Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσωρινές ρυθμίσεις για πανεπιστημιακούς - συγγράμματα

Σχέδιο νόμου κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή και ρυθμίζει προσωρινά το θέμα της εξέλιξης των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία καταργεί την επίμαχη τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου το καλοκαίρι και περιόριζε την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, επαναφέροντας τη μεταβατική διάταξη 7.1 του Νόμου Σουφλιά, προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν εκκρεμείς κρίσεις μελών ΔΕΠ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο θα είναι νόμος του κράτους σε δύο βδομάδες, ενώ το νομοσχέδιο - που θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα εξέλιξης των μελών ΔΕΠ - θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως, το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί τους πανεπιστημιακούς, καθώς δεν περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ΔΕΠ, ενώ στο παρελθόν η συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου Σουφλιά είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το θέμα της διανομής των συγγραμμάτων. Συγκεκριμένα, αναστέλλονται όλες οι διατάξεις του νόμου Σουφλιά που καταργούσαν τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές και προβλέπει τη δωρεάν διανομή τους χωρίς περιορισμούς μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του νέου συστήματος για την "πολύπλευρη βιβλιογραφική ενημέρωση των φοιτητών". Πάντως, όπως προέκυψε για μια ακόμα φορά από τα λεγόμενα του υπουργού, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα διανεμηθούν συγγράμματα δωρεάν, καθώς όπως είχε δηλώσει και παλιότερα "ελπίζει σύντομα τα συγγράμματα - όπως τα ξέρουμε - να είναι παρελθόν". Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός, μετά την αποστολή χτες σχετικής εγκυκλίου στα ΑΕΙ, ξεκινά κανονικά η διανομή συγγραμμάτων, τα οποία σε πολλές σχολές δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα, ύστερα από διαπραγματεύσεις του υπουργείου με τους εκδότες, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των τιμών, τη ρύθμιση διαφόρων εκκρεμοτήτων και τη διεύρυνση της επιτροπής κοστολόγησης. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες, προβλέπεται η διεύρυνση της επιτροπής με τη συμμετοχή εκδοτών, του ΟΕΔΒ και ειδικούς πάνω στο βιβλίο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζεται ως ανώτατο αυτοδιοικούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ομοταγές με τα ΑΕΙ της Ελλάδας. Με προεδρικό διάταγμα προσδιορίζονται οι τίτλοι σπουδών τμημάτων ελληνικών ΑΕΙ, στους οποίους είναι αντίστοιχοι οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ... (2007-02-23 00:00:00.0)
Βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ (2002-09-03 00:00:00.0)
Καταργούν και τα δωρεάν βιβλία (1999-07-29 00:00:00.0)
Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι διοικητικοί (1997-10-01 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για τους πανεπιστημιακούς (1996-11-06 00:00:00.0)
Απαντούν με αποχή στον εμπαιγμό (1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ