Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκλήσεις και συγκρούσεις

Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ την Κυριακή, ο Νετανάχιου ανακοίνωσε την υπογραφή δύο νέων στρατιωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες θα αναπτυχθεί στο Ισραήλ ένα σύστημα προειδοποίησης κατά βαλλιστικών πυραύλων, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η συνεργασία στο κοινό πρόγραμμα των πυραύλων "Ναυτίλος", που χρησιμοποιούνται στην κατάρριψη πυραύλων "Κατιούσα" με λέιζερ.

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε, επίσης, γνωστό ότι την Πέμπτη πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Η επίσκεψη αυτή εγκαινιάζει τον πρώτο γύρο επαφών του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού με Αραβες ηγέτες, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη του Νετανάχιου στην Ιορδανία, την επόμενη βδομάδα. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Εζέρ Βάισμαν, εξέφρασε την ελπίδα οι επαφές αυτές να δώσουν ένα τέλος στις αραβικές αντιδράσεις, τις οποίες εκτιμά ως ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Αναμένει με εκκλήσεις ο αραβικός κόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και της Συρίας απηύθυναν έκκληση, μέσω ενός κοινού ανακοινωθέντος που ονομάζεται "Διακήρυξη της Δαμασκού", τόσο στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν "τα δίκαια αιτήματα της Συρίας έναντι του Ισραήλ" και να "περισώσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή".

Ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας εμφανίστηκε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, που είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, την Κυριακή στο Κάιρο. Ο Αραφάτ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις ανώτερου συμβούλου και συνεργάτη του, που μιλούσε για το τέλος της ειρήνης και την επαναφορά του χάους στην περιοχή και αρκέστηκε να δηλώσει ότι τηρεί στάση αναμονής ενόψει των επισκέψεων Νετανάχιου σε Αμμάν και Κάιρο.

Συγκρούσεις σε Γάζα και Ιερουσαλήμ

Οι συγκρούσεις φανατικών Εβραίων και Ισλαμιστών με αστυνομικές δυνάμεις φόρτισαν ακόμα περισσότερο την, ήδη, τεταμένη κατάσταση και κατέστησαν σαφή την ανάγκη συγκεκριμένων λύσεων.

Δεκάδες φανατικοί Εβραίοι συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία, το απόγευμα του Σαββάτου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης το Σάββατο, που είναι θρησκευτική εβραϊκή αργία, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των υπολοίπων θρησκευμάτων. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν ένα μέλος του αριστερού κόμματος "Μερέτζ".

Ενα 24ωρο αργότερα, επεισόδια ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας, όταν δεκάδες νεαροί, που υποστήριξαν ότι είναι μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους αστυνομικούς. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των ειρηνευτικών συμφωνιών με το Ισραήλ και καλούσαν την Παλαιστινιακή Αρχή να υπερασπίσει τα παλαιστινιακά αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ