Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο

Ιδιαίτερα αρνητικές οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ στην καπνοκαλλιέργεια και τα εισοδήματα των παραγωγών. Μεθοδεύονται νέα ακόμα πιο καταστροφικά μέτρα

Ιδιαίτερα αρνητικές για τη χώρα μας είναι οι επιπτώσεις στη σημαντικότατη καλλιέργεια καπνού και σε βάρος του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Η προοπτική προδιαγράφεται, ωστόσο, ακόμα χειρότερη εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που προωθεί το Διευθυντήριο της ΕΕ σε βάρος της καπνοκαλλιέργειας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ, σχετικά με τη σημασία που έχει η καπνοκαλλιέργεια για τη χώρα και για τις εξελίξεις στα εισοδήματα των παραγωγών και γενικότερα στον τομέα του καπνού.

Οπως αναφέρθηκε χτες σε σχετική συνέντευξη, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας, οι καπνοπαραγωγοί της χώρας, εκτός των άλλων αρνητικών επιπτώσεων από τα μέτρα της ΕΕ, τις χαμηλές τιμές και, κυρίως, τον περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας, επειδή δεν έγινε ανακατανομή ποσοστώσεων από ομάδα ποικιλιών σε ομάδα, έχασαν πάνω από 20 δισ. τα τελευταία 4 χρόνια. Κι ενώ σε ορισμένες περιοχές, λόγω των περιορισμών στην παραγωγή καπνού, πολλοί καπνοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, με τα νέα αντικαπνικά μέτρα που προωθούνται, με πρόσχημα την αντικαπνιστική εκστρατεία, το πλήγμα για τη χώρα μας που παράγει το 40% της κοινοτικής παραγωγής θα είναι συντριπτικό.

Οπως είναι γνωστό, με την αναθεώρηση της ΚΑΠ περιορίστηκε δραστικά η παραγωγή καπνού στους 126.000 τόνους από 180.000 τόνους πριν, καταργήθηκε η τιμή παρέμβασης και δίνεται μόνον πριμ παραγωγής. Τώρα το Διευθυντήριο των Βρυξελλών προωθεί νέα αναθεώρηση, με την οποία επιβάλλει δραστική μείωση κατά 30% και στο πριμ παραγωγής για βασικές ελληνικές ποικιλίες με το πρόσχημα της επιδότησης ποιοτικών καπνών, κάτι που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας από χιλιάδες παραγωγούς και την ερήμωση ορεινών περιοχών όπου καλλιεργείται το προϊόν.

Η ΕΕ προωθεί τα νέα καταστροφικά μέτρα σε βάρος της ελληνικής καπνοπαραγωγής και η κυβέρνηση περιμένει, απλώς, το μοιραίο, την ώρα που, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας, επιβεβαιώνεται ότι η συνεισφορά της καπνοκαλλιέργειας γενικότερα στην εθνική οικονομία, στο αγροτικό εισόδημα και, κυρίως, στην κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένων οριακών φτωχών περιοχών είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι, σήμερα, απασχολούνται στην καπνοκαλλιέργεια πάνω από 70.000 αγρότες, που δεν έχουν εναλλακτική συμφέρουσα απασχόληση. Το κράτος εισπράττει από τη φορολογία καπνού εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές "ζεστό χρήμα", ενώ η αξία των εξαγωγών καπνού καλύπτει τα 16,5% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων - πλέον των 70 δισ. δραχμών και 115 δισ. δραχμές το χρόνο εισρέουν για τη στήριξη του προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ