Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό το θέμα του χρόνου των εκλογών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του χρόνου προσφυγής στις κάλπες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μελετά όλα τα δεδομένα και αναμένεται να καταλήξει στο επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε οριστικές αποφάσεις.

Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες συνιστούν ως την "καλύτερη λύση" για την κυβέρνηση ορισμένοι από τους συνεργάτες και υπουργούς, βρίσκουν εύφορο έδαφος σε κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και των Βρυξελλών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι "δε συμφέρει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τον Οκτώβρη του 1997". Αντίθετα οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πρέπει να σταματήσει η "διαρκής αναβλητικότητα στις αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος", η οποία χαρακτηρίζει, όπως υποστηρίζουν, την κυβέρνηση Σημίτη και ζητούν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα που επιβάλλονται από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τα οποία υπέδειξε και το ΕΚΟΦΙΝ στην τελευταία συνεδρίασή του.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που αποφασίσει να πάει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η περικοπή δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιβολή νέων φόρων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι 900 δισ. δρχ. για τη μείωση του ελλείμματος, η συνέχιση της λιτότητας είναι μέτρα που συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο - παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα - υπολογίζει και μάλιστα πολύ η κυβέρνηση Σημίτη. Η "αναμέτρηση με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" τους επόμενους 15 μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντλήσει την όποια δυναμική έχει καλλιεργηθεί με αφορμή την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει την ευκαιρία στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αλλά και στη ΝΔ να "αναδιοργανωθούν".

Πληθαίνουν οι ενδείξεις

Την ίδια στιγμή το περιβάλλον του πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και πως ο Κ. Σημίτης θα προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή του προγραμματισμού που έχει κάνει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο περίπου και θα μιλήσει "τη γλώσσα της αλήθειας στο λαό". Βέβαια είναι ευνόητο ότι η πλευρά Σημίτη κρατάει για τον εαυτό της το "δικαίωμα" του εκλογικού αιφνιδιασμού...

Ομως πληθαίνουν οι ενδείξεις για καλλιεργούμενο προεκλογικό κλίμα. Μετά την αναστολή των αντιλαϊκών αποφάσεων, τουλάχιστον από το οικονομικό επιτελείο, την εξαγγελία για εφαρμογή νέου μισθολογίου στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τις εξαγγελίες για ρουσφετολογικές "εθελοντικές" μετατάξεις στους δημόσιους υπάλληλους, το μοίρασμα δανείων από τον ΟΕΚ, το "διάλογο με την Αριστερά", ήρθε χτες και η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου για "πραγματικές αυξήσεις" σε μισθούς και συντάξεις, που θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό του 1997. Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ