Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΣΟΒΟ - ΚΟΝΙΤΣΑΜΕΤΣΟΒΟ - ΚΟΝΙΤΣΑΜΕΤΣΟΒΟ -ΚΟΝΙΤΣΑ
Δύο δήμοι με διαφορετικά προβλήματα

Μεγάλες οι δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά αναξιοποίητες στην Κόνιτσα, μεγάλες προοπτικές στο Μέτσοβο

Το Μέτσοβο και η Κόνιτσα, δύο περιφερειακοί δήμοι του Νομού Ιωαννίνων, τόσο διαφορετικοί από την άποψη της ανάπτυξης, αλλά με εκπληκτικές φυσικές ομορφιές. Τουριστικό θέρετρο ο πρώτος με σχετικά ικανοποιητική υποδομή, ενώ ο Δήμος Κόνιτσας παραμένει ένας απομονωμένος ακριτικός δήμος υπό ανάπτυξη. Στην Κόνιτσα είναι φανερή η καθυστέρηση και δικαιολογημένο το παράπονο του δημάρχου της πόλης: Γιατί να είναι έτσι, αφού υπάρχουν δυνατότητες; Από τα βασικότερα έργα που χρειάζεται η περιοχή για να βγει από την απομόνωση είναι η διάνοιξη δρόμου για τη σύνδεση Κόνιτσας, Δίστρατου, Βασιλίτσας, Γρεβενών (με χιονοδρομικό κέντρο) και για να μπούμε στα Ζαγόρια.Ο δήμος, προσθέτει ο δήμαρχος, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη χαράδρα του Αώου,μοναδικής ομορφιάς που πρέπει να προστατευτεί ταυτόχρονα.

Η πραγματικότητα είναι πως διάφορα προγράμματα, επιδοτούμενα για τη δημιουργία υποδομής, δεν μπορεί ο δήμος να τα εκμεταλλευτεί, γιατί ούτε την επιστημονική στελέχωση έχει, ούτε την ενημέρωση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διαθέτει. Η επαναλειτουργία του τελωνείου στο Μπουραζάνι, επισημαίνει επίσης, θα δώσει ζωή στην Κόνιτσα, είναι βέβαιο. Ακόμα, αναφέρεται σε κάποιες προσπάθειες για ένταξη κάποιων έργων (γέφυρα) σε προγράμματα κοινοτικά. Ενώ για τη γεωργική ανάπτυξη αναφέρει το πρόβλημα της αλλαγής πλεύσης, καθώς η νέα ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ ουσιαστικά βάζουν φραγμό σ' όλες τις γνωστές καλλιέργειες... Πέρα από τα προβλήματα ανάπτυξης, ο δήμος και οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν, επίσης, σοβαρά προβλήματα με την υγειονομική περίθαλψη (λειτουργία του Κέντρου Υγείας με ένταξη του νοσοκομείου του Ερ. Σταυρού που συστεγάζεται στο ΕΣΥ κλπ.) και με ένα βυρσοδεψείο, που στήθηκε και απειλεί με τη λειτουργία του να δημιουργήσει μόλυνση στο περιβάλλον.

Οσον αφορά το Μετσόβο,που βρίσκεται στα 1.150 μέτρα υψόμετρο. για πολλούς λόγους και συγκυρίες έχει εξελιχθεί σε ένα δήμο ζωντανό, που όχι μόνον κρατά τους κατοίκους του, αλλά συγκεντρώνει και το τουριστικό ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών χειμώνα - καλοκαίρι. Ο στόχος, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, είναι η ανάπτυξη όλης της γύρω περιοχής των χωριών με αξιόλογη οδική σύνδεση, η αξιοποίηση όλου του ορεινού όγκου της Πίνδου ως συγκροτήματος. Βασικό αίτημα του δήμου είναι η σύνδεση του Μετσόβου με την ΕΓΝΑΤΙΑ. Και, άμεσα, να συνδεθεί η σήραγγα με το εθνικό δίκτυο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της Κατάρας. Κατά τα άλλα οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάποιας ανεργίας, λόγω εγκατάλειψης βιοτεχνιών κατασκευής βαρελιών και κυψελών, ενώ η βιοτεχνία υφαντουργικών αντιμετωπίζει έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από την Ταϊβάν! Δυσκολίες υπάρχουν σχετικά με την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής ελλείψει ενδιαφέροντος από την πολιτεία, επίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ