Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε τραγικά θύματα της δραματικής πτώσης του τζίρου, που έχουν επιβάλει οι εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας, της εκτίναξης των ενοικίων με την απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, που τσακίζει και αφανίζει τις μικρές επιχειρήσεις και των "αντικειμενικών κριτηρίων", έχουν μετατραπεί οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι των Ιωαννίνων. Με δεδομένη τη συνεχώς φθίνουσα πορεία του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού, με δεδομένο ακόμα τον άσχημο αντίκτυπο της πολιτικής λιτότητας, που έχουν επιβάλει οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, στα λαϊκά στρώματα, εύλογα γεννιέται στους Γιαννώτες μικροεπαγγελματίες και εμπόρους το ερώτημα: "Ποιος θα ψωνίσει;". Γι' αυτό και οι κομμουνιστές θέτουν ως πρωταρχικής σημασίας αίτημα - που σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικής - την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού και των συνταξιούχων.

"Η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο", θα μας πει ο Παναγιώτης Αδαμαντίδης,μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων,καθώς ο τζίρος των καταστημάτων μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με πέρσι, η δημοτική φορολόγηση για τους επαγγελματίες έχει ανέβει κατά 20%,ενώ τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη είναι υπέρογκα σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ύψος του ενοικίου για ένα κατάστημα 20 τετραγωνικών μέτρων, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, ξεκινά από 150.000 δραχμές. Σημαντική "συνεισφορά" στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων έπαιξαν και τα πολυκαταστήματα που "φυτρώνουν" στην πόλη, από τη δράση των οποίων επλήγησαν ιδιαίτερα οι τομείς της ένδυσης και υπόδησης. Το "λουκέτο" είναι πλέον απειλή, αλλά και κατάσταση, ενώ στο σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι 7.000 περίπου έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, "συμβάλλει" και το υψηλό κόστος μεταφοράς πρώτης ύλης. "Γι' αυτό είναι αναγκαίο να γίνουν έργα οδοποιίας και προπάντων η Εγνατία Οδός, την κατασκευή της οποίας τόσα χρόνια μας υπόσχονται", μας λέει ο Π. Αδαμαντίδης.

"Είναι καθαρό πλέον - συνεχίζει - ότι η συμφωνία του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" επηρέασαν αρνητικά και τον κλάδο μας. Γι' αυτό θα πρέπει οι συνάδελφοι έμποροι και μικροεπαγγελματίες να ψηφίσουν τις δυνάμεις εκείνες που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Τις δυνάμεις που θα παλέψουν μαζί τους για την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του συντελεστή 35% φορολόγησης των προσωπικών επιχειρήσεων, για τη μη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, για τη θεσμική κατοχύρωση της επαγγελματικής στέγης, τη δύναμη εκείνη που θα προστατέψει την ντόπια παραγωγή ενάντια στην ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, θα ενισχύσει το εισόδημά τους, το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως των αγροτών και των συνταξιούχων. Κι αυτή η δύναμη είναι μόνο το ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ