Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περίεργοι χειρισμοί της Αστυνομίας

Ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερεις νεαρούς λίγο πριν κάψουν ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι τρεις από αυτούς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν με την ίδια κατηγορία, αλλά έχουν αφεθεί ελεύθεροι

Με περίεργους χειρισμούς αντιμετωπίζει η Αστυνομία τους εμπρησμούς αυτοκινήτων, που έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του διοικητή Ασφαλείας Αττικής μετά τη σύλληψη τεσσάρων νεαρών, που κατά την Αστυνομία επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα φορτηγό αυτοκίνητο στην Ηλιούπολη.Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για "σημαντική επιτυχία των αρχών ασφαλείας" και είπε ότι "το πράγμα θα είχε μικρότερη σημασία, αν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχαν σημειωθεί 245 εμπρησμοί αυτοκινήτων δημοσιογράφων, αστυνομικών, ιδιωτικών εταιριών και κρατικών υπηρεσιών. Αλλάξαμε την πρακτική και τη φιλοσοφία τους τελευταίους μήνες και είχαμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα, η υπόθεση είναι απολύτως τεκμηριωμένη και ομολογημένη από τους δράστες. Εκτιμούμε, ότι είμαστε στην αρχή εξάρθρωσης όλου αυτού του συστήματος που είχε εμφανιστεί με περίπου 42 ονομασίες τα δύο τελευταία χρόνια".

Η Αστυνομία συνέλαβε τους Συμεών Σεϊσίδη, 19 χρονών, μαθητή τεχνικού λυκείου, Ιωάννη Ξύδα 19 χρονών, σπουδαστή, Απόστολο Τσατσούλα 21 χρονών σπουδαστή και Παναγιώτη Καραλέμα 20 χρονών σπουδαστή της Παντείου, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση συμμορίας. Και οι τέσσερις κρατούνται μέχρις ότου απολογηθούν στην 24η τακτική ανακρίτρια.

Η σύλληψή τους, σύμφωνα με τον διοικητή Ασφαλείας έγινε από περιπολικό του τμήματος Ηλιούπολης τη στιγμή που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην οδό Δροσίνη, έχοντας μαζί τους ένα τετράλιτρο μπιτόνι με βενζίνη. Από τις έρευνες στα σπίτια των νεαρών προέκυψε ότι ο Σεϊσίδης κατείχε βιβλία "αναρχικού περιεχομένου" και δύο "εναυσματικούς επιβραδυντικούς μηχανισμούς από τσιγάρα με σπίρτα".

Τόσο ο υπουργός όσο και ο διοικητής Ασφαλείας εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πουν περισσότερα για τη δράση των τεσσάρων, οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται είναι γνωστοί στην Αστυνομία. Μετά από επίμονες ερωτήσεις του "Ρ" ο διοικητής Ασφαλείας αποκάλυψε τελικά ότι η Αστυνομία είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Σεϊσίδη από τον Αύγουστο του 1994. Σύμφωνα με κάποιο σήμα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας "στις 8/8 τέσσερα άγνωστα άτομα πυρπόλησαν τρία φορτηγά αυτοκίνητα της "Α. Ε. Εκδοσης και Διακίνησης Εκπαιδευτικών Βιβλίων Απόλλων", που ήταν σταθμευμένα στη συμβολή των οδών Οιδίποδα και Μετοχίτη στον Κολωνό. Από τις έρευνες, σύμφωνα με τις περιγραφές, εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και προσήχθησαν ως ύποπτοι ο Συμεών Σεϊσίδης και η Φιλιππία Ξανθοπούλου, 20 χρόνων. Οι προσαχθέντες μετά από λήψη καταθέσεώς τους αφέθηκαν ελεύθεροι". Το ερώτημα, όμως, γιατί τελικά δεν ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη έμεινε αναπάντητο.

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης έγινε γνωστό από το δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους ότι οι Καραλέμας και Ξύδας είναι κατηγορούμενοι και για την απόπειρα εμπρησμού αυτοκινήτου του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 16 Γενάρη, στην οδό Αριστείδου 19 στο Καλαμάκι.

Τα στοιχεία αυτά ήταν εύλογο να προκαλέσουν την απορία των δημοσιογράφων, που ζητούσαν να πληροφορηθούν ποιες οργανώσεις εκπροσωπούν οι συλληφθέντες και ποιες άλλες ενέργειες έχουν διαπράξει. Ο υπουργός όμως ήταν κατηγορηματικός: "Δεν υπάρχουν οργανώσεις, υπάρχουν ομάδες και χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Η ομάδα είναι μία και την ξέρετε. "

Το φαινόμενο των εμπρησμών ξέσπασε το καλοκαίρι του 1993, όταν πρωτοεμφανίστηκε η λεγόμενη "Αναρχική Ομάδα 15 Μάη". Ακολούθησαν με παρόμοιες ενέργειες η "Αντιεξουσιαστική Πάλη", η "Επαναστατική Δράση", "Οι Λύκοι των Εξαρχείων", "Το τρελό γκαζάκι", η "Αντιφασιστική Πάλη" κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιά σε εργοστάσιο φασόν(2013-11-30 00:00:00.0)
Αποφυλακίστηκε ο Σεϊσίδης(2012-05-30 00:00:00.0)
Καταγγελία για την επίθεση των ΜΑΤ(2011-04-13 00:00:00.0)
Προσαγωγή εργαζόμενου(2000-10-25 00:00:00.0)
Ομολόγησε εμπρησμούς(1996-02-04 00:00:00.0)
Εμπρησμός εκκλησίας(1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ