Τρίτη 16 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε "διακοπές" ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν αποσύρθηκε για διακοπές δυο βδομάδων στο θεραπευτήριο στην Μπάρβιχα, κοντά στη Μόσχα, "μετά από μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία", δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, διαψεύδοντας συνάμα τις πληροφορίες ότι είναι άρρωστος. Τελικά, στην Μπάρβιχα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο της ρωσοαμερικανικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας. Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι ο Γιέλτσιν διόρισε επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου τον Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος ενδέχεται να είναι και ο πρώτος βοηθός του Προέδρου. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίο που ο διορισμός του Τσουμπάις στην προαναφερόμενη θέση συνέπεσε με την επίσκεψη του Γκορ στη Μόσχα. Σημειώνουμε ότι την περασμένη βδομάδα ρωσικές και αμερικανικές εφημερίδες έγραψαν για την ουσιαστική συμβολή Αμερικανών ειδικών στην εκλογική νίκη του Γιέλτσιν.

Ποιος είναι ο νέος διοικητής

Ο Τσουμπάις είναι μισητός στο λαό. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για τις ιδιωτικοποιήσεις της παλλαϊκής περιουσίας, που είχαν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Ρωσία υπάρχουν τώρα πάνω από 6.000.000 άνεργοι. Τα συνδικάτα, όμως, θεωρούν ότι η πραγματική ανεργία αγγίζει τα 12.000.000 άτομα, διότι πολλές επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, όχι μόνο απολύουν εργάτες, αλλά και τους στέλνουν σε απλήρωτες "άδειες", πράγμα που σημαίνει λανθάνουσα ανεργία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων με εκφραστή τους τον ευνοούμενο των Αμερικανών, Τσουμπάις, που ο Γιέλτσιν τον πήρε πάλι δίπλα του στο Κρεμλίνο. Επομένως, οι Αμερικανοί μπορούν να είναι ικανοποιημένοι: Ο Γιέλτσιν ξεκουράζεται, ο Τσουμπάις θα εργαστεί και πάλι πάνω στο πρόγραμμα συνέχισης των "μεταρρυθμίσεων".

Διάψευση των Τσετσένων

Η διοίκηση των Τσετσένων αυτονομιστών ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα την περασμένη βδομάδα, τις οποίες και καταδίκασε. Προηγουμένως, την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει άγνωστος με τηλεφώνημα στο Πρακτορείο των Τσετσένων αυτονομιστών ΤΣΕΤΣΕΝ - ΠΡΕΣ στην Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι εκρήξεις σε τρόλεϊ της Μόσχας είναι έργο του αυτονομιστή διοικητή Σολτάν Ερσάνοφ. Ομως, η ρωσική τηλεόραση ΝΤΒ και άλλα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι κανείς δε γνωρίζει τον Ερσάνοφ.

Τα τελευταία 24ωρα συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στις περιοχές Ναζάι - Γιούρτ, Σατόι, Κουρτσαλόι, Βίντενο και Σάλι. Τραυματίστηκαν 9 Ρώσοι στρατιώτες. Στην επίθεση στο χωριό Μαχκετί, στο οποίο κατά τη διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία έχει το αρχηγείο του ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, σκοτώθηκαν 25 πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ