Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψηφοθηρία σε σεισμόπληκτους συνταξιούχους

Προεκλογικά θυμήθηκαν 1.553 συνταξιούχους έξι σεισμόπληκτων νομών, αλλά "ξέχασαν" τους 15.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ στην Πάτρα

Ακόμα και η περιορισμένη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ να παίρνει κάποιες αποφάσεις υποτάχτηκε στην προεκλογική ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους συνταξιούχους.

Χτες λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ κλήθηκε στην ουσία να επικυρώσει την απόφαση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1.553 σεισμόπληκτους συνταξιούχους της Φλώρινας, της Ημαθίας, της Λάρισας, των Τρικάλων της Καστοριάς - χτυπήθηκαν απ' τους σεισμούς της 13.5.1995 - και της Βοιωτίας - που χτυπήθηκε απ' το σεισμό της 15.6.1995. Υποτίθεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ έπρεπε να αποφασίσει επί του εγγράφου που έστειλε προς το ΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας στις 27.8.1996 - πέντε δηλαδή μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών - για την ενίσχυση των συνταξιούχων των παραπάνω σεισμόπληκτων περιοχών.

Το θέμα αυτό το έθεσε, εκτός ημερήσιας διάταξης, ο διοικητής του Ιδρύματος, Γρ. Σολωμός, στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ (10.9.1996), αλλά αναβλήθηκε για τη χτεσινή συνεδρίαση και επανήλθε πάλι εκτός ημερήσιας διάταξης. Οταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Μαυροδόγλου αντέδρασε δηλώνοντας ότι πρόκειται για προεκλογικό και ψηφοθηρικό μέτρο, ο Γρ. Σολωμός είπε ότι η απόφαση αυτή ήδη έχει κοινοποιηθεί στις αντίστοιχες περιοχές!

Ο Δ. Μαυροδόγλου υπογράμμισε ότι ενώ το ΙΚΑ δεν εφάρμοσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 Ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη γιατί αρνήθηκε η κυβέρνηση, τώρα καλείται να προωθήσει μια καθαρά προεκλογική απόφαση της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση υπάρχει η διαπίστωση ότι στη "νομοθεσία του Ιδρύματος δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους του σε περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων καταστροφών απ' τα στοιχεία της φύσης". Ετσι το κενό καλύφθηκε απ' τη διάταξη του ΝΔ 2698/53 (παρ.1 του άρθρου 46) που επιτρέπει να "δι' αποφάσεων του ΔΣ των υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας τελούντων οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, διατίθενται χρηματικά ποσά υπέρ προσώπων παθόντων εκ σεισμών".

Η απόφαση καταψηφίστηκε από έξι μέλη του ΔΣ και υπερψηφίστηκε από εννιά μέλη. Το κόστος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 155 εκατ. δραχμές και θα τα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ.

Περιμένουν ακόμα στην Πάτρα

Φαίνεται όμως ότι και αυτή η "προεκλογική ευαισθησία" της κυβέρνησης για τους σεισμόπληκτους συνταξιούχους είναι περιορισμένης κλίμακας ή γίνεται επιλεκτικά, αποδεικνύοντας έτσι τις ψηφοθηρικές επιδιώξεις.

Οι 15.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ στην Πάτρα ήταν οι μοναδικοί που εξαιρέθηκαν από ένα επίδομα 120.000 δραχμών, ύστερα απ' τους σεισμούς της 14.7.1993. Το επίδομα εκείνο δόθηκε στους συνταξιούχους της Ηλείας και της Μεσηνίας. Επίσης στην Πάτρα το πήραν οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, των Τραπεζών, όπως και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήρθαν τρεις φορές στην Αθήνα. Την 1.3.1995 συγκεντρώθηκαν έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου και ο τότε υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης,αφού αναγνώρισε ότι εξαιρέθηκαν άδικα, τους υποσχέθηκε να ενημερώσει τον - τότε - πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και να μεσολαβήσει ώστε να τους δοθεί.

"Ακόμα περιμένουμε" είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος των συνταξιούχων Πάτρας του ΙΚΑ, Κ. Βασιλείου.

Σήμερα το απόγευμα οι συνταξιούχοι της Πάτρας οργανώνουν συγκέντρωση έξω απ' το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 6 μμ, και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία περνώντας απ' τα στέκια όλων των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ