Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
Διάλογος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Στην προδιαγεγραμμένη πορεία της διαμόρφωσης των όρων για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, βαδίζει "ενωμένη" η ηγεσία του "ΣΥΝ", όπως αποδείχτηκε και στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το περασμένο Σάββατο.

Η ηγεσία του "ΣΥΝ" αισθάνεται υπερήφανη και "δικαιωμένη" (!) για το διάλογο που κάνει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση, ο "ΣΥΝ" "αισθάνεται σήμερα δικαιωμένος, που και από το ΠΑΣΟΚ, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να αναγνωρίσουν την ανάγκη αυτού το διαλόγου". Είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά δεν επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική ως αντιλαϊκή, παρόλο που περισσεύουν οι λαϊκίστικες διαπιστώσεις περί "κυβερνητικής αποτυχίας - σ.σ. όχι κυβερνητικής πολιτικής - και προγραμματικής εξάντλησης", ενώ δεν κρύβονται οι προσδοκίες της ηγεσίες του "ΣΥΝ" για θετικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική.

Θεωρεί ως θετικό για το ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητούνται στους κόλπους του "η περιφρόνηση των θεσμών, ο δημαγωγικός εμπαιγμός της κοινωνίας (!), η αρχηγική λειτουργία, η εξουσία εξωθεσμικών κέντρων (!), η πρωθυπουργοκεντρική διακυβέρνηση, η αδιαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος, η έλλειψη ελέγχου (!)" και άλλα τέτοια... ριζοσπαστικά και φιλολαϊκά. Οι φράσεις που επιλέγονται για το χαρακτηρισμό της κυβερνητικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα κομψές: "Χρειάζεται πολιτική τολμηρών και εμπνευσμένων αλλαγών. Οχι η πολιτική των διακηρύξεων, αλλά πολιτική των αποφασιστικών τομών".

Η στάση της ηγεσίας των "ΣΥΝ" δεν είναι τυχαία, αφού στο εσωτερικό του, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που επιθυμούν την απροσχημάτιστη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Σε σύνολο παρόντων περίπου 100 μελών της ΚΠΕ, 27 μέλη υπερψήφισαν τροπολογία, στην οποία διατυπωνόταν η θέση ότι "η επικράτηση του Κ. Σημίτη και του εκσυγχρονιστικού ρεύματος στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη".

Παρ' όλα αυτά, το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με 9 λευκά και μία αποχή. Η εξήγηση είναι απλή. Οι αλληλοαναιρούμενες διατυπώσεις μπορούν να καλύψουν όλους, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα που έχει η ηγεσία του "ΣΥΝ" απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τις εκλογές ο "ΣΥΝ" θα επιχειρήσει να περισώσει τη λεηλασία της εκλογικής του επιρροής από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας ανούσια αλλά "υψηλών τόνων" κριτική από, δήθεν, αριστερές θέσεις και θα αγωνιστεί για την απλή αναλογική, την οποία όμως δεν κρύβει ότι διαπραγματεύεται ως προϋπόθεση για τη συνεργασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,απαντώντας στην ερώτηση αν η Β. Παπανδρέου είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της, απάντησε ότι "ο πρωθυπουργός, αν έχει κάτι να πει, το λέει ο ίδιος".

  • Παράλληλα, όμως, με το "άνοιγμα" στο "ΣΥΝ", ο Κ. Σημίτης επιχειρεί άνοιγμα και στην Κεντροδεξιά. Βασικός στόχος του είναι να υποβοηθήσει στο διεμβολισμό της εκλογικής επιρροής της ΝΔ και να αποσπάσει ψηφοφόρους που ανήκουν στο λεγόμενο Κέντρο. Το "ρεύμα" αυτό επιχειρεί να το ενισχύσει με "μεταγραφές" στελεχών του χώρου όπως ο Μ. Παπακωνσταντίνου.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ