Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΟΣΜΟΣ
Οι Τσιγγάνοι διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή

Μαζί με πολλούς κατοίκους της πόλης, έκλεισαν χτες για τρεις ώρες την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους. Ζητούν τη χωροθέτηση και δημιουργία κάμπινγκ για τους σκηνίτες

Κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ, δεκάδες Τσιγγάνοι, σκηνίτες του Ευόσμου, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν χτες για τρεις ώρες την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους. Από τις 12 το μεσημέρι βαριά οχήματα του Δήμου Ευόσμου, αλλά και αυτοκίνητα των Τσιγγάνων διέκοψαν την κυκλοφορία, ενώ σε συνέντευξη που έδωσε στον τόπο του αποκλεισμού το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου κατήγγειλε το νομάρχη για αθέτηση των υποσχέσεών του, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων σκηνιτών. Οπως τόνισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα ενταθούν όσο η Νομαρχία Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να αδιαφορεί για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Οι 3.000 περίπου Τσιγγάνοι σκηνίτες του Ευόσμου, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε καταυλισμό δίπλα στον περιφερειακό δρόμο, αποφάσισαν στο εξής να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με αγωνιστικό τρόπο. Με επίσημο έγγραφό της, η Διεύθυνση Υγιεινής περιγράφει ως εξής την κατάσταση στον οικισμό τους: "Η διαμονή τους γίνεται σε πρόχειρα στεγάσματα, χωρίς να υπάρχει κανένα έργο υποδομής για την υγιεινή διαβίωσή τους, όπως πόσιμο νερό, υγιεινά αποχωρητήρια, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων. Δεν υπάρχουν δυνατότητες ατομικής καθαριότητας, έστω σε κοινόχρηστα λουτρά και καμία δυνατότητα πλύσεως ιματισμού. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η ύπαρξη στην περιοχή ανθυγιεινής εστίας, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία (εστία ανάπτυξης εντόμων, τρωκτικών, κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών κλπ.)".

Βέβαια, σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει και η δημοτική αρχή Ευόσμου, που δεν παίρνει έστω και κάποια στοιχειώδη μέτρα, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσει μία βρύση ή να στείλει ένα συνεργείο καθαριότητας.

"Δεν υποφέρουμε να ζούμε μέσα στα σκουπίδια",μας λέει αγανακτισμένος ο 26χρονος Χρήστος. Ζει στον οικισμό εδώ και 10 χρόνια. Στη φτωχική του καλύβα, έκλεισε όλα τα όνειρά του από παιδί. "Ολη μέρα για ένα μεροκάματο γυρίζω στους δρόμους για να ζήσω τα τρία παιδιά μου. Ο ήλιος με καίει από το πρωί ως το βράδυ και όταν γυρίζω στην καλύβα μου αυτό που λαχταράω είναι ένα μπάνιο...".

Για να βρούνε νερό, οι κάτοικοι του οικισμού πάνε χιλιόμετρα μακριά, πολλές φορές κι αυτό θα πρέπει να το ζητιανέψουν από ιδιώτες. Ακόμη τα βουνά από τα σκουπίδια τα μαζεύουν και τα καίνε οι ίδιοι.

"Το βράδυ μας τρώνε τα ποντίκια", συνεχίζει ο Χρήστος. "Σήμερα το πρωί την ώρα που τρώγαμε, τα ποντίκια έτρεχαν από κάτω. Αρπάζουν ακόμη και το ψωμί από τα χέρια των παιδιών", λέει απελπισμένος. Πολλά παιδιά έχουν σημάδια από τα δαγκώματα των ποντικών.

Η Δημοτική Κίνηση "Συνεργασία Πολιτών για την Πρόοδο Ευόσμου" συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα για τη χωροθέτηση και δημιουργία κάμπινγκ για τους σκηνίτες Τσιγγάνους του δήμου μας", δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου Βασ. Τζήκας."Η διοίκηση του δήμου, μετά από ταλαντεύσεις και έλλειψη θέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έκανε δεκτές τις προτάσεις μας. Συγκεκριμένα, η παράταξή μας ζήτησε να ενημερωθούν οι δημότες για το παραπάνω ζήτημα και στη συνέχεια δημιουργήθηκε μέτωπο πάλης με τη συμμετοχή των συλλόγων των Τσιγγάνων και των μαζικών φορέων του δήμου μας. Ζητάμε από το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επιλέξουν το χώρο υποδοχής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής".

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ