Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Συλλαλητήριο - προειδοποίηση

Εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία Αγρινίου και απαίτησαν λύσεις, άμεσα, στα προβλήματά τους. Ευρεία ήταν η συμπαράσταση των μαζικών φορέων. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

ΑΓΡΙΝΙΟ (του απεσταλμένου μας ΚΩΣΤΑ ΔΕΤΣΙΚΑ).-

Μήνυμα αντίστασης και πάλης έστειλαν χτες οι καπνοπαραγωγοί της Αιτολωακαρνανίας, πραγματοποιώντας ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου.

Οι καπνοπαραγωγοί και συνολικότερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντικαπνική - αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό.

Ευρεία συμπαράσταση

Στο χτεσινό ελπιδοφόρο αγωνιστικό ξεκίνημα στο Αγρίνιο υπήρξε ευρεία συμπαράσταση από μαζικούς και τοπικούς φορείς του νομού. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου κήρυξε δίωρη στάση εργασίας, 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι, ενώ στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούστηκε πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης.

Παρών στο συλλαλητήριο ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης - ο μόνος από τους βουλευτές του νομού - ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γιάννης Παττάκης, μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Καπνοπαραγωγών. Επίσης αναγνώστηκε μήνυμα συμπαράστασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη.Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκαν: ο δήμαρχος Αγρινίου Ευθύμιος Σώκος,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Κώστας Μαργιόλης,ο πρόεδρος των ΕΒΕ Κώστας Τόλης,ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Καραμπάς.

Λύσεις με αγώνες

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν πως τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και γενικότερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας θα λυθούν μόνο με μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Τα λόγια που ακούστηκαν περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που κυριαρχεί στο νομό. Οι αγρότες οδηγούνται στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα, η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα χωριά ερημώνουν.

Ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε στην ομιλία του πως ο νομός περνάει κρίση γιατί βρίσκεται σε κρίση η γεωργική παραγωγή και κύρια η καπνοκαλλιέργεια. Ο ίδιος κάλεσε σε ενωτικό αγώνα όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, ώστε να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Καραμπάς, κάλεσε τους αγρότες να παλέψουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στις συνέπειες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. "Το δηλώνουμε, είπε, προς πάσα κατεύθυνση και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην κυβέρνηση και στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, πως δε θα επιτρέψουμε να εξαθλιωθούν κι άλλο οι αγρότες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτή την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί εξαιτίας της, 400 αγροτικές οικογένειες έφυγαν από την Κατούνα και πάνω από 26 δισ. δρχ. εισόδημα χάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο νομό από την περικοπή των ποσοστώσεων στον καπνό".

Συνεχίζοντας ο Ν. Καραμπάς υπογράμμισε: "Πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να επισημάνουμε με ποιους είναι. Τα όποια μέτρα παίρνονται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζει άκριτα η κυβέρνηση, ευνοούν μόνο τους μεγαλέμπορους και τους μεγαλοβιομήχανους. Εδώ φαίνεται ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι την εργαζόμενη αγροτιά".

Στον χαιρετισμό του ο Γ. Παττάκης μετέφερε τη συμπαράσταση των καπνοπαραγωγών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας στο συλλαλητήριο και τόνισε πως υπάρχει σ' όλους τους καπνοπαραγωγούς μια αγωνιστική διάθεση, η οποία σύντομα θα μετατραπεί σε χείμαρρο που θα παρασύρει τα πάντα. "Μόνο έτσι θα καταλάβουν τα προβλήματά μας - είπε - και δε θα περάσουν ο διχασμός και ο εκφοβισμός που επιχειρούνται με τις καταδίκες των 14 καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας".

Ο Γ. Παττάκης ανακοίνωσε πως η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών θα συνεδριάσει στις 15 Φλεβάρη, ημέρα που γίνεται το πανεπαρχιακό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα για ν' αποφασίσει την κλιμάκωση των αγώνων των καπνοπαραγωγών.

Τα αιτήματα

Στο ψήφισμα που ενέκριναν ομόφωνα χτες οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο περιέχονται τα παρακάτω αιτήματα:

- Να ζυγιστούν στις αποθήκες των καπνοπαραγωγών τα καπνά. Αμεση απορρόφηση των καπνών και αυξήσεις 30% από την περσινή τιμή.

- Το πριμ να πάει στους καπνοπαραγωγούς και να το παίρνουν τον Οκτώβρη μήνα.

- Κατάργηση του κοινοτικού κανονισμού 2075.

- Προγραμματισμός κι έλεγχος της καπνοκαλλιέργειας με κατάργηση των ποσοστώσεων και να έχει ο κάθε καπνοπαραγωγός βιώσιμη ποσότητα.

- Ενίσχυση από τις επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ. Μέτρα στήριξης των περιοχών Ξηρομέρου, Βάλτου, Τριχωνίδας και Μακρυνείας.

- Να γίνουν μεταποιητές οι Ενώσεις Γεωργικών συνεταιρισμών.

- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα κλπ).- Να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη του νομού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ