Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΡΙΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Αρχισε η Σύνοδος στη Ρώμη

ΡΩΜΗ.-

Σοβαρές τριβές μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας προκαλεί η Σύνοδος του "εξόριστου κοινοβουλίου" του Κουρδιστάν στη Ρώμη, η οποία άρχισε χτες και αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Ηδη, η Αγκυρα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, πραγματοποιεί ανεπίσημα διαβήματα προς το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρενέβη και υποχρέωσε το Επαρχιακό Συμβούλιο της Ρώμης να "κλείσει τις πόρτες του" στους Κούρδους, οι οποίοι κατέφυγαν σε ξενοδοχείο, αντί για την έδρα του Συμβουλίου, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί.

Η παρέμβαση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε μετά από προσωπική παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Οι βουλευτές των Πρασίνων Τσέντο και Λεσέζε και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Σπένα χαρακτήρισαν την απαγόρευση "απαράδεκτη επέμβαση" του υπουργείου Εξωτερικών και "προσφορά στο ΝΑΤΟ", που αποκαλύπτει τις έντονες πιέσεις της Τουρκίας στην ιταλική κυβέρνηση.

Πάντως, στη διάρκεια των εργασιών αυτού του άτυπου - δοθέντος ότι κουρδικό κράτος δεν υφίσταται - κοινοβουλίου, ο γενικός του γραμματέας, Μεχμέτ Μπαλτσί, αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στην Αγκυρα να αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας, την οποία πραγματοποίησε το ΡΚΚ προ επταμήνου.

Συγκρούσεις και... "καρότα"

Στην Κωνσταντινούπολη, τέσσερις νεκροί - μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες - και δύο τραυματίες αστυνομικοί είναι ο απολογισμός της προχτεσινής επίθεσης κατά αστυνομικού τμήματος και της συμπλοκής που ακολούθησε, σύμφωνα τουλάχιστον με αστυνομικές πηγές. Οι τέσσερις νεκροί πιστεύεται ότι ανήκουν σε εκτός νόμου οργάνωση της άκρας τουρκικής αριστεράς, και για αυτόν ακριβώς το λόγο οι αρχές ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν σε αθρόες συλλήψεις υπόπτων και "συνήθων υπόπτων"...

Αυτή η τελευταία σύγκρουση, όπως και η διάλυση διά της βίας από την αστυνομία της Σμύρνης μιας διαδήλωσης γυναικών που απαιτούσαν πληροφορίες για τους αγνοούμενους συγγενείς τους, το περασμένο Σάββατο, ακυρώνουν στην πράξη τη ρητορική του νέου Τούρκου πρωθυπουργού, Νετσμετίν Ερμπακάν, περί "αναστήλωσης" όλων των κουρδικών χωριών που εκκενώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των μαχητών του ΡΚΚ και του στρατού. Πρόκειται περισσότερο για μια κίνηση πρόκλησης εντυπώσεων, στο πλαίσιο της τακτικής του "καρότου και του μαστιγίου" που εφαρμόζει η Αγκυρα εδώ και χρόνια. Και ο Ερμπακάν, παρά τις διακηρύξεις του, δεν είναι σε θέση να αλλάξει τις κατευθυντήριες σε ένα τόσο ζωτικό θέμα...

Στην εξωτερική πολιτική

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Γιουζίλ", σύμφωνα με το οποίο αντιπροσωπεία του κυβερνώντος Ρεφάχ επισκέφθηκε τη Συρία και πραγματοποίησε μυστικές συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους στη Δαμασκό. Η κίνηση αυτή, η οποία σύμφωνα με το άρθρο έγινε εν αγνοία (!) του υπουργείου Εξωτερικών και της τουρκικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα, απέβλεπε στο να προλειάνει το έδαφος για ενδεχόμενη μελλοντική επίσκεψη του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Την ίδια ώρα, την Αγκυρα επισκέπτεται ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ράλτσον, ο οποίος συναντάται με ανώτερους Τούρκους στρατιωτικούς. Μεταξύ των θεμάτων, που συζητά ο Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται ακριβώς και η συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ