Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Από τον Ανα στον Καϊάφα

Γράφαμε στις 9-3-96 από τη στήλη αυτή για το ρέμα Σκριπούς, που συχνά μετατρέπεται σε χαβούζα, από βυτιοφόρα που παράνομα αδειάζουν λύματα. Μάλιστα αναφέραμε περί μιας νέας μαφίας που εναποθέτει τοξικά όπου τη βολεύει - φυσικά με το αζημίωτο - θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κι ακόμα ότι υπάρχουν ενυπόγραφες καταγγελίες πολιτών στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τους δήμους και τις υπηρεσίες της ΕΕ. Θέλετε να μάθετε τη συνέχεια της ιστορίας; Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ κι ο "ευαίσθητος" για τα οικολογικά ζητήματα υπουργός, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να βεβαιώσουν τη λήψη της καταγγελίας. Οσο για τις ευρω-υπηρεσίες, ρίχνουν το μπαλάκι στους δικούς μας, καλυπτόμενοι πίσω από την αρχή της επικουρικότητας!! Τουλάχιστον αυτοί είχαν την ευαισθησία (sic) ν' απαντήσουν, έστω και για να μας δουλέψουν. Ενώ οι δικοί μας αυριανοεκσυγχρονιστές,ούτε αυτό δεν καταδέχονται. Η αλαζονεία της εξουσίας ή καλύτερα το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού με το φερετζέ της Κεντροαριστεράς...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

- - - - - - - - - - - - - -

Ιστορική (;) υπογραφή (;)

ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Κίνα υπέγραψαν την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, 51 χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή και τις 2.047 που ακολούθησαν. Ομως θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο άλλα 44 κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Κάτι δύσκολο, με δεδομένες τις αντιρρήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν. "Δε θα αφήσω αυτή τη συνθήκη να πεθάνει" δήλωσε ο πλανητάρχης Κλίντον. Φυσικά λίγοι τον πίστεψαν, δεδομένου ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και δεν του κοστίζουν τίποτα παρόμοιες δηλώσεις. Το αντίθετο, θα εισπράξει τις ψήφους των φιλειρηνιστών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας είναι τεράστια και δύσκολα θα επιτρέψουν την εφαρμογή μιας συνθήκης που θα περιορίζει τα κέρδη τους.

Αντιδράσεις στα Χανιά

Αυτή τη φορά για τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα. Οπως υποστηρίζει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ο συγκεκριμένος σταθμός είναι ρυπογόνος, σε λάθος θέση και πολύ κοντά στο νεοαναγειρόμενο νοσοκομείο στις Μουρνιές. Και φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ποτέ συστηματικές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Οξινη βροχή

Εκτεταμένες φθορές παρουσιάζουν τα βιβλία της βιβλιοθήκης του Χάρβαρτ και απαιτούν τεράστιες δαπάνες για τη συντήρησή τους. Και μη νομίσετε ότι οι ζημιές αφορούν εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις εκδόσεις του 20ού αιώνα. Αιτία; Η όξινη βροχή και οι επιπτώσεις της στα δέντρα! Αλλη μια πτυχή του τεράστιου αυτού θέματος που περνά στα "ψιλά" παρά τα επανειλημμένα SOS της επιστημονικής κοινότητας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Απίθανοι Εφευρέτες" P. Ardagh

Τίνος ιδέα ήταν το ηλεκτρικό φως; Ποιος επινόησε το τηλέφωνο; Ποιος πίστευε πως θα γινόταν πλούσιος με την εφεύρεση του υπολογιστή. Στην ιστορία έχουν παρελάσει πλήθος άνδρες και γυναίκες που οι εφευρέσεις τους άλλαξαν τη ζωή μας. Ο Τ. Εντισον με τον ηλεκτρισμό του πλούτισε. Ο Τ. Μπάμπιτζ πέθανε αδέκαρος προσπαθώντας να φτιάξει τον πρώτο υπολογιστή. Στο βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ,θα γνωρίσετε τον Αρχιμήδη, τον Λεονάρντο ντα Βίτσι, τον Ι. Γουτεμβέργιο, τον Α. Μπελ, τον Τ. Μπάμπιτζ, την Μ. Τζέικομπ, τον Τ. Μάρτιν, την Μ. Κιουρί, τον Β. Μπράουν, τη Μ. Ιουδαία και τον Τ. Εντισον. Για παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων. Να σημειώσουμε την εκπληκτική εικονογράφηση από τον C. Mould, που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου κάνοντάς το πολύ ελκυστικότερο στους μικρούς αναγνώστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ