Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Υπέροχοι και οι Μοιραίοι

Δε λένε να συνετιστούν, οι άθλιοι... Οι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές, όπως έλεγε ένας χάρτινος Τούρκος δεσμοφύλακας σ' ένα πρόσφατο σκίτσο (τίνος ήταν; δε θυμάμαι - δεν πειράζει), "αν δεν τους σκοτώσεις, πεθαίνουν μόνοι τους για να σ' εκθέσουν!".

Ισως το ευφυολόγημα ν' ακούγεται αστείο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Εντός αυτών, αποτελεί ύβρη. Η, στην καλύτερη περίπτωση, ξόρκισμα του θανάτου - του αργού, βασανιστικού θανάτου, σε υγρά κελιά, με την απειλή της "εξαφάνισης", των βασανιστηρίων και των απατηλά όμορφων όπλων, να απέχει όσο ένας διάδρομος της φυλακής.

Ντιγιαρμπακίρ, Εσκί Σεχίρ, Μπαϊραμπασά, Νταγκαπί, Μέτρις. Ονόματα ξένα, σε μας τους ανυποψίαστους. Αλλά, για όσους φέρουν το στίγμα του αριστερού στην προς Ανατολάς γείτονα, ταυτισμένα - εδώ και 16 χρόνια - με έναν απελπισμένο αγώνα: Να εκδημοκρατιστεί αυτή η χώρα, να αφήσει πίσω της τα κατάλοιπα του Εβρέν και των "παλικαριών" του.

Αν μόνο αυτοί οι παλιοί, φθαρμένοι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν, τι θα μας έλεγαν; Ισως πώς ο Γιασάρ Κεμάλ μηχανεύτηκε, στο μισοσκόταδο ενός σκοτεινού κελιού της Πόλης, πριν μερικά χρόνια, το επόμενό του μυθιστόρημα. Ισως πώς, το περασμένο καλοκαίρι, εκατοντάδες τρελοί, υπέροχοι τρελοί άνθρωποι απαρνήθηκαν τους εαυτούς τους, για να τους ακούσουν, επιτέλους, οι απόμακροι κυβερνώντες της Αγκυρας, σε μια απεργία πείνας, που κόστισε τη ζωή των δώδεκα από αυτούς. Ισως ότι οι μικρές, καθημερινές μάχες, και οι μεγάλες, ποτέ δεν τελειώνουν.

Οι τοίχοι, όμως, δεν μπορούν να μιλήσουν. Αντί γι' αυτούς, μιλούν, ακατάπαυστα, χυδαία, κυνικά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οπως ο αξιότιμος και ευυπόληπτος κύριος Σεβκέτ Καζάν, υπουργός Δικαιοσύνης του - εκλεχθέντος με το σύνθημα της "κοινωνικής ισότητας" προταχθέν - Νετσμεντίν Ερμπακάν. Λένε αφορισμούς, όπως "τρομοκράτες", αφρίζουν από την οργή (αληθινή ή επίπλαστη, ποιος ξέρει;), όταν αναφέρονται στις "αριστερές οργανώσεις", υπόσχονται, χαμογελαστοί μέσα στα ακριβά κοστούμια τους, προς τους "αφελείς" Δυτικούς συμμάχους τους, που τολμούν να θέσουν τον όρο "ανθρώπινα δικαιώματα", ότι "η κατάσταση" θα βελτιωθεί "το συντομότερο".

Εχουν τον τρόπο τους οι Δυτικοί -οι καυμένοι δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο!- να εκμεταλλεύονται την "κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία" (τι φθηνές λέξεις, αλήθεια!..), για να αποκομίζουν δικά τους οφέλη. Επικριτικές εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Σκληραίνουν οι όροι της Τελωνειακής Ενωσης. Θάνατοι στις φυλακές; Αλλάζουν ύφος οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λένε ότι "η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στις δομές μας καθίσταται, υπ' αυτές τις συνθήκες, δυσχερής". Και τα δάνεια - α, τα δάνεια...

Αν, όπως λένε οι αναλυτές των δρώμενων στη γείτονα, η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας, διιστάμενη μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού της προσανατολισμού - το ομολογώ, δεν το γνωρίζω. Η διάσταση, όμως, που κι ένας τυφλός μπορεί να διακρίνει, είναι αυτή των ανθρώπων, που προτιμούν να παραιτηθούν κι από το ίδιο το δικαίωμά τους στη ζωή, σε μια απέλπιδα μάχη για πραγματική δημοκρατία, και των μοιραίων "ηγετών" της χώρας, των ανδραπόδων που μιλούν για "στρατηγικές επιδιώξεις", "μεταψυχροπολεμικό αυτόνομο περιφερειακό ρόλο" και "κατάπνιξη των αποσχιστικών τάσεων". Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί, οι μοιραίοι, κρατούν το "πεπόνι" (της εξουσίας), και - κυρίως - το μαχαίρι. "Μέχρι νεωτέρας, από το ανατολικόν μέτωπον", όπως θα 'λεγε κι ο Ρεμάρκ...

Μπ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια του ΝΑΤΟ εφαρμόζει η Τουρκία! (2002-12-15 00:00:00.0)
«Λίπασμα» για έναν καλύτερο κόσμο (2001-05-12 00:00:00.0)
«Δημοκράτες» δολοφόνοι (2001-04-22 00:00:00.0)
Το μακελειό στις φυλακές (2001-01-14 00:00:00.0)
Ζητάνε ν' ακουστεί και η δική τους φωνή (2000-12-01 00:00:00.0)
Αμεση δράση για τα «λευκά κελιά» (2000-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ