Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναυτιλιακή οδηγία για τα επικίνδυνα φορτία

Νέα ναυτιλιακή οδηγία (Νο 16), που σχετίζεται με τις αναφορές πλοίων που μεταφέρουν επικίνδυνα ή ρυπογόνα φορτία και καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες ή αποπλέουν από αυτούς, εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η παραπάνω οδηγία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΝ, η οποία απευθύνεται προς τους πλοιοκτήτες, πλοιάρχους και γενικότερα τους αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης στους ναυτικούς πράκτορες, ναυλωτές και πλοηγούς, εκδίδεται στα πλαίσια της εναρμόνισης του Ελληνικού Δικαίου με το αντίστοιχο της ΕΕ. Η Νο 16 ισχύει για όλα τα πλοία ανεξαρτήτως σημαίας,που μεταφέρουν επικίνδυνα ή ρυπογόνα εμπορεύματα, χύδην ή συσκευασμένα και τα οποία αποπλέουν από ελληνικό λιμάνι για λιμάνι εσωτερικού ή εξωτερικού ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι, προερχόμενα από λιμάνι που βρίσκεται εκτός ΕΕ.

Στην οδηγία αυτή προβλέπεται η υποχρέωση αναφορών και το περιεχόμενό τους, οι υποχρεώσεις του φορτωτή, οι υποχρεώσεις των πλοιάρχων σε περίπτωση ατυχήματος και οι υποχρεώσεις των πλοηγών. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της, πέρα της απαγόρευσης εισόδου στο λιμάνι ή απόπλου και των τυχόν ποινικών - πειθαρχικών ευθυνών, επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ