Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Γιατί δε βάζετε φόρους;

Οχι μόνο δε θα δώσει αυτά που χρωστά, η κυβέρνηση, στους δήμους, αλλά τους ζητά και τα ρέστα, γιατί δεν αξιοποιούν τους νόμους της για χαράτσωμα των δημοτών

"Βάλτε φόρους"! Την εντολή αυτή έδωσε στους δημάρχους και κοινοτάρχες της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος,κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό θα μειωθούν, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που παρακρατήθηκαν από τα έσοδά της δε θα αποδοθούν και ότι οι δήμαρχοι πρέπει να μεταβληθούν σε φορομπήχτες και να χαρατσώσουν άγρια το λαό για υπηρεσίες που ήδη αυτός έχει πληρώσει, μέσω της άμεσης φορολογίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών δεν αναφέρθηκε στα 720 δισεκατομμύρια δραχμές που αυθαίρετα παρακρατεί η κεντρική διοίκηση από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους, τα τελευταία έξι χρόνια. Εξήγγειλε την περικοπή κατά 25% από το μερίδιο της ΤΑ, από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας. Μετέθεσε για το 1999 την έναρξη απόδοσης στην ΤΑ του μεριδίου που της αναλογεί από τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων. (Η ΤΑ δικαιούται το 20%. Ο Αλ. Παπαδόπουλος στο περσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ως υπουργός Οικονομικών τότε, υποσχόταν έναρξη καταβολής από το 1997. Χτες είπε ότι το 1999 θα δοθεί το 15% και τον επόμενο χρόνο το υπόλοιπο ποσοστό).

Δεν αναφέρθηκε, επίσης, στο ποσοστό που δικαιούται η ΤΑ από τα έσοδα φόρων προηγούμενων ετών. Εξάλλου, ζήτησε επιτακτικά από τους αιρετούς να χαρατσώσουν πρόσθετα τους δημότες, "ψέγοντάς" τους μάλιστα επειδή δεν εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα δυνητικής φορολογίας που τους δίνει ο νόμος 1828/89 (για τα οικονομικά της ΤΑ).

Δεν αναφέρθηκε στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που είχαν οι δήμοι και έσπευσε να κατηγορήσει τους αιρετούς για φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Ο ίδιος βέβαια παραδέχτηκε ότι η κεντρική διοίκηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΤΑ, με περικοπές και μειώσεις των πόρων της.

Ακόμα ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή "προληπτικών" μέτρων που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ελέγχων οδηγούν ουσιαστικά σε επαναφορά του ελέγχου σκοπιμότητας. Στην ουσία δηλαδή σε ένα ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους.

Για να χρυσώσει, βέβαια, το χάπι, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι προχωρά η καταβολή στους δήμους των κονδυλίων για το εκλογικό επίδομα και τα αναδρομικά του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων. Οτι θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο 15%, ποσοστό και πάλι υψηλό σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού της αγοράς.

Υποσχέθηκε προσλήψεις δύο χιλιάδων τακτικών υπαλλήλων στους ΟΤΑ μέχρι τέλος του 1996 και άλλους τρεις χιλιάδες το 1997. Δήλωσε ακόμα ότι μέσα στο 1997 θα τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη δυνατότητα χρησιμοποίησης των θεσμοθετημένων, για εθελοντική συνένωση κοινοτήτων, κινήτρων. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσει σε αναγκαστικές συνενώσεις παραβλέποντας γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες.

Επιπλέον, εξήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών: Οι ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων θα πρέπει να συστήσουν από το 1997 και να λειτουργήσουν από το 1998 δική τους ταμειακή υπηρεσία. Επίσης, τα γυμναστήρια μεταβιβάζονται στους ΟΤΑ, μαζί με το προσωπικό και τους αντίστοιχους πόρους. Δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης Λιμενικών Ταμείων σε ΟΤΑ και Νομαρχίες, μετά από προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Καθιερώνεται νομοθετικά η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας για τα χρέη προς τους ΟΤΑ. Και τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς Κρατικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και στους ΟΤΑ με πληθυσμό μεγαλύτερο από τέσσερις χιλιάδες κατοίκους, με μεταφορά και των ανάλογων θέσεων και πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ