Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καρπούζια για πέταμα!

Απελπισμένοι αλλά και οργισμένοι οι παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν κοψοχρονιάς, ενώ μεγάλες ποσότητες πάνε για ζωοτροφές ή καταστρέφονται

Απούλητες παραμένουν μεγάλες ποσότητες καρπουζιών στη Θεσσαλία. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το προϊόν τους δεν προωθείται στην αγορά, παρά το γεγονός ότι φέτος η παραγωγή είναι κατά 50% μειωμένη από πέρσι και, ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης είναι εξευτελιστικές. Συγκεκριμένα, όσοι καταφέρουν να βρουν εμπόρους πουλούν μέχρι 15 δραχμές το κιλό και αυτή η τιμή αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο στις επόμενες μέρες.

Οι παραγωγοί θεωρούν ως αιτίες αυτής της κατάστασης την εντυπωσιακή μείωση των εξαγωγών ελληνικών καρπουζιών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατακλύστηκε από καρπούζια που ήταν, σχετικά, όψιμα.Τις ευθύνες για το σοβαρότατο πλήγμα που δέχεται το εισόδημά τους αποδίδουν στην κυβερνητική πολιτική, απ' την οποία - όπως επισημαίνουν - λείπει παντελώς ο προγραμματισμός των καλλιεργειών, η φροντίδα για την ανεύρεση και εξασφάλιση αγορών και για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Οι παραγωγοί της Θεσσαλίας υπενθυμίζουν τις ανεύθυνες και προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ο οποίος καλούσε τους αγρότες της Θεσσαλίας να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να στραφούν στο καρπούζι για να... τα κονομήσουν! Στην πραγματικότητα διαπιστώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας καλούσε τους αγρότες να "αυτοκτονήσουν".

Οι παραγωγοί καρπουζιών ζητούν απ' την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να λάβει μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και ταυτόχρονα να ενισχύσει το εισόδημα όσων οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον καύσωνα.

Στην ιδιότυπη αγορά καρπουζιού του Μακρυχωρίου Λάρισας,η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεκάδες πλατφόρμες με καρπούζια αναμένουν μάταια την εμφάνιση κάποιου εμπόρου. Πάνω από 300 τόνοι καρπουζιών παραμένουν απούλητα και μετά την παρέλευση δυο ημερών αχρηστεύονται λόγω της ζέστης και χρησιμοποιούνται, τελικά, για ζωοτροφές ή και πετιούνται στις χωματερές και στα χαντάκια. Απελπισμένοι οι παραγωγοί παρακαλούν τσιγγάνους μικροπωλητές ν' αγοράσουν ποσότητα μιας ολόκληρης καρότσας αγροτικού αυτοκινήτου, βάρους μέχρι 2 τόνους, αντί του ευτελούς ποσού των 20.000 - 25.000 δραχμών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ