Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Μαγνησία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Γοργοποτάμου στις 15.10 χτες το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ ήταν εκτός ελέγχου. Η εστία της φωτιάς ήταν ανατολικά του χωριού Κωσταλέξι και αργότερα κατευθύνθηκε προς την Κοινότητα Φραντζή,όπου έκαψε ένα σπίτι και τέσσερις γεωργικές αποθήκες. Λόγω των δυνατών ανέμων, η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση και πλησίασε απειλητικά και τον οικισμό Ζακέικα. Αργά το απόγευμα, η φωτιά κατευθυνόταν προς τις εκβολές του Γοργοποτάμου. Μέχρι χτες το βράδυ, οι φλόγες είχαν κάψει περίπου 500 στρέμματα οπωροφόρων δέντρων και ελαιοδένδρων και πολλές εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Στις κατοικημένες, πάντως, περιοχές η φωτιά βρισκόταν υπό πλήρη έλεγχο.

Στη "μάχη" με τις φλόγες, πήραν μέρος έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έξι οχήματα της Δασικής, καθώς και μια υδροφόρα του Δήμου Λαμίας. Παράλληλα δε χρησιμοποιήθηκαν αεροπλάνα για την κατάσβεση. Η κατάσβεση πάντως της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της πυκνής βλάστησης που υπάρχει στην περιοχή.

Σε πύρινο κλοιό χτες και η Μαγνησία. Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι, οι δυο σχεδόν ταυτόχρονα στην "Αλλη Μεριά", στο λόφο Γόριτσα κοντά στο Βόλο και η τρίτη και μεγαλύτερη, που είχε προηγηθεί κατά μια ώρα, στη Νέα Αγχίαλο.Οι δύο από τις τρεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η φωτιά στην "Αλλη Μεριά" έσβησε περίπου στις 5 μ.μ., αφού πρώτα έκαψε πάνω από 300 στρέμματα με ελαιόδεντρα και χορτολιβαδικής έκτασης.

Η πυρκαγιά στο λόφο Γορίτσα ξεκίνησε από το δρόμο και μέσα σε μισή ώρα έκαψε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του λόφου. Κάποια στιγμή πλησίασε προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όπου υπάρχουν δεξαμενές μαζούτ, αλλά δεν έφτασε εκεί λόγω αλλαγής της φοράς του ανέμου. Η φωτιά πήρε γρήγορα έκταση και έκαψε το πευκοδάσος της περιοχής. Η πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο μέχρι αργά το βράδυ έκαιγε σε τέσσερα μέτωπα μήκους τριών χιλιομέτρων και ήταν ανεξέλεγκτη. Κατέστρεψε πολύ μεγάλες εκτάσεις, με χιλιάδες ελαιόδενδρα. Κάηκαν επίσης δυο αποθήκες, ενώ, για μια στιγμή, απειλήθηκαν σπίτια και η αποθήκη πυρομαχικών της αεροπορίας.

Οι κάτοικοι των περιοχών, και ιδιαίτερα της Νέας Αγχιάλου, κατηγορούν τις αρχές, ότι τους άφησαν αβοήθητους να παλεύουν με τις φωτιές. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ήταν λίγα και χρησιμοποιήθηκαν για πολύ λίγη ώρα, ενώ και η δύναμη των πυροσβεστών ήταν μικρή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ