Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταδίκασαν και τους ροδακινοπαραγωγούς!

Με πρόσχημα την παρακώλυση των συγκοινωνιών καταδικάστηκαν αγρότες που επιλέχθηκαν ως κατηγορούμενοι από προγραμμένες λίστες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Απόφαση υπέρ των κυκλωμάτων που κλέβουν τον ιδρώτα και τον κόπο των ροδακινοπαραγωγών είναι η καταδίκη των 20 από τους 31 παραγωγούς που δικάστηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων του Ιούνη του 1990.

Οι ροδακινοπαραγωγοί, τότε, είχαν βγει στους δρόμους, ζητώντας αύξηση στις τιμές των προϊόντων τους και λήψη μέτρων για την προστασία των αγροτικών εισοδημάτων. Σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι όπως κάθε χρόνο, ενώ τους κλέβουν στην τιμή από τις μειωμένες ζυγίσεις, τους επιβάλλουν και ξερίζωμα των δέντρων. Και επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν σύρονται στα δικαστήρια χωρίς αποδείξεις, με στημένες κατηγορίες, και καταδικάζονται.

Οι σαράντα ημέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή μπορεί να φαίνεται μικρή ποινή, όμως σηματοδοτεί την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς και μία προσπάθεια τρομοκράτησης των ροδακινοπαραγωγών σε μια συγκυρία που ο αγροτικός κόσμος είναι στο πόδι πανελλαδικά και ξεσηκώνεται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ενάντια σε ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ.

Οπως αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία αρκετοί από τους κατηγορούμενους όχι μόνο δεν ήταν στις κινητοποιήσεις αλλά και τα τρακτέρ των οποίων τα νούμερα χρησιμοποιήθηκαν σαν στοιχεία είχαν πουληθεί και βρίσκονταν π.χ. στην Ορεστιάδα! Η Αστυνομία και οι δικαστικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει μητρώα από τη Διεύθυνση Γεωργίας του Νομού Πέλλας και απήγγειλαν κατηγορίες επιλεκτικά με βάση την πολιτική τοποθέτηση ή την ιδιότητα του συνδικαλιστή ή του συνεταιριστή. Ετσι, από μια περιοχή 48 κοινοτήτων επιλέχθηκαν σχεδόν από όλα τα χωριά ένα έως δύο άτομα για να συρθούν στα δικαστήρια. Παρά την εμφανή προσπάθεια τρομοκράτησής τους οι κατηγορούμενοι τόνισαν ότι οι αγώνες των αγροτών είναι δίκαιοι και γίνονται υπέρ των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.

Παρών στο δικαστήριο από την αρχή ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των παραγωγών. Οι κατηγορούμενοι δέχτηκαν με αγανάκτηση και οργή την απόφαση του Εφετείου και πολλοί είπαν ότι αυτές οι αποφάσεις δεν πρόκειται να τους σταματήσουν σε περίπτωση νέων κινητοποιήσεων. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Κοντομαρίνος, που παρέστη και ως δικηγόρος των παραγωγών, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση που αποσκοπεί στην πολιτική ομηρία και πως η ΠΑΣΕΓΕΣ θα προχωρήσει διαδικασίες αναίρεσης της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ