Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκκληση για ενοποίηση των Ομοσπονδιών Αστυνομικών

Ανοιχτή πρόταση του προέδρου της ΠΟΑΣΥ στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης Αξιωματικών

Ενωτικό κάλεσμα απηύθυνε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στους αξιωματικούς, που παίρνουν μέρος στο έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών,οι εργασίες του οποίου άρχισαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γιάννη Παπαδογιαννάκη και του Β υπαρχηγού Ιωάννη Καρακοντίνου,ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δημήτρης Κυριαζίδης επισήμανε ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο υπάρχουν δύο φωνές για τα ίδια προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώνεται η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση και λειτουργία. Η ανωμαλία αυτή, όπως επισήμανε, έχει θεσμοθετηθεί με νόμο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ούτε η σύνδεση με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων την ΑΔΕΔΥ. Αναφερόμενος, επίσης, στην αναγκαιότητα της ενοποίησης των ομοσπονδιών τους πριν παγιωθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες, τόνισε ότι δεν μπορεί να καλλιεργούνται στο αστυνομικό σώμα συντεχνιακές λογικές για δήθεν διαφορετικά συμφέροντα. "Δεν είναι δυνατόν, σημείωσε, να επιζητούμε τη συμφιλίωση με τον πολίτη, όταν οι ίδιοι είμαστε διαχωρισμένοι. Η καλλιεργούμενη άποψη, ότι τα συμφέροντα από βαθμό σε βαθμό είναι διαφορετικά, αποτελεί λανθασμένη, συντεχνιακής θα ισχυριζόμασταν αντίληψης, άποψη".

Αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που ασκείται ακόμα και σήμερα η διοίκηση τόνισε επίσης ότι "η ασαφής διατύπωση των κανόνων και θεσμών λειτουργίας της Αστυνομίας άφησε περιθώρια αυθαίρετης εφαρμογής, αλλά και καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας από στελέχη της διοίκησης, αφού ουδέποτε λειτούργησε η λογική της ανάγκης ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η διοίκηση ασκείται στη βάση των κανόνων και θεσμών και όχι στη λογική της προσωπικής αντίληψης".

Οι παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον των συνέδρων, άλλοι εκ των οποίων απάντησαν με χειροκροτήματα και άλλοι με αρνητικούς σχολιασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος αξιωματικών (αστυνομικός υποδιευθυντής) Ηλίας Βλαχογιάννης, χωρίς να απορρίψει εντελώς την πρόταση αυτή υποστήριξε ότι η συνεργασία των δύο ομοσπονδιών μπορεί να επιτευχθεί, εάν δημιουργηθεί συνομοσπονδία, όπως προβλέπεται και από το νόμο περί συνδικαλισμού. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα κυριάρχησε η βελτίωση του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο, καθώς και η αλλαγή των συστημάτων κρίσεων - προαγωγών και μεταθέσεων του προσωπικού.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων με την ηγεσία του υπουργείου, κάλεσε τους αστυνομικούς να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση του Σώματος από τους επίορκους συναδέλφους τους και υποσχέθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα προωθηθεί το ΠΔ για τις κρίσεις στην Αστυνομία. Το νομοθέτημα για τις μεταθέσεις δε φαίνεται να προωθείται άμεσα στη Βουλή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης του αστυνομικού προσωπικού και προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη το δημοκρατικό αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ