Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Στα γνωστά πλαίσια της υποταγής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ,σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική που καθόρισε ο πρωθυπουργός για τη χώρα, σημείωσε ότι κινείται στα ίδια αδιέξοδα πλαίσια της προσκόλλησης και της υποταγής στην πολιτική και τους σχεδιασμούς που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. "Η κυβέρνηση αποδέχεται τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή μας και μας καλεί να παίξουμε σαν χώρα το ρόλο του χωροφύλακα και του οχήματος των συμφερόντων τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπόσχεται στους "συμμάχους" πως θα υπηρετήσει και θα προωθήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει", τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αποστολή ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, υπογραμμίζοντας ότι αν και υπήρχε δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε σύσκεψη με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην εμπλακεί η Ελλάδα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία, η παραβίαση αυτής της συμφωνίας ουδέποτε συζητήθηκε στη Βουλή. "Με την αποστολή αυτή - πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ - αναδείχνεται ένα σοβαρό ζήτημα: Μπορεί η κάθε κυβέρνηση, όποτε αυτή το κρίνει απαραίτητο, να στέλνει τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση και έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου;".Ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε επίσης ότι από την προαναφερόμενη αποστολή αναδείχνεται ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Η συμμετοχή της χώρας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς που παραβιάζουν τις καταστατικές τους αρχές. "Κατά πόσο η χώρα πρέπει να συμμετέχει σε τέτοιες παράνομες πράξεις και μάλιστα χωρίς να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή. Αυτή η αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του ΝΑΤΟ ποτέ δε νομιμοποιήθηκε από την ελληνική Βουλή",τόνισε. Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε αν θα ανακληθούν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία στο τέλος του 1996, όπως αρχικά προβλεπόταν, ή θα παραμείνουν, ακολουθώντας τους προγραμματισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη θέση του πρωθυπουργού να καταφύγει η Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης, για όποια θέματα η γείτονα χώρα εκτιμά ότι χρειάζονται διευθέτηση, είπε:

"Αμέσως μετά την κρίση στα Ιμια είχαμε υπογραμμίσει το γεγονός ότι η χώρα μας μπήκε σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο.Η ιδέα που τότε προβλήθηκε για πρώτη φορά, να απευθυνθεί η Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης, και που αποτέλεσε και φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία βήμα προς βήμα προσέγγισης, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στην Τουρκία να αμφισβητεί κάθε περιοχή που κατά τη γνώμη της δεν καλύπτεται από τις υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες. Είχαμε επισημάνει τότε πως η αποδοχή από τη χώρα μας αυτής της διαδικασίας του Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι σωστή και περικλείει κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας επάνω στα Ιμια. Θεωρούμε πως η αποδοχή της διαδικασίας του Δικαστηρίου προϋποθέτει και αποδοχή του όποιου αποτελέσματος αυτής της διαδικασίας. Ακόμα και αρνητική απόφαση.

Και πρόσθεσε: "Πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η γενίκευση έχει να κάνει με την αμερικανική πρωτοβουλία που ετοιμάζεται και που εμφανίζεται στην κοινή γνώμη σαν πρωτοβουλία για το Κυπριακό,ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μία γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή και επειδή σε αυτό τον σχεδιασμό έχουν καθορίσει τους ρόλους που πρέπει να παίξουν η Τουρκία και η Ελλάδα σαν χωροφύλακες των συμφερόντων τους,επείγονται να παρέμβουν ώστε να διευθετηθεί αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν ελληνοτουρκικές διαφορές. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρεί κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό. Ετσι η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί με το Κυπριακό και θα αγκαλιάσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Ορ. Κολοζώφ συνέχισε λέγοντας: "Από όσα ακούγονται και γράφονται για το Κυπριακό, ανησυχούμε πως ετοιμάζεται λύση τύπου Ντέιτον, όπου τα στρατεύματα του ΟΗΕ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από αντίστοιχα του ΝΑΤΟ και θα συμμετέχουν σε αυτά τουρκικά και ελληνικά τμήματα.Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται πως σκέπτονται να προχωρήσουν και στο Αιγαίο,όπου θα προταθούν μέτρα εμπιστοσύνης και θα μεθοδευτεί τρόπος προώθησης διαδικασίας διαλόγου".

Καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει για όλα αυτά τα θέματα τη Βουλή και τα κόμματα, ξεκαθαρίζοντας ποια από αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποια θα είναι η στάση της στη διαδικασία που φαίνεται ότι αναθερμάνθηκε τις τελευταίες μέρες με την παράλληλη παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ