, να στοιχίζουν το χρόνο μια πλατεία!".

Είναι φανερό ότι τέτοιες ρυθμίσεις διαιωνίζουν κι ενισχύουν το σύστημα πελατειακών σχέσεων, καταπατούν το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς στα κοινά, αντικαθιστώντας την ανταμοιβή για την εξυπηρέτηση, με τη μη πρόκληση εμποδίων στην εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", "η κεντρική εξουσία θέλει να φθείρει συνειδήσεις, να δημιουργήσει υποταγμένους και στρατευμένους στην εκάστοτε κυρίαρχη πολιτική. Η Δημοτική Αρχή Αιγάλεω θα έπρεπε όχι μόνο να μην αποδεχτεί το συγκεκριμένο νόμο, αλλά να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας αυτές τις πρακτικές. Γιατί, στο μέλλον, θα δημιουργήσουμε επαγγελματίες με παχυλούς μισθούς που θα ασχολούνται με τα κοινά μόνο και μόνο για να μη χάσουν την καρέκλα και το μισθό τους".

Τέλος, σημειώνουν ότι με την απόφαση της διοίκησης του δήμου, για υλοποίηση του συγκεκριμένου νόμου της κυβέρνησης, συμφώνησαν και άλλες παρατάξεις στο δήμο. Μάλιστα, η παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου δεν ψήφισε την πρόταση της διοίκησης γιατί δεν περιείχε και τις 25 σχολικές επιτροπές, ήθελε με άλλα λόγια επιπλέον επιβάρυνση του δήμου με άλλα 40 εκατομμύρια δραχμές περίπου το χρόνο. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι καλούν το λαό του Αιγάλεω, τους συλλόγους, τα σωματεία, να καταδικάσουν αυτή την πρακτική και να αντισταθούν με κάθε τρόπο, για να ανακληθεί η σκανδαλώδης αυτή ρύθμιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποκλειστούν από Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια οι ναζιστές (2020-10-09 00:00:00.0)
Να αρθούν όλα τα ένδικα μέσα κατά των εργαζομένων (2015-03-07 00:00:00.0)
Απλώνει τα φτερά της (2002-03-30 00:00:00.0)
Εκλογές με «μηνύματα» (2001-01-09 00:00:00.0)
"ΔΗΜΟΣ ΑΕ" με πελάτες τους δημότες! (1999-02-06 00:00:00.0)
Απροσχημάτιστο χαράτσωμα (1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ