Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ ενστάσεων εναντίον βουλευτών

Μπαράζ ενστάσεων είχαμε τις δύο τελευταίες ημέρες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο), αφού αμφισβητείται η εκλογή 19 συνολικά βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 22ας του Σεπτέμβρη.

Με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν αμφισβητείται ο τρόπος εφαρμογής της εξομάλυνσης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υποψήφιοι βουλευτές στρέφονται εναντίον της εκλογής των συνυποψηφίων τους. Παράλληλα, δε λείπουν και οι περιπτώσεις που πίσω από τις ενστάσεις απλών εκλογέων κρύβονται οι υποψήφιοι που αποσκοπούν να κερδίσουν την έδρα.

Ειδικότερα, οι ενστάσεις που κατατέθηκαν προχτές στρέφονται εναντίον των εξής βουλευτών:

Μαρίας Μπόσκου,βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό Ημαθίας και τεσσάρων υποψηφίων βουλευτών, Απ. Τασούλα,βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό Ιωαννίνων και πέντε υποψηφίων βουλευτών, της Λίτσας Λουλέ,βουλευτή του ΣΥΝ στη Λάρισα και εννιά υποψηφίων βουλευτών, Στ. Αλιφέρη,βουλευτή του ΣΥΝ στην Α' Πειραιά και οκτώ υποψηφίων βουλευτών και Β. Κοντογιαννόπουλου,βουλευτή της ΝΔ στην Ηλεία και έξι υποψηφίων βουλευτών. Η ένσταση υποβλήθηκε από πέντε εκλογείς, οι οποίοι ισχυρίζονται πως υπήρξε παράνομη εφαρμογή της αρχής της εξομάλυνσης και θα πρέπει να ανακηρυχτούν βουλευτές ο Ι. Σπάρτης (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Ν. Κωνσταντόπουλος ΣΥΝ και Χ. Γρίβας ΣΥΝ.

Με το σκεπτικό ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας (άρθρο 56 του Συντάγματος) υποβλήθηκαν ενστάσεις εναντίον των βουλευτών Ροβέρτου Σπυρόπουλου,βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία, Αθ. Γεωργιάδη,βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία, Βασ. Βύζα,βουλευτή της ΝΔ στην Κοζάνη και Γ. Γαρουφαλιά,βουλευτή ΝΔ στη Λάρισα.

Ενσταση κατά του Γκάλιπ Γκάλιπ (ΠΑΣΟΚ) και Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΝ), βουλευτών στη Ροδόπη, υπέβαλε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η αρχή της εξομάλυνσης.

Με άλλες εφτά ενστάσεις που κατατέθηκαν χτες προβάλλονται κωλύματα εκλογιμότητας βουλευτών, ενώ σε μια περίπτωση το Εκλογοδικείο καλείται να αρχίσει την καταμέτρηση ψηφοδελτίων για να αποφανθεί για το αν η έδρα ανήκει στον Γ. Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ) ή στον Ν. Αθανασόπουλο (ΠΑΣΟΚ). Η ένσταση υποβλήθηκε από τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασόπουλο.

Στις υπόλοιπες ενστάσεις ζητείται να εκπέσουν βουλευτές λόγω κωλύματος εκλογιμότητας από τους επιλαχόντες συνυποψήφιους και αφορά την έκπτωση των εξής βουλευτών: Μ. Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ) στο νομό Λασιθίου, Γ. Φλωρίδης (ΠΑΣΟΚ) στο Κιλκίς, Β. Μπαρμπαγιάννης ΝΔ στη Β' Πειραιά, Ε. Βλασσόπουλος (ΠΑΣΟΚ) στη Λευκάδα, Α. Χωρέμης (ΠΑΣΟΚ) στην Κορινθία, Ε. Στάικος (ΠΑΣΟΚ) στη Φθιώτιδα, Β. Αράπη (ΔΗΚΚΙ) Α' Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ