Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μεγάλες εκπτώσεις "ξαναχτυπούν" στα δημόσια έργα

Απέτυχε παταγωδώς και ο νέος νόμος περί δημοσίων έργων να "συγκρατήσει" τους εργολάβους να μη δίνουν προσφορές με υπερβολικές εκπτώσεις, κατά τις διαδικασίες των διαγωνισμών όλων σχεδόν των έργων που επαναδημοπρατούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι δεν επιτεύχθηκε η τομή που επιδίωκαν. Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται στις αμέσως επόμενες μέρες να κατακυρώσει 10 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 80 περίπου δισ. δρχ., για τα οποία οι μειοδότες έδωσαν εκπτώσεις πάνω από 54%.

Πρόκειται για:

  • Τρία οδικά έργα που αποτελούν τμήματα της Εγνατίας Οδού στο Νομό Ιωαννίνων (Ψηλοράχη - Αγιος Νικόλαος, Αγιος Νικόλαος - Κουμαριά και Κουμαριά - Αγία Αναστασία), με συνολικό προϋπολογισμό 29,5 δισ. δρχ., για τα οποία οι μειοδότες έδωσαν αντίστοιχα 57,8 - 54 και 58,5% εκπτώσεις.
  • Δύο οδικά έργα της Θεσσαλονίκης (Εξωτερική περιφερειακή και σύνδεση ΕΤΒΑ με αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Κατερίνης), συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. δρχ., για τα οποία οι εργολάβοι μειοδότησαν με 56,9 και 55,6% έκπτωση αντίστοιχα.
  • Το λιμάνι Λαυρίου, προϋπολογισμού 3,1 δισ. δρχ., για το οποίο οι μειοδότες έδωσαν έκπτωση 60%.
  • Το αρδευτικό έργο Ιριας Αργολίδας, προϋπολογισμού 3 δισ. δρχ., για το οποίο οι μειοδότες έδωσαν έκπτωση 59,3%.
  • Τρία έργα της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, συνολικού προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ. περίπου, για τα οποία οι εκπτώσεις είναι και εδώ πάνω από 55%.

Να υπενθυμίσουμε ότι όλα σχεδόν τα έργα αυτά είχαν επαναδημοπρατηθεί, αλλά οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν, ύστερα από παρέμβαση των Βρυξελλών, με πρόσχημα τις μεγάλες εκπτώσεις που έφταναν μέχρι και 80%. Βέβαια, η Κοινότητα έκανε την παρέμβασή της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ξένων (Ευρωπαίων) κατασκευαστών, οι οποίοι έβλεπαν ότι έμεναν απέξω από το παιχνίδι των δημοπρασιών αυτών, που έχουν σχετικά μικρό προϋπολογισμό γι' αυτούς κι όχι ασφαλώς επειδή ενδιαφερόταν για την ποιότητα των έργων...

Ωστόσο, παράγοντες των τεχνικών επιμένουν και στο εξής: ότι οι δημόσιες υπηρεσίες καταρτίζουν ιδιαίτερα "φουσκωμένους" προϋπολογισμούς για τα έργα, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους εργολάβους να κερδίζουν, έστω και αν φαίνεται πως δίνουν τυπικά υπέρογκες εκπτώσεις. "Οταν, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες καθορίζουν τιμή μονάδας για το μπετόν 400.000 δρχ., ενώ όλοι ξέρουμε ότι στις οικοδομές το κόστος δεν ξεπερνά τις 150.000 δρχ., γιατί οι εργολήπτες να μη δώσουν έκπτωση 50 και 60%, αφού ξέρουν ότι πάλι θα κερδίσουν;", μας έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ