Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΣΝΙΑΒΟΣΝΙΑ
Πεδίο όξυνσης η τύχη του Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Καθώς όλες οι πολιτικές διεργασίες προχωρούν και εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να συλληφθούν οι δύο ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, Σερβοβόσνιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως θα αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, αν προχωρήσουν στη σύλληψή τους, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που είχαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αστυνομίας στο Πάλε διατύπωσε απειλές εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της αστυνομίας του ΟΗΕ, εάν οι δυτικές δυνάμεις επιχειρήσουν να συλλάβουν τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αλεξάντρ Ιβάνκο, επικαλούμενος δηλώσεις του αξιωματούχου της αστυνομίας Μάλκο Κόρομαν. Ο Κόρομαν φέρεται να προειδοποίησε πως η αστυνομία του ΟΗΕ θα "παρακρατηθεί ή θα πάθει ζημιά, αν υπάρξει επιχείρηση να συλληφθεί ο Κάρατζιτς".

Πιέσεις για απομάκρυνση του Κάρατζιτς από την πολιτική σκηνή

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Φρόουικ, αρχηγός της αποστολής της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υποστήριξε ότι ο Κάρατζιτς πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία του "Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος" έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, διαφορετικά το κόμμα του θα αποκλειστεί από τις προσεχείς εκλογές στη Βοσνία, που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Σεπτέμβρη.

Η απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς θεωρείται από τις ΗΠΑ απαραίτητος όρος για τη διενέργεια των εκλογών στη Βοσνία, ενώ ο Βόσνιος Πρόεδρος Αλία Ιζετμπέκοβιτς, και το κόμμα "Δημοκρατικής Δράσης" του οποίου ηγείται, έχει απειλήσει να μποϊκοτάρει τις εκλογές, αν ο Κάρατζιτς παραμείνει επικεφαλής του "Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος".

Η Γαλλία, από την πλευρά της, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει πλήρη εξουσιοδότηση στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία για να συλλάβουν όσους τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Σαρλ Μιγιόν.

Περιοδεία του Χόλμπρουκ

Στο μεταξύ, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αρχίζει σήμερα νέα περιοδεία στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, με στόχο να πιέσει τη Σερβία να εφαρμόσει τους όρους της Συνθήκης του Ντέιτον. Κύριος στόχος του Χόλμπρουκ, σύμφωνα με αμερικανική διπλωματική πηγή, θα είναι να επιτύχει την αποχώρηση από την εξουσία και τη σύλληψη των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Σέρβων της Βοσνίας, Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χόλμπρουκ θα προειδοποιήσει τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, αν δεν παραδώσει άλλους τρεις Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους, εναντίον των οποίων εκκρεμούν ανάλογες κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ