Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Η βρετανική συμμετοχή

Ενας κόσμος απαλλαγμένος από ατομικά όπλα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, δεν αποτελεί για τη Βρετανία καμιά πρακτική ή ρεαλιστική δυνατότητα, ενώ ένας ολοκληρωτικός πυρηνικός αφοπλισμός ισχύει μόνο σαν μακροχρόνιος στόχος

Η Μεγάλη Βρετανία είναι από εκείνα τα κράτη, για τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι τώρα καθόλου ενδείξεις, αναφορικά με κάποιο περιορισμό των προγραμμάτων ατομικών όπλων, ο οποίος απορρέει από την υπογραφή της Συμφωνίας Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (ΝΡΤ) του 1968. Οπλικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είναι σταθμευμένα ή έχουν εκσυγχρονιστεί σαν μην υπήρχε καν η παραπάνω Συμφωνία. Ετσι, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, από το 1968 και μετά, η"μικρή" ατομική δύναμη Μεγάλη Βρετανία έχει αναπτύξει 22 ατομικά οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων βόμβες, στρατηγικά υποβρύχια, αντιτορπιλικά, που φέρουν πυρηνικά όπλα, μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και πυραύλους εδάφους - εδάφους και χειροβομβίδες πυροβολικού.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα περιφρόνησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παραπάνω Συμφωνία εκ μέρους της χώρας αυτής είναι η εισαγωγή πυρηνικών οπλικών συστημάτων λίγο πριν ή μετά τις Συνδιασκέψεις που ακολούθησαν μετά την υπογραφή της ΝΡΤ. Ετσι, το 1968 η Μεγάλη Βρετανία, πριν ακόμα δηλώσει τη συγκατάθεσή της στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας, έστειλε το πρώτο της υποβρύχιο τύπου "Πολάρις" για περιπολίες. Και τον Ιούλη του 1980, λίγες βδομάδες πριν τη δεύτερη Συνδιάσκεψη του ΝΡΤ, η Μεγάλη Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράσει το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα για τα υποβρύχια "Τράιντεντ". Ταυτόχρονα, άρχιζαν οι εργασίες ανάπτυξης σχετικά με τις αντίστοιχες πυρηνικές μαχητικές κεφαλές.

Για τη σημερινή βρετανική κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές, ένας κόσμος απαλλαγμένος από ατομικά όπλα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, δεν αποτελεί καμιά πρακτική ή ρεαλιστική δυνατότητα, ενώ ένας ολοκληρωτικός πυρηνικός αφοπλισμός ισχύει μόνο σαν μακροχρόνιος στόχος. Ετσι, λοιπόν, το υπουργείο Αμυνας της χώρας αιτιολογεί τα νέα προγράμματα ανάπτυξης με την υπόθεση που κάνει η Μεγάλη Βρετανία ότι μέσα σε δέκα χρόνια περίπου θα ήταν δυνατόν ν' απειληθεί με πυραύλους εκ μέρους του Τρίτου Κόσμου. Στα πλαίσια μιας μελέτης που έγινε, αναφορικά με τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα, το υπουργείο δήλωνε, τον Αύγουστο του 1994, ότι "εκδοχές, έξοδα, τεχνικοί κίνδυνοι και χρονικές δυνατότητες πραγματοποίησης εξετάζονται, πριν απ' όλα, με το βλέμμα στραμμένο προς τη δημιουργούμενη απειλή εκ μέρους του Τρίτου Κόσμου".

Σαν αντίδραση απέναντι στις σοβιετοαμερικανικές πρωτοβουλίες για τον αφοπλισμό στην αρχή της δεκαετίας του '90, η Μεγάλη Βρετανία είχε θέσει εκτός υπηρεσίας μερικά όπλα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και βόμβες της Πολεμικής Αεροπορίας. Προκειμένου δε να μην γεννηθούν οποιεσδήποτε αυταπάτες, το Λονδίνο έσπευδε να κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό συμβαίνει λόγω της απαρχαίωσης των όπλων αυτών. Ετσι, η Μεγάλη Βρετανία αποστασιοποιήθηκε με σαφήνεια ενόψει των πρωτοβουλιών για βήματα πυρηνικού αφοπλισμού των δυο μεγάλων δυνάμεων.

Κατά τα άλλα, το συνολικό πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας μειώθηκε από 300 - 350 σε 200 εκσφεδονιστικές κεφαλές. Αν, πάντως, το πρόγραμμα υποβρυχίων "Τράιντεντ" ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του αιώνα μας, το βρετανικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα μεγαλώσει σημαντικά.

Στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σχετικά δημοσιεύματα, η Μεγάλη Βρετανία έχει παραπέρα αναπτύξει το στρατηγικό ατομικό της δυναμικό, κάτι που θέλει να το κάνει επίσης και στο μέλλον... Ετσι, τα εναπομείναντα τρία υποβρύχια "Πολάρις", που κατασκευάστηκαν το 1982, θα πρέπει ν' αντικατασταθούν από τέσσερα υποβρύχια "Τράιντεντ", τα οποία θα μπορούν να φέρουν μέχρι και 96 μαχητικές κεφαλές ισχύος 100 χιλιοτόννων η κάθε μια.

Βρετανικές αεροπορικές μονάδες εξοπλίζονται πάρα πέρα, ώστε να είναι κατάλληλες να φέρουν πυρηνικά όπλα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει σταθμεύσει τέσσερις κλίμακες "Τορνέιντο" στη στρατιωτική βάση του Μπρίγκεν της Γερμανίας και άλλες τέσσερες στη Μεγάλη Βρετανία. Ολες είναι εφοδιασμένες με την πυρηνική βόμβα WE - 177A/B.

Το 1993, το Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποίησε μυστική δοκιμήαμερικανικού πυραύλου "Κρουζ - Τόμαχοκ" πάνω σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχιά του. Και το βρετανικό ενδιαφέρον για τους "Τόμαχοκ" επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Αμυνας Μάλκολμ Ρίφκιντ τον Ιούλη του 1994, με τη δήλωση ότι "η Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης "Κρουζ - Τόμαχοκ" και την ένταξή τους στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ".

Η βρετανική βιομηχανία πυρηνικών εξοπλισμών (AWE) είναι αρμόδια για έρευνα και σχεδιασμό, για ανάπτυξη και κατασκευή, καθώς και για αποσυναρμολόγηση πυρηνικών κεφαλών. To AWEαπασχολεί στο Αλντερμαστον περίπου 5.000 άτομα. Και είναι ξεκάθαρο πλέον το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι σταθερά προσανατολισμένη, ώστε και στο μέλλον να διαθέτει τις δυνατότητες για σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή νέων τέτοιων όπλων. Ετσι, κατά τον υπουργό Ρίφκιντ, υπάρχει όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα "ενός προγράμματος, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την ικανότητά μας για την ασφάλεια και να εγγυηθούμε την αξιοπιστία των σταθμευμένων μας μαχητικών κεφαλών".

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «μυστική» νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών από την πλευρά των ΗΠΑ (2023-11-18 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν τα επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα (2023-06-13 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η πυρηνική απειλή για τους λαούς (2022-08-04 00:00:00.0)
Πυρηνική «επίδειξη» (2008-03-22 00:00:00.0)
Τα σχέδια πυρηνικής επίθεσης ενάντια στον υπαρκτό σοσιαλισμό (2007-04-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνα τα αμερικανικά εξοπλιστικά σχέδια (2006-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ