Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Συμπεράσματα από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα τόσο για την κατάσταση στην Ινδία όσο και για το κομμουνιστικό κίνημα ιδιαίτερα στην Ασία, από το 15ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) που έγινε από τις 3 μέχρι 8 Απρίλη στην πόλη Τζιραχάρντ, πρωτεύουσα της πολιτείας Πουντζάμπ, στη Βορειοδυτική Ινδία.

Οι 750 σύνεδροι που αντιπροσώπευσαν τα 630.000 μέλη του κόμματος, δεν έμειναν μόνο στην τακτική και στρατηγική του κόμματός τους στην πολύπλοκη κατάσταση της Ινδίας, αλλά αφιέρωσαν σημαντικό μέρος του προβληματισμού τους σχετικά με την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ασία και διεθνώς.

Η κατάσταση στη χώρα

Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεράστια χώρα των 930 εκατομμυρίων κατοίκων. Ανατριχίλα αισθάνεται ο επισκέπτης αντικρίζοντας τα χιλιάδες παιδιά, ρακένδυτα και πεινασμένα, να ζητιανεύουν, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, και από την άλλη τη χλιδή με την οποία ζει η αστική τάξη. Δεν πρόκειται απλά για φαινόμενα φτώχειας, αλλά για εκτεταμένη εξαθλίωση που αγκαλιάζει πλατιά στρώματα. Μόνο αν δει κανείς με τα μάτια του αυτή την απερίγραπτη κατάσταση, που εξελίσσεται στο κατώφλι του 2000, θα συνειδητοποιήσει τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας και των υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών κέντρων που με την εντεινόμενη και πολύπλευρη υπερεκμετάλλευση της χώρας (επεμβάσεις Παγκόσμιας Τράπεζας, συμφωνία ΓΚΑΤΤ κ. ά. ) έχουν δημιουργήσει και εντείνουν την κατάσταση αυτή.

Τις επιλογές του διεθνούς κεφαλαίου, στις οποίες συμφωνούν απόλυτα τα αστικά κόμματα, υλοποιεί πρώτ' απ' όλα το κυβερνών εδώ και χρόνια κόμμα του Κογκρέσου ασκώντας μια βαθιά συντηρητική οικονομική πολιτική που οξύνει τις αντιθέσεις, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Στο πλευρό του έχει ουσιαστικά το αντιδραστικό, εθνικιστικό κόμμα (BJP) που αποτελεί το δεύτερο σε δύναμη κόμμα.

Το σημαντικότερο, ίσως, πρόβλημα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αποτελεί η έξαρση της σοβαρότατης κοινοτικής κρίσης που αγκαλιάζει τη χώρα. Ενα πλέγμα εθνικισμού, θρησκευτικού φανατισμού, χωριστικών κινημάτων και εξτρεμιστικών ομάδων αναπτύσσεται ραγδαία σε μια προσπάθεια διαίρεσης του λαού πατώντας σε χρόνια ζητήματα που υπάρχουν και αφορούν προβλήματα φυλετικά, προβλήματα μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων, μειονοτήτων της χώρας. Τα εκρηκτικά αυτά φαινόμενα που υποκινούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το αντιδραστικό κόμμα BJP και αξιοποιούνται από το κόμμα του Κογκρέσου, απειλούν την ίδια την υπόσταση της χώρας και σαν αποτέλεσμα έχουν, μεταξύ άλλων, χιλιάδες δολοφονίες τα τελευταία χρόνια. Πρώτο στόχο των εξτρεμιστών αποτελούν οι κομμουνιστές που έχουν αναπτύξει ισχυρό μέτωπο εναντίον της δράσης αυτών των δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 3 χρόνια, μόνο στην πολιτεία Πουντζάμπ, έχουν δολοφονηθεί 380 στελέχη του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι η ασφάλεια του συνεδρίου και των ξένων αντιπροσωπειών είχε ανατεθεί σε ένοπλες κομματικές ομάδες περιφρούρησης.

Ο πολιτικός συσχετισμός

Οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν τον συσχετισμό δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, είναι η σημαντική πτώση του κόμματος του Κογκρέσου όπως φαίνεται σε μια σειρά εκλογές σε τοπικά Κοινοβούλια και η ενίσχυση του αντιδραστικού κόμματος BJP. Από την άλλη, έντονη είναι η τάση ενίσχυσης της επιρροής του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) που είναι και η ισχυρότερη αριστερή δύναμη στη χώρα, τόσο στο μαζικό κίνημα (εργατικό, αγροτικό, νεολαία, γυναικείο κίνημα) όσο και εκλογικά. Και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται αγώνες εναντίον της οικονομικής πολιτικής στους οποίους πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Στις τελευταίες γενικές εκλογές που έγιναν το 1991, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) είχε πανεθνικό ποσοστό 6,7 %, και 39 έδρες στην Κ. Βουλή (σε σύνολο 540), 27 έδρες στο άλλο νομοθετικό Σώμα (σε σύνολο 250). Αντίθετα το άλλο κομμουνιστικό κόμμα, το ΚΚ Ινδίας, έχει σαφώς μικρότερη επιρροή και συγκεκριμένα 2,2 % περίπου γενικό ποσοστό, 18 και 12 έδρες στα αντίστοιχα νομοθετικά Σώματα.

Η διάσπαση του ενιαίου ΚΚ Ινδίας, οριστικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και οφείλεται στην κρίση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος τη δεκαετία του '50.

Αν και παραμένουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, τελευταία η συνεργασία τους ενισχύεται ιδιαίτερα μέσα από το Αριστερό Μέτωπο, το οποίο απαρτίζεται από τα δύο ΚΚ και άλλους δύο μικρότερους αριστερούς σχηματισμούς, τον Προοδευτικό Συνασπισμό και το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σε 2 από τις 27 Πολιτείες της Ινδίας, το Αριστερό Μέτωπο έχει σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στη Δ. Βεγγάλη, στις εκλογές του 1991, το Αριστερό Μέτωπο είχε 52% των ψήφων και το ίδιο περίπου ποσοστό στην Πολιτεία Τριπούρα στις εκλογές του 1994. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και στις δύο Πολιτείες έχει αυτοδυναμία στις έδρες με ποσοστά ψήφων περίπου 40% σε κάθε μια από τις Πολιτείες αυτές. Αντίθετα τα ποσοστά ψήφων των άλλων δυνάμεων του Μετώπου σ' αυτές τις Πολιτείες είναι σαφώς μικρότερα (ΚΚ Ινδίας 4% και 5% αντίστοιχα, ο Προοδευτικός Συνασπισμός 3% και 6%, το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα 1% και 2% αντίστοιχα).

Η ανάπτυξη και ενίσχυση του Αριστερού Μετώπου σ'όλες τις Πολιτείες αποτελεί βασική πλευρά της πολιτικής του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).

Για το διεθνές

κομμουνιστικό

κίνημα

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είχε την ευκαιρία να κάνει συναντήσεις τόσο με τα δύο ΚΚ της Ινδίας, όσο και με τις αντιπροσωπείες των 18 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που παραβρέθηκαν στο συνέδριο.

Πραγματοποιήθηκαν αναλυτικές συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες των ΚΚ ΒΙΕΤΝΑΜ, ΚΚ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ, ΚΚ ΚΙΝΑΣ, Κόμμα Εργασίας ΚΟΡΕΑΣ, ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΚ, Κόμμα Εργαζομένων ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΤΟΥΝΤΕΧ ΙΡΑΝ, Κόμμα Εργαζομένων ΤΟΥΡΚΙΑΣ και με το κυβερνητικό κόμμα του ΝΕΠΑΛ, το ΚΚ ΝΕΠΑΛ (Ενότητα Μαρξιστών - Λενινιστών). Κύριο Θέμα των συναντήσεων, η κατάσταση στην Ελλάδα και στις αντίστοιχες χώρες και η πορεία του κομμουνιστικού κινήματος ιδιαίτερα στην Ασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Ασία αναπτύσσεται, ιδιαίτερα τελευταία, με διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, αποκτώντας μονιμότερο χαρακτήρα.

Επίσης συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας, τον Γκ. Ζουγκάνοφ από το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ΚΚ Βραζιλίας, το ΚΚ Καναδά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας καθώς και τα ευρωπαϊκά κόμματα Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Γαλλίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας και ΚΚ Βρετανίας.

Ενα βασικό συμπέρασμα των ντοκουμέντων του συνεδρίου, πολλών ομιλιών συνέδρων και των συναντήσεων με ξένες αντιπροσωπείες, είναι ότι στις συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν η κοινή δράση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και τα πρώτα βήματα συνεργασίας και συντονισμού που ήδη έχουν γίνει στην Ασία, και σ'όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο βασικός όρος για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και την απόκρουση της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου.

Το 15ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) ήταν μια σημαντική συμβολή σ' αυτή την υπόθεση.

Μάκης ΚΟΨΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ