Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΕΛΛΙΔΗ
Προς ειδική εκκαθάριση

Καταδικάστηκε η ιδιοκτήτρια

Στην ειδική εκκαθάριση της Εθνικής Τράπεζας έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι 320 εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος Βελλίδη για να εισπράξουν σχετικά σύντομα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους χρωστά η επιχείρηση. Διαφορετικά σε περίπτωση που η Κατερίνα Βελλίδη κηρύξει πτώχευση σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις δικηγόρων η υπόθεση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 6 χρόνια. Οι εργαζόμενοι ελπίζουν επίσης πως αν προχωρήσει η ειδική εκκαθάριση, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του συγκροτήματος και την επανέκδοση των εφημερίδων "Θεσσαλονίκη" και "Μακεδονία".

Στο μεταξύ προχτές ολοκληρώθηκε η δίκη της Κατερίνας Βελλίδη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στις δύο μέρες που διήρκεσε η δίκη εκδικάσθηκαν 19 υποθέσεις μετά τις 117 μηνύσεις που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στις 8 Αυγούστου κατηγορώντας τη για παραβάσεις του νόμου ΑΝ 690/1947, για μη καταβολή των δεδουλευμένων και με τις οποίες ζητούσαν τη σύλληψή της. Η πρώην εκδότρια που δεν τόλμησε για μια ακόμη φορά να αντικρίσει τους εργαζόμενους, καταδικάσθηκε συνολικά σε 12 χρόνια και 7 μήνες φυλάκιση και 42.265.000 χρηματικό πρόστιμο. Οι δικηγόροι της προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τόσο την απουσία της όσο και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων με ανυπόστατα στοιχεία. Μάλιστα υποστήριξαν πως δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους λόγω οικονομικής κρίσης του συγκροτήματος.

Στη διάρκεια της δίκης όμως, αποδείχθηκε πως οι αλόγιστες σπατάλες και οι συνεχείς εκταμιεύσεις της εκδότριας οδήγησαν σταδιακά το άλλοτε κραταιό εκδοτικό συγκρότημα στο χείλος της καταστροφής και εκατοντάδες εργαζόμενους στον δρόμο της ανεργίας. "Δεν μπορείς να κερδίζεις 50 και να ξοδεύεις 500" τόνισε στον "Ρ" μετά τη δίκη ο συνήγορος των εργαζομένων Ξενοφών Μαυραγάνης. "Αν θέλει να απαλλαγεί η εργοδότρια από τις ποινικές της ευθύνες θα πρέπει να πληρώσει όσα χρωστά στους εργαζόμενους. Μέσα στον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατέληξε, θα εκδικασθούν και οι 200 αγωγές στο αστικό δικαστήριο και πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τις δύο εφημερίδες".

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετά τη δίκη δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Μολόχας, τα σωματεία των εργαζομένων τουλάχιστον των τεχνικών και των υπαλλήλων, θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν και ζητούν να προχωρήσει το συντομότερο η εκκαθάριση της επιχείρησης από την Εθνική Τράπεζα για να δοθεί η δυνατότητα επανέκδοσης των δύο εφημερίδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό χρέος του συγκροτήματος ξεπερνά τα 9 δισ. από τα οποία τα 5 δισ. είναι χρέη προς τις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Από τους 320 εργαζόμενους οι 54 είναι υπάλληλοι, οι 86 τεχνικοί Τύπου, οι 40 οδηγοί, φύλακες και καθαρίστριες και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους δημοσιογράφους μόνο οι 67 είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών, ενώ από τις 117 μηνύσεις των εργαζομένων, μόνο τρεις ήταν δημοσιογράφων.

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ