Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδρούν τα συνδικάτα, πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι

Οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καταγράφηκαν χτες με σχετικές ανακοινώσεις ή δηλώσεις στελεχών διαφόρων μαζικών φορέων.

Οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η λιτότητα στην παιδεία θα συνεχιστεί καθώς όπως είπαν "η ανάγκη αύξησης των εκπαιδευτικών δαπανών δεν αντιμετωπίζεται, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού".

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "οι προγραμματικές δηλώσεις μόνο ως μετάθεση των προβλημάτων και παράταση της αγωνίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μπορούν να εκληφθούν" καθώς ο πρωθυπουργός "δεν έκανε ούτε ένα βήμα πέρα από τις προεκλογικές ασάφειες και δεν προδιέγραψε καμία λύση των προβλημάτων μας". Η Συνομοσπονδία καταγγέλλει ότι "η "διόρθωση" των αντικειμενικών κριτηρίων, τα 100 δισ. των Ε. Π. Β. από τα 380 που υπόσχονταν για τις ΜΜΕ και κάποιες αναφορές για στήριξη των μικρομεσαίων, δεν αποτελούν απάντηση στα προβλήματά μας". Καταλήγοντας δε υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίοι είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται "σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα όποια μέτρα ληφθούν σε βάρος τους".

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών καταγγέλλει ότι "για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε το σκληρό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής και πίσω από ασάφειες και γενικολογίες εκείνο που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι η συνέχιση της ίδιας σκληρής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για το λαό και παροχών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη χρηματιστική ολιγαρχία". Οσον αφορά τους βιοτέχνες, συνεχίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "όχι μόνο σε κανένα καυτό πρόβλημά τους δεν έδωσε λύση αλλά αντίθετα επιβεβαίωσε τη συνέχιση της πολιτικής διωγμού τους, μέσα από την "επιδιόρθωση" των αντικειμενικών κριτηρίων και τη "δίωξη" της φοροδιαφυγής". Αντίθετα - όπως άλλωστε αναμενόταν - οι βιομήχανοι με το αλάνθαστο ταξικό τους κριτήριο έσπευσαν να χαιρετίσουν το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων αφού αυτές εγγυώνται συνέχεια μιας πολιτικής που είναι υπέρ τους.

Ετσι ο ΣΕΒ, σε ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει στην κυβέρνηση τη σταθερή της προσήλωση στο στόχο της "ισότιμης συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ενοποίηση", αξιώνει όμως σαφέστερες θέσεις σχετικά με τις αντιλαϊκές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά "η θετική εντύπωση αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι οι προγραμματικές δηλώσεις δε δίνουν σαφείς απαντήσεις για τις μεθόδους, τα μέσα και το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοστούν για να προωθήσουν αυτή την κύρια επιδίωξη"!Πρόκειται για προκλητικότατη στάση απ' την πλευρά του ΣΕΒ - που ενισχύεται από την ίδια την κυβερνητική τακτική - να λέει ναι σε όλα στους βιομήχανους - καθώς ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν μάλλον σαφέστατος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου στην εφαρμοζόμενη από δω και στο εξής οικονομική πολιτική.

Με ανακοίνωσή του επίσης ο σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας "θεωρεί ότι η σαφήνεια του κύριου στόχου της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση δίνει στις προγραμματικές δηλώσεις τη σωστή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, αφού αναφέρει ότι είναι θετικό το γεγονός της "προσαρμογής" της Ελλάδας στο Μάαστριχτ, ζητάει ακόμα πιο σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας αφού όπως τονίζει "όλες οι χώρες προσαρμόζουν με τολμηρά μέτρα την οικονομική τους πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ