Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Τα ψάρια της Εριδας

Στις αρχές του Μάρτη, πολεμικά πλοία Καναδά και Ισπανίας έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στα ανοιχτά της Νέας Γης και οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγιναν πιο "καυτές"

Το καναδικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει δώσει καμιά μάχη από την εποχή του πολέμου της Κορέας, ενώ παρόμοια τύχη είχε και η Ισπανία ύστερα από τη νίκη των Αμερικανών το 1898 όπου σχεδόν όλα τα πολεμικά πλοία της βυθίστηκαν. Ωστόσο, στις αρχές του Μάρτη, τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στα ανοιχτά της Νέας Γης και οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγιναν πιο "καυτές".

Το κρίσιμο αυτό διπλωματικό επεισόδιο Καναδά - Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα βακαλάου Γροιλανδίας. Ολα ξεκίνησαν όταν η καναδική Ακτοφυλακή συνέλαβε το ισπανικό αλιευτικό "Εστάι" στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Νέας Γης, έξω από τα καθορισμένα 200 ναυτικά μίλια της "οικονομικής ζώνης". Η ΕΕ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως η ενέργεια αυτή θεωρείται πειρατεία, ενώ οι Καναδοί υποστήριζαν πως προσέχουν τη θαλάσσια περιοχή τους, τονίζοντας πως το 80% της "ψαριάς" ήταν νεογέννητα ψάρια. Υστερα όμως από έρευνα της ΕΕ, βρέθηκαν μόνο 20% τέτοια ψάρια, δηλαδή, στα επιτρεπόμενα όρια.

Αμέσως η ΕΕ αποφάσισε να διακόψει όλες τις επίσημες σχέσεις με τον Καναδά ώσπου να αφεθεί ελεύθερο χωρίς όρους το "Εστάι", ενώ η Ισπανία ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στον Καναδά. Υστερα από αυτές τις πιέσεις, και μετά την καταβολή αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη του πλοίου, το "Εστάι" και το πλήρωμά του απελευθερώθηκαν. Ωστόσο, η ένταση συνεχίστηκε καθώς η Ισπανία συνέχισε την αλιεία στην περιοχή. Πριν από λίγες μέρες, έγινε νέο επεισόδιο όταν η καναδική Ακτοφυλακή έκοψε τα δίχτυα ισπανικού αλιευτικού ανοιχτά των ακτών της Νέας Γης. Η Ισπανία, από τη μεριά της, έφερε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο και απείλησε ότι θα επιβάλει "βίζες" στους Καναδούς που θα θελήσουν να την επισκεφθούν.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει εντάσεις και μέσα στην ΕΕ. Η στάση της Βρετανίας, που άσκησε βέτο σε επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΕ σχετικά με τις ενέργειες του Καναδά, είχε σαν αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισπανίας.

"Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει τη θέση της, δε σέβεται τις δεσμεύσεις", δήλωσε ο Ισπανός πρεσβευτής στην ΕΕ Χαβιέρ Ελόρζα και προειδοποίησε πως "αν η Βρετανία δεν υποστηρίξει την Ισπανία, εμείς θα το προσέξουμε και θα το θυμόμαστε... Αν η Βρετανία συνεχίσει αυτή τη στάση, σταδιακά θα έχουμε και κρίση στην Ενωση".

Μια μικρή προϊστορία

Ο Οργανισμός Αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO) αποφάσισε, τον περασμένο Σεπτέμβρη, να καθορίσει, για το 1995, ένα Συνολικό Επιτρεπόμενο Οριο Αλιείας (TAC) 27.000 τόνων του βακαλάου Γροιλανδίας, σε σύγκριση με το 1994, όπου, στην πραγματικότητα, αλιεύτηκαν 60.000 τόνοι. Το όριο αυτό αποφασίστηκε μετά τις συστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του NAFO, το οποίο υπογράμμισε την ανάγκη σταθερών και συναινετικών μέτρων προστασίας των πηγών βακαλάου Γροιλανδίας. Από το 1989, το Επιστημονικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν αντιπρόσωποι όλων των χωρών - μελών του NAFO, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, έχει προειδοποιήσει για την ανάγκη μείωσης της αλιείας. Ομως, παρά τις προειδοποιήσεις, οι ποσότητες ψαριών που αλιεύτηκαν από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2.000 τόνους στη δεκαετία του '80 και περίπου κατά 45.000 τόνους κάθε χρόνο στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων.

Η Ισπανία άρχισε το "παζάρι" με το 50% επί του συνόλου των αλιευσίμων, υπενθυμίζοντας πως θέλει το μισό από τους 27.000 τόνους. Ωστόσο, ο Καναδάς πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την εξής κατανομή: Καναδάς 10.000 τόνοι, ΕΕ 10.000 τόνοι και Ρωσία, Ιαπωνία και άλλες χώρες 7.000 τόνοι. Κάτι που, φυσικά, δε συμφέρει την Ισπανία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να πείσουν άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία και την Πολωνία, να προσφέρουν κάποιο ποσοστό από την αλιευτική κατανομή στην ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ισπανίας για μεγαλύτερη συμμετοχή των προκαθορισμένων 27.000 τόνων.

Ετσι, η διένεξη του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην επικαιρότητα και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη.

Το γενικότερο πρόβλημα

Πρέπει να σημειωθεί πως τέτοιες διαμάχες για τα αλιευτικά δικαιώματα δεν είναι κάτι το καινούριο. Από τη δεκαετία του '70 ακόμη είναι γνωστός ο "πόλεμος του μπακαλιάρου" στο βόρειο Ατλαντικό μεταξύ Βρετανίας και Ισλανδίας. Υστερα από τη δημιουργία του Νόμου για τη Θαλάσσια Συνθήκη, που υπογράφηκε το 1982, πολλές τέτοιες διενέξεις έχουν εξαλειφθεί. Η Συνθήκη αυτή προσδιορίζει κάποιες περιοχές - ζώνες από 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές των χωρών. Μέσα σε αυτές τις"αποκλειστικές οικονομικές ζώνες" οι κυβερνήσεις των χωρών μπορούν να απαγορεύουν την αλιεία στους ξένους. Ομως, υπάρχουν ακόμα μεγάλες πηγές διενέξεων.

Συγκεκριμένα, στην Ασία, μικρές κοινότητες όπου η αλιεία αποτελεί την κύρια πηγή τους, υποστηρίζουν πως οι παραδοσιακές τους περιοχές καταπατούνται από βιομηχανικούς στόλους, συχνά ξένων επενδυτών, οι οποίοι πληρώνουν κάποιο ποσό στην κυβέρνηση της χώρας για να ψαρεύουν σε αυτές τις περιοχές. Η Ινδία π. χ. αναγκάστηκε να καταργήσει αυτή την τακτική μετά από συνεχιζόμενες απεργίες των ψαράδων, οι οποίοι, μάλιστα, απείλησαν να κάνουν σαμποτάζ σε καράβια ξένης προέλευσης.

Μια άλλη όψη του νομίσματος είναι πως τα ψάρια δεν παίρνουν υπόψη τους σε ποιανής χώρας τη ζώνη κολυμπούν. Ετσι μπαίνει το εξής ερώτημα: ποιος έχει το δικαίωμα να τα πιάσει; Ο Καναδάς έχει επανειλημμένα βρεθεί σε διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με το σολομό του Ειρηνικού, που περνάει από θάλασσα των ΗΠΑ ώστε να φθάσει στον Καναδά.

Περίπου όλα τα ψάρια που έχουν κάποια αξία παραμένουν μέσα στα όρια των 200 ναυτικών μιλίων, σε μερικές, όμως, περιοχές τυχαίνει να βρίσκονται και εκτός αυτών των ορίων, όπου η αλιεία είναι ελεύθερη για όλους σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Καναδά με την ΕΕ. Ωστόσο, ποια ακριβώς κατάληξη θα έχουν όλες αυτές οι συνομιλίες και οι συναντήσεις δεν μπορεί κανείς να μαντέψει, μιας και οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Ισπανίας δε φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν υποχωρήσεις.

Κ. ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγεί σε παροπλισμό τους ψαράδες (2008-07-06 00:00:00.0)
Αλιεία και ΑΑΔΜ (2004-12-19 00:00:00.0)
Θέλουν να τελειώνουν με τους ψαράδες (2002-12-14 00:00:00.0)
Νέο ευρωστραπάτσο στην αλιεία (2001-12-19 00:00:00.0)
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι ψαράδες (2001-08-25 00:00:00.0)
Νέα καταδίκη του Καναδά από Ε.Ε (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ