Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΕΒΕΡΤ
Εμμονή στη "συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση"

Πιστός στο ρόλο της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης", που δεν αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική στις βασικές στρατηγικές επιλογές της, αλλά, απλά, με φραστικές κορόνες και επιμέρους παρατηρήσεις, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο Μ. Εβερτ.

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανίσει μία διαφορετική πολιτική πρόταση, το στίγμα της ομιλίας του το δίνει η παρακάτω αποστροφή του λόγου του, που προαναγγέλλει εν τέλει και το στίγμα της τακτικής της ΝΔ: "Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια. Εάν αποφασίσετε να μειώσετε τη σπατάλη του διεφθαρμένου δημόσιου τομέα. Εάν προχωρήσετε στον περιορισμό του κράτους και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με διαφανείς διαδικασίες". Πιο σαφής δε θα μπορούσε να ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς περιέγραψε με σαφήνεια μία τακτική που ουσιαστικά θα συμφωνεί με κάθε αντιλαϊκό μέτρο και ενδεχομένως θα πιέζει για τη λήψη πιο σκληρών μέτρων.

Κατά τα άλλα, ο Μ. Εβερτ, στην ομιλία του, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί "να κυβερνήσει τον τόπο με απλές διαχειριστικές μεθόδους χωρίς ριζοσπαστικές προτάσεις" και σαν τέτοιες προτάσεις ανέφερε τον "περιορισμό του σπάταλου και αδηφάγου κράτους". Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε την "Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων" και επανέφερε την πρότασή του για σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής. Εκανε λόγο για ασάφεια της κυβέρνησης πάνω στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δέχεται συζήτηση με την Τουρκία και για άλλα θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση "έχει ήδη αναλάβει δεσμεύσεις", που δεν ανακοινώνει στον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της κούρσας των εξοπλισμών και τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπερηφανευόμενος μάλιστα ότι η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που "άνοιξε το δρόμο προς την Ευρώπη".

Επανέφερε στην επικαιρότητα τις προεκλογικές παροχές υπέρ διάφορων κατηγοριών του πληθυσμού και είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει προτάσεις νόμου για όλα εκείνα τα μέτρα που είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές (αγρότες, μικρομεσαίοι, αποκρατικοποιήσεις κ. ά.). Η ομιλία του Μ. Εβερτ είχε συχνές αναφορές στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει και νέους φόρους και προσπάθησε να δημαγωγήσει, λέγοντας ότι μία τέτοια πολιτική είναι αδιέξοδη. Ομως, στο διά ταύτα και στην εναλλακτική πρόταση του κόμματος της ΝΔ, δεν μπόρεσε να πει τίποτα, καθώς, όχι μόνο είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική της"συναίνεσης στο Μάαστριχτ", αλλά περηφανεύεται ότι πρώτη η ΝΔ έδειξε αυτόν τον δρόμο.

Αλλωστε, φρόντισε να ξεπεράσει το σκόπελο της επί της ουσίας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν "ασαφείς" και "απρογραμμάτιστες", παραγνωρίζοντας ότι και σαφείς ήταν και ως στόχο τη συμμόρφωση με τις επιταγές του Μάαστριχτ είχαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ