Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταδικάστηκαν 2 από τους 28 Χανιώτες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Αθώους έκρινε χτες τους 26 από τους 28 Χανιώτες που δικάστηκαν για τα επεισόδια του Ιούλη του 1990, το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου. Η απόφαση αυτή ήρθε να δικαιώσει τον αγώνα του χανιώτικου λαού, που στις 23 Ιούλη 1990, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψει την υπογραφή νέας συμφωνίας για την παραμονή των αμερικάνικων βάσεων στην Κρήτη.

Η επέμβαση των ΜΑΤ είχε και ως συνέχεια τον εμπρησμό του κτιρίου της Νομαρχίας και τη σύλληψη των 28 Χανιωτών που κατηγορήθηκαν για τα γεγονότα. Ωστόσο, δύο από τους συλληφθέντες, οι Βαρδής Τσουρής και Κώστας Ευταξίας,καταδικάστηκαν χτες σε πεντάμηνη φυλάκιση ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές ημερησίως.

Οι δύο αγωνιστές καταδικάστηκαν με την κατηγορία για διακεκριμένη φθορά αστυνομικού αυτοκινήτου, κάτι το οποίο προέκυψε, σύμφωνα με το δικαστήριο, από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Παρά το γεγονός αυτό, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 28 Χανιωτών, πανηγύρισαν χτες για την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως "αναγνώριση των δικαιωμάτων του λαού να αντιστέκεται".

Αρκετοί συνήγοροι επανέλαβαν χτες στο δικαστήριο κάτι που έλεγαν καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης. Οτι οι παράνομες πράξεις σημειώθηκαν από τα αστυνομικά όργανα και ήταν ο αποκλεισμός της Νομαρχίας από την Αστυνομία και η παράνομη προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης από τα ΜΑΤ, με πρωτοφανή καταιγιστική χρήση δακρυγόνων επί δώδεκα ώρες, χωρίς να προηγηθεί έστω και με παράνομη αιτιολογία η υποχρεωτική από το νόμο πρόσκληση σε διάλυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ