Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαύρο σκοτάδι" στην εκπαίδευση τυφλών

Καταγγελίες της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης για την ανάθεση της κατάρτισης των τυφλών στα εξειδικευμένα κέντρα (ΚΕΚ)

Την παραμονή της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των τυφλών στην αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, ζητά η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Τα παραπάνω τονίστηκαν, χτες, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΚ - Τυφλών με την υπογράμμιση ότι σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο Κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τα άτομα που πάσχουν από τύφλωση παρέχουν υποτυπώδη εκπαίδευση. Τα λιγοστά τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης έκλεισαν, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και την ίδια στιγμή ανθίζουν διάφορες ιδιωτικές σχολές.

Οι Β. Μπαρέκας,Χ. Χουρδάκης και Κ. Μπαλάσκα,από την ΕΣΚ, κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και την πλειοψηφία των ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, που δεν αντιτίθενται σ' αυτές τις επιλογές - ότι τα τελευταία χρόνια υποβάθμισαν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των τυφλών, με στόχο την κατάργηση του δημοσίου χαρακτήρα τους. Οπως ανέφεραν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε την επαγγελματική κατάρτιση στα εξειδικευμένα κέντρα (ΚΕΚ). Εκδίδοντας εγκύκλιο, έδωσε την ευκαιρία σε φορείς του χώρου, όπως το ΚΕΑΤ, η Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδας, ο Φάρος Τυφλών, να δημιουργήσουν αστικές εταιρίες για την απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΚΕΚ. Οι παραπάνω σχολές, καθώς και μία άλλη χειριστών κομπιούτερ, λειτούργησαν με το καθεστώς των ΚΕΚ. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, η παρεχόμενη εκπαίδευση ήταν χαμηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι οι ώρες διδασκαλίας στη σχολή τηλεφωνητών, αρχικά ήταν 800 ετησίως, στη συνέχεια μειώθηκαν κατά το ήμισυ, μέχρι που η κυβέρνηση με την εγκύκλιο διέλυσε τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αναφερόμενοι στα ειδικά σχολεία (σ. σ. λειτουργούν δύο δημοτικά στα δύο Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), όχι μόνο εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη κατάργησή τους "στο όνομα της κοινωνικής ένταξης του τυφλού", αλλά ζητούν τη λειτουργία ειδικού γυμνασίου και λυκείου. Σημειώνουν ότι, αν καταργηθούν τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που πάσχουν από τύφλωση θα είναι αναγκασμένοι μετά το σχολείο να παρακολουθούν και μαθήματα σε φροντιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ