Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με τη νοτιά, με το γαρμπή...

Πλατεία Ομόνοιας. Εξι το απόγευμα. "Μυρίζει" ήδη συγκέντρωση. Κόκκινη συγκέντρωση. Το δείχνουν οι κόκκινες σημαίες, που είχαν υψωθεί με περηφάνια και καμάρι από νωρίς. Οι πρώτοι κομμουνιστές "συν έναν ακόμα" όπως έλεγαν, παρέα από τη γειτονιά, είχαν αρχίσει να καταφτάνουν έξω από το κεντρικό περίπτερο του ΚΚΕ. Εκεί ήταν η προσυγκέντρωση των νότιων συνοικιών, του Ταύρου, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Φαλήρου. Δέκα λεπτά αργότερα στην οδό Βερανζέρου, άρχισαν να μαζεύονται τα μέλη της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΑ και η Αχτίδα των Δημοσίων Υπαλλήλων, αντάμα κι αυτοί με συναδέλφους από τους χώρους δουλιάς.

Ωρα 7.15 μ.μ. Η οδός Σταδίου, έχει ήδη κλείσει, το ίδιο και η Βερανζέρου. Τα πανό υψώνονται, οι σημαίες πληθαίνουν, ανεμίζουν περήφανες στον αττικό ουρανό, που ξάφνου άλλαξε χρώμα και μορφή.

Στις 7.30 μ.μ. παίρνουν το δρόμο. "Εμπρός λαέ τώρα ΚΚΕ", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντεπίθεση και πάλη". Υστερα από 15 λεπτά ξεκινά η προσυγκέντρωση της Βερανζέρου. Εργατοϋπαλληλοι και Δημόσιοι υπάλλοι, με τα πανό που γράφουν "με αντεπίθεση απαντάμε στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα", "ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός".

Στο ύψος του Μουσείου ενώνονται οι κόκκινες σημαίες και οι βροντερές φωνές από τις δυο προσυγκεντρώσεις. Στη συνάντηση μπροστάρης ένας παλιός κομμουνιστής, με ένα ψηλό κοντάρι που έχει στην κορυφή ένα σφυροδρέπανο. Οι φωνές δυναμώνουν, οι χτύποι της καρδιάς περισσότεροι. Εκείνη τη στιγμή η φωνή του Ξυλούρη, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον ενθουσιασμό και τέσσερις παλιές αντάρτισσες χορεύουν. Η Πατησίων είναι γεμάτη, ενώ κατά το συνήθειό τους οι Πειραιώτες της Ζώνης, της Κοκκινιάς και του Κερατσινιού, των άλλων συνοικιών του λιμανιού, "έκλειναν" τη συγκέντρωση, απλώνοντας τα πανό τους ως πίσω στο Μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ