Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
Σταυροφόρος του ξεπουλήματος

Ολοσέλιδη διαφήμιση στο περιοδικό των πολυεθνικών "Φόρτσιουν" εξηγεί γιατί ο Γκαρματσόφ είναι η ...καλύτερη λύση

Κάποτε, οι εχθροί των λαών, μπροστά στον τρόμο που τους προκαλούσε η οργή των κινημάτων και των λαϊκών εξεγέρσεων, έκρυβαν τις ραδιουργίες και τις προδοσίες τους, με την επιμέλεια σκύλων που καλύπτουν τα περιττώματά τους. Αφηναν τον ιστορικό του μέλλοντος να αποκαλύπτει - όταν το αποκάλυπτε - μέρος των εγκλημάτων τους και των απροκάλυπτων μηχανορραφιών τους. Οι ίδιοι, μετά τις συνωμοσίες, τις προδοσίες και το βρωμερό έργο τους, εγκατέλειπαν τα φώτα της σκηνής και ασχολούνταν στο περιθώριο με τα αργύρια που τους είχαν πετάξει κατάμουτρα.

Τώρα, έχοντας την εντύπωση πως είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού και την ψευδαίσθηση πως οι καιροί δεν έχουν γυρίσματα, έχουν αποθρασυνθεί. Τόσο, που δε διστάζουν να διαφημίζουν την επαίσχυντη και εγκληματική πορεία τους.Ολοι τον θυμόμαστε τον Γκορμπατσόφ. Τον άνθρωπο που, πριν μια δεκαετία παρουσιάστηκε ως προσωποποίηση της ελπίδας. Για το μέλλον, για τον κόσμο, για τους λαούς. Για το προοδευτικό κίνημα, για τον εκσυγχρονισμό του υπαρκτού σοσιαλισμού, για τον κομμουνισμό. "Φρέσκες" και οι βίαιες επιθέσεις που δεχτήκαμε - από σύμπασα την... κοινωνία - όταν, μετά από κάποια στιγμή αρχίσαμε να διατυπώνουμε δημόσια τις επιφυλάξεις μας αρχικά και τις καταγγελίες μας στη συνέχεια, για το ρόλο του συγκεκριμένου "ηγέτη". Επεσαν όλοι να μας φάνε, που ανοίγαμε μέτωπο στον δήθεν εκσυγχρονιστή του αιώνα.

Αν τότε εμφανιζόταν κάποια καταχώριση σε αμερικάνικο περιοδικό, που θα διαφήμιζε εταιρία συμβούλων σε επενδυτές για μπίζνες στην ΕΣΣΔ, με το όνομα"περεστρόικα" και επικεφαλής τον Μ. Γκορμπατσόφ, θα άστραφταν και θα βρόνταγαν για την προβοκάτσια των συντηρητικών, των αντιπάλων της μεταρρυθμιστικής πορείας.

Ωστόσο, στις μέρες μας εύκολα οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα. Απόδειξη, η σχετική ολοσέλιδη καταχώριση στο γνωστό αμερικάνικο περιοδικό των πολυεθνικών "Φόρτσιουν"!

Για να μην υπάρχουν και αμφιβολίες, η εταιρία ονομάζεται "Περεστρόικα" και προεδρεύων σύμβουλός της είναι ο ίδιος ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ. Δουλιά της εταιρίας, να δίνει τις καλύτερες στρατηγικές επιλογές και συμβουλές σε ξένους κεφαλαιούχους, για το πώς θα βιάσουν πιο κερδοφόρα το κορμί της Ρωσίας. Και ποιος άλλος αν όχι ο Γκορμπατσόφ ξέρει καλύτερα τη χώρα;

"Ολοι χρειάζονται μια καλή συμβουλή για τη Ρωσία και ο Μ. Γκορμπατσόφ προσφέρει συμβουλές σε επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, λόγω της εμπειρίας του", γράφει η διαφήμιση. Εξάλλου, η Ρωσία "αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό θησαυρό του 21ου αιώνα", αλλά οι ευκαιρίες "δε θα διαρκέσουν για πάντα. Γιατί να περιμένετε;".

Αλήθεια, γιατί να περιμένουν; Η κερκόπορτα άνοιξε, ο βασιλιάς είναι γυμνός και περιφέρεται στις αυλές των πρώην "εχθρών" του. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν αυτά τα "150.000.000 μορφωμένος πληθυσμός", που λέει και η διαφήμιση. Αυτός ο αριθμός, που κάποτε ήταν ο τίτλος του μεγάλου επαναστατικού ποιήματος του Μαγιακόφσκι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ