Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Διαδήλωσαν ένστολοι!
  • Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έκαναν συγκέντρωση και πορεία, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους
  • Εξέφρασαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Με συνθήματα όπως "Σήμερα πορεία, αύριο απεργία", "Οχι άλλα θα", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Λαός, Αστυνομία, η δύναμη είναι μία", πάνω από 5.000 ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί διαδήλωσαν χτες για το συνεχιζόμενο εις βάρος τους εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, έδωσαν χτες το βράδυ στην Αθήνα ένα δυναμικό "παρών". Συγκεντρώθηκαν απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, εκφράζοντας έτσι τη θέλησή τους να συνεχίσουν αγωνιζόμενοι, ώστε να επιβάλουν λύσεις στα οξυμένα θεσμικά και οικονομικά προβλήματά τους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης,τόνισε ότι, "ενώ υπήρχε δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα μετέχουμε στη διαμόρφωση του όποιου μισθολογίου, αυτό σήμερα (χτες) - ενόψει της κινητοποίησής μας - δημοσιεύτηκε ερήμην μας. Ενα μισθολόγιο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, καθώς δημιουργεί οικονομικό χάσμα μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, γεγονός που δημιουργεί κοινωνική ανισότητα μέσα στην αυτή τάξη εργαζομένων. Ισως και αυτός ήταν ο λόγος της μη συμμετοχής μας, έτσι ώστε ν' αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις".

Ο Δ. Κυριαζίδης υπογράμμισε επίσης ότι "το άνοιγμα της ψαλίδας γίνεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την αύξηση του κύρους. Αν αυτή είναι η αιτία της ανυποληψίας και του χαμένου κύρους της ηγεσίας μας, τότε μου φαίνεται ότι εμείς οι αστυνομικοί ζούμε σε άλλο κόσμο. Επόμενο είναι ότι οι αντιδράσεις μας πλέον θα είναι αλυσιδωτές".

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ μεταξύ άλλων είπε ότι, μπροστά στις νέες συνθήκες που θα διαμορφώσουν το οικονομικό μέλλον των αστυνομικών, οι τελευταίοι δηλώνουν πως δε θα δεχτούν ένα τέτοιο μισθολόγιο. Οι αστυνομικοί απαιτούν από την πολιτεία, αύριο κιόλας, να καθίσουν μαζί τους στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί ένα μισθολόγιο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες τους.

Θεσμικά αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελούν ο επαναπροσδιορισμός του έργου της ΕΛ.ΑΣ. και οριστική απαλλαγή της από την εκτέλεση έργων ξένων προς την αποστολή της, η ίδρυση ανεξάρτητου αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η θέσπιση διατάξεων νόμιμης χρήσης των όπλων από αστυνομικά όργανα και η ίδρυση ενιαίου φορέα πυροπροστασίας. Επίσης, θεσμικά αιτήματα αποτελούν η θεσμοθέτηση αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων - αποσπάσεων, η καθιέρωση αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης - κρίσεων - προαγωγών και η συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε υπηρεσιακά συμβούλια, ασφαλιστικά ταμεία, επιτροπές κλπ.

Μίλησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων του Λιμενικού Σώματος, της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας.

Ο Στρ. Κόρακας

Μεταφέροντας το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής Στρ. Κόρακας επισήμανε την ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων εκείνων που, όταν είναι στην αντιπολίτευση δε φείδονταιυποσχέσεων. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι εναρμονισμένο σε μια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να κρίνουν τα κόμματα με βάση τα έργα και όχι τις εξαγγελίες τους. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους στον ενωμένο αγώνα για τα ιδιαίτερα οικονομικά και θεσμικά προβλήματά τους.

"Το ΚΚΕ αγωνίζεται, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για ένα συνδικαλιστικό κίνημα πραγματικά ακηδεμόνευτο, ελεύθερο και δημοκρατικό, που να είναι πραγματικό εμπόδιο σε όλους εκείνους που σας κρατούν μακριά από τα συνταγματικά σας καθήκοντα και αποστολές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ