Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εσείς με τον Λαμπράκη, εμείς με το λαό"

Δυναμική κινητοποίηση έξω από την αίθουσα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Η δεύτερη πράξη του αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του αγώνα διεκδίκησης του λαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "παίχτηκε" χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Αγωνιστές αιρετοί, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, δημότες, έκαναν χτες, έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το δικό τους "συνέδριο". Ενα συνέδριο μάχης και ανυπακοής στα κυβερνητικά κελεύσματα, που θέλουν την ΤΑ και τους εργαζόμενους έρμαια των ιδιωτικοποιήσεων, των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδωσαν συνέχεια - το ίδιο θα κάνουν και στο μέλλον - στην πρώτη προχτεσινή πράξη του αγώνα τους, όταν, συγκεντρωμένοι έξω από το Μέγαρο Μουσικής, διαδήλωναν την ανυπακοή τους στον σκοτεινό κυβερνήτη Λαμπράκη και στους υποτελείς του εκλεγμένους. "Οχι άλλα βάρη για τους δημότες", "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, μόνο με αγώνες θα ανατραπεί", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή" ήταν μερικά από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων, που έφτασαν μέχρι την αίθουσα του συνεδρίου. Μ' αυτά τα συνθήματα και με άλλα, όπως, "Εσείς με τον Λαμπράκη, εμείς με το λαό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό", "Υπηρεσίες κοινωνικές, όχι κέρδη στις πολυεθνικές", "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι" πορεύτηκαν από το χώρο συγκέντρωσης, έξω από το Στάδιο, προς την είσοδο της αίθουσας όπου συνεχίζονταν οι εργασίες του συνεδρίου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τους συγκεντρωμένους να φτάσουν στην αίθουσα και επέτρεψε τελικά μόνο σε μία αντιπροσωπεία τους να παραδώσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Με το ψήφισμα που υπογράφεται από δεκάδες σωματεία εργαζομένων σε δήμους, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αθήνας, την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου "Ο Προμηθέας", Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, το Σωματείο "Στέφενσων", το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ και άλλους φορείς απαιτείται από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να αποφασίσει:

"Την κατάργηση όλων των πρόσθετων φορολογιών, του ΤΑΠ και του 5%. Τη διεκδίκηση των 720 δισ. Την απαγόρευση της εκχώρησης αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ σε ιδιώτες. Να δηλώσει την αντίθεσή του στις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου", που θεωρεί τα εργατικά δικαιώματα υπό διωγμόν. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, να καταργηθεί ο θεσμός των εκτάκτων".

Μιλώντας στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος σημείωσε: "Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ κινείται στον άξονα που επιτάσσει η ΕΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα ντόπια αφεντικά. Σαν κομμουνιστές δήμαρχοι αντισταθήκαμε στα σενάρια που θέλουν την ΤΑ ένα φτωχό εταίρο της κυβέρνησης, θέλουν το λαό να πληρώνει για τα πάντα".

Σε συνέχιση της πάλης κάλεσε και ο Γιάννης Παπαναής,εκπρόσωπος των Σωματείων Εργατοϋπαλλήλων των ΟΤΑ. "Οι αιρετοί, που στηρίχτηκαν στις δυνάμεις του Μάαστριχτ, αποδέχονται την αντεργατική πολιτική, γίνονται το δεύτερο μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Στηριγμένοι στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ, χαρατσώνουν τους δημότες, μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα, αλλοιώνουν τις εργασιακές σχέσεις", σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε, καλώντας σε συσπείρωση ο Τούμασης Βαγγέλης εκ μέρους των επαγγελματικών ενώσεων ΟΕΒΕΑ και ΟΒΣΑ, καθώς και ο πρόεδρος της ΣΕ κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης Δ. Γεωργακόπουλος.Φωνή διαμαρτυρίας εκ μέρους των Σωματείων Εργαζομένων στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς ύψωσε η Μαρία Λαμπρινού,η οποία αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του κλάδου από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος". Στο πλευρό των συγκεντρωμένων στάθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμπλευση με κατάληξη το στραγγαλισμό (2000-11-04 00:00:00.0)
Καλείται να δώσει άλλοθι δημοκρατίας σε μια αντιλαϊκή πολιτική (2000-11-01 00:00:00.0)
Βλέπουν ως μόνη «λύση» νέους φόρους (2000-05-03 00:00:00.0)
"Eurocity" και "POLIS 97" δίνουν το στίγμα (1997-11-08 00:00:00.0)
"Πρέπει να διεκδικήσουμε" (1996-11-09 00:00:00.0)
Το χρονικό της ξεφτίλας... (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ