Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η μετεγκατάσταση είναι ανάγκη ζωής

Μόνο ο αγώνας των κατοίκων θα κάμψει τις αντιδράσεις των κυβερνώντων

Μετά απ' όλα αυτά, μόνο τρελοί δε θα ζητούσαν να φύγουν εδώ και τώρα τα "καζάνια". Βέβαια, τόσο ο δήμαρχος όσο και οι κάτοικοι ξέρουν πως... εδώ και τώρα δε θα γίνει τίποτα, αφού όπως σημείωσαν και κατά τον συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων των εταιριών πριν λίγες μέρες, "δεν πιστεύουμε ότι θα φύγουν οι εταιρίες αν δεν έχουν την καθημερινή μας όχληση, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη μετεγκατάστασή τους". Ετσι, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εντεινόμενες, με πρώτη αυτή της ερχόμενης Τετάρτης, οπότε με πρωτοβουλία του Δήμου Περάματος θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε, πως το αίτημα για εδώ και τώρα μετεγκατάσταση, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εκτός πραγματικότητας, αν το δει κανείς και μόνο ως απάντηση στη χρόνια κοροϊδία τού "ναι μεν, αλλά..." των εκάστοτε κυβερνητικών αρμοδίων.

Αλλωστε, οι κάτοικοι προϋπήρχαν των εταιριών - η "SHELL" πρώτη απ' τις πέντε εγκαταστάθηκε στο Πέραμα το 1931 - ενώ οι υπόλοιπες σε πείσμα της δυσαρέσκειας των κατοίκων επιβλήθηκαν από τις τότε κυβερνήσεις, τις δεκαετίας '50 - '60. Το επιχείρημα, που σήμερα επικαλούνται αρμόδια "χείλη", είναι το σημαντικό κόστος μιας μετεγκατάστασης (σ.σ. το ίδιο λένε και για τα βυρσοδεψεία στα Ταμπάκικα). Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με βυρσοδεψεία που φυτοζωούν στις συνθήκες των Ταμπάκικων αλλά με κερδοφόρες επιχειρήσεις. Και οι πέντε εταιρίες έχουν εδώ και δεκαετίες αποσβέσει το κόστος των εγκαταστάσεών τους, ενώ δεν αποδίδουν ούτε καν δημοτικά τέλη, επικαλούμενες τον 180/80 που τους επιτρέπει να πληρώνουν το 1/10 γιατί βρίσκονται σε ελεύθερους τελωνειακούς χώρους. Ακόμη κι ένα αντιρρυπαντικό τέλος που τους επιβλήθηκε από το Δήμο Περάματος, δεν το πληρώνουν,μετά από προσφυγές τους σε δικαστήρια.

Πάντως, το 1988, περιλαμβανόταν στους μεσοπρόθεσμους στόχους της πενταετίας και το ξεκίνημα της διαδικασίας μετεγκατάστασης των πετρελαιοδεξαμενών. Η μελέτη ανατέθηκε στη θυγατρική των ΕΛΔΑ εταιρία "ΑΣΠΡΟΦΟΣ". Εκπονήθηκε, ολοκληρώθηκε, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας και κατέληξε στις... ελληνικές καλένδες.

Ο Δήμος Περάματος δεν έλαβε ποτέ γνώση και μόλις προχτές, παρά το νέο ατύχημα και τις αποφασιστικές αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος, ξεκαθάρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν σκοπεύει να προωθήσει τη μετεγκατάσταση.Πάντως στη μελέτη της "ΑΣΠΡΟΦΟΣ", προτείνονται πέντε εναλλακτικές τοποθεσίες που μπορεί να δεχτούν τις εταιρίες πετρελαιοειδών του Περάματος.

Οσο για το Προεδρικό Διάταγμα 84/84, το οποίο απαγορεύει τη λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων μέσα στον οικιστικό ιστό και το Ν. 1650/86 που απαγορεύει ρητά σχετικές χρήσεις εντός πόλεων, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιλεκτικής εφαρμογής νόμων. Τα συμφέροντα μιας χούφτας ιδιωτών μετρούν περισσότερο από τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, τις οποίες υποτίθεται ότι προστατεύουν οι νόμοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει κυβέρνηση και δημοτική αρχή για τα βυρσοδεψεία(2002-09-25 00:00:00.0)
Ποταμός λυμάτων ο Ασωπός(1998-05-19 00:00:00.0)
Γιατί παραμένουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών;(1998-04-16 00:00:00.0)
Απορρίμματα και πολιτική γης(1996-05-19 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι θα διώξουν τις "βόμβες"(1995-02-09 00:00:00.0)
Διαρκές το έγκλημα(1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ