Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟ πρόγραμμα λιτότητας με τη λαϊκή έγκριση επιχειρεί να εφαρμόσει ο Κ. Σημίτης, διαβλέποντας τον κίνδυνο ότι θα έχανε τις εκλογές του 1997, αν επέβαλε τα οικονομικά μέτρα - σοκ που επεξεργάστηκαν τα οικονομικά υπουργεία υπό την καθοδήγηση ΣΕΒ - Βρυξελλών. Τις προεκλογικές υποσχέσεις για "φιλολαϊκά" μέτρα, θα ακολουθήσει μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, αν από την κάλπη ενισχυθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ ή άλλα κόμματα που υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (σελίδα 5).

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ άμεση και αποτελεσματική δράση. Κινητοποίηση τώρα όλων των δυνάμεων μέσα και έξω από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. (...) ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗ ΜΑΧΗ. Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Δράση για να κερδηθούν νέοι μαχητές, νέοι ψήφοι για ενίσχυση της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της αγωνιστικής προοπτικής. Αρθρο του Σπύρου Χαλβατζή (σελίδες 6 - 7).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Κούβα. Τα αποτελέσματα των οικονομικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση της Κούβας δεν άργησαν να φανούν. Το 1995, το ΑΕΠ σταμάτησε την καθοδική του πορεία και, για πρώτη φορά από το 1990, σημείωσε άνοδο κατά 2,5%. Φυσικά, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι την άνοδο στο επίπεδο του '89 είναι ακόμα σημαντική. Αλλά η αντιστροφή της πορείας της οικονομίας και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πραγματικά ένας άθλος, που δίνει βάσιμες ελπίδες ότι η σοσιαλιστική Κούβα θα επιζήσει (σελίδες 10 - 11).

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς πολλή συζήτηση γίνεται για τον εκσυγχρονισμό τους. Ο τουρκικός κίνδυνος είναι το σημείο αναφοράς και δικαιολόγησης αυτής της ανάγκης. Ουσιαστικά, η "ισραηλοποίηση" των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να λειτουργήσει σαν όχημα για να συμβάλει η Ελλάδα με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην εξυπηρέτηση της "νέας τάξης πραγμάτων". Για να ανταποκριθούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο νέο ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, ένα ρόλο που ταυτίζεται πλήρως με τη διεύρυνση των ορίων και της αποστολής του ΝΑΤΟ (σελίδα 12).

ΑΜΕΣΩΣ μετά τις εκλογές, αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κρατικών τραπεζών. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, τις εντάσσουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εκπληρώνοντας έτσι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για λιγότερο κράτος. Ασχετα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να απεμπλακεί το κράτος από τις τράπεζες Αττικής, Κεντρικής Ελλάδος και Κρήτης(σελίδα 13).

ΥΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ λειτουργεί το ξενοδοχείο "Καβίρια Παλλάς" στη Λήμνο. Οι εργαζόμενοι, που έμειναν χωρίς δουλιά και χωρίς τα δεδουλευμένα τους, μαζί με τους πιστωτές της επιχείρησης, "πλήρωσαν" για το ξενοδοχείο, το οποίο, αν και πτώχευσε, βρέθηκε να έχει ενοικιαστεί και να λειτουργεί κανονικά (σελίδα 14).

"ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ εδώ, ούτε κόκορας λαλεί ούτε σκύλος γαβγίζει. Σε πιάνει κατάθλιψη. Τίποτα, ντιπ... Μόνο εμείς τα γερόντια μείναμε". Ο ογδοντατετράχρονος γέροντας λέει τον καημό του στο καφενείο της Πεζούλας στ' Αγραφα. Και ο χειμώνας στα χωριά της Νεβρόπολης, όπως και σε όλα τα Αγραφα, κρατάει πολύ... Ο Αγγελος Λιαπής, μόνιμος κάτοικος του χωριού, θα επιμείνει. "Πόλεμο γνωρίσαμε, πείνα γνωρίσαμε, είμαι 84 χρόνων, αλλά δε ματάδα τέτοιο ρημαδιό" (σελίδες 20 - 21).

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ Νεωρίου Σύρου: "Πρότυπο" ξεπουλήματος. Το παρελθόν και το παρόν ενός ναυπηγείου, που θυσιάστηκε αδίστακτα στο βωμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (σελίδα 27).

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ύψη γνώρισε, ύστερα από χρόνια, ο αριθμός των νεκρών από ναρκωτικά στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Οι έμποροι του θανάτου έχουν πλημμυρίσει τις αγορές της χώρας με ναρκωτικές ουσίες υψηλής περιεκτικότητας σε καθαρή ηρωίνη και μάλιστα φθηνές, έτσι που αυτές να είναι "προσιτές και σε αδύνατα πορτοφόλια" (σελίδες 36 - 37).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ