Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σκεπτικισμός για τη "μειονοτική" συμφωνία

Πέρασαν περίπου τρεις βδομάδες από τότε που η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν μια "ιστορική", όπως χαρακτηρίστηκε, Βασική Συμφωνία, με βάση την οποία και τα δυο αυτά κράτη δεσμεύονται να σεβαστούν την ακεραιότητα και κυριαρχία του άλλου και σε καμιά περίπτωση να μην υποστηρίζουν χωριστικές τάσεις των μειονοτήτων, που ζουν στις δυο αυτές χώρες. Παρά το ακόμη μικρό αυτό χρονικό διάστημα, στις δυο χώρες είναι έντονη η ατμόσφαιρα του σκεπτικισμού...

Τα αίτια του σκεπτικισμού είναι πολλά. Π. χ., στη Συμφωνία αναφέρεται ότι στόχος είναι η περιοχιακή συνεργασία, δεν περιέχονται, όμως, καθόλου λεπτομέρειες - σ' αντίθεση με τις επιθυμίες των Ούγγρων - σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Στη Συμφωνία υπενθυμίζονται μεν τα ατομικά δικαιώματα όλων των κατοίκων, αναφορικά, όμως, με τον καθορισμό των συλλογικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων ως τέτοιων, και οι δυο πλευρές κράτησαν τις αποστάσεις τους. Και η αναφορά στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων σχολιάστηκε, πριν ακόμα από την υπογραφή της Συμφωνίας, από τον Πρόεδρο του Σλοβακικού Κοινοβουλίου Ιβάν Γκασπάροβιτς με τη λακωνική παρατήρηση: Τα δικαιώματα αυτά είναι, ούτως η άλλως, εγγυημένα στη χώρα εδώ και πολύ καιρό...

Στη γενική ατμόσφαιρα βαραίνει έντονα ο σκεπτικισμός που διακατέχει τους εκπροσώπους των 600.000 Ούγγρων που ζουν στη Σλοβακία, αν, τουλάχιστον, πιστέψουμε τις διαπιστώσεις που έγιναν στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου του κομματικού τους συνασπισμού "Συμβίωση". Το συνέδριο της "Συμβίωσης" εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία οι Ούγγροι της Σλοβακίας επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι από τη Συμφωνία απουσιάζει κάθε μηχανισμός ελέγχου. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της Σλοβακίας δε δεσμεύεται να κατοχυρώσει τα συμφωνηθέντα, στα πλαίσια της εθνικής της νομοθεσίας. Ο πρόεδρος της "Συμβίωσης" Μίκλος Ντούραϊ χαρακτήρισε τη Συμφωνία μόνο ως αφετηρία για μια επικείμενη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η τελευταία αυτή τοποθέτηση φέρνει τον πρόεδρο της "Συμβίωσης" σε αντίθεση με τη γραμμή της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία πανηγυρίζει για την υπογραφή της Συμφωνίας "με το βλέμμα της στραμμένο προς τη Δύση... ". Ο Λάσλο Λάμποτι, υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα των Ούγγρων που ζουν στο εξωτερικό, υπενθύμισε τον τελεσιγραφικό χαρακτήρα της Συμφωνίας και μίλησε για ένα "μάξιμουμ συμβιβασμό", ενώ, στη στάση της ουγγρικής μειονότητας, διαπιστώνει ένα μάλλον δευτερεύοντα αναλφαβητισμό: "Θα πρέπει, κάποτε, να διαβάσουν τη Συμφωνία", δήλωνε στη γνωστή γερμανική σοσιαλιστική εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ", κάνοντας σαφές ότι υπολογίζει πολύ στην αξιοπιστία του εταίρου που υπέγραψε τη Συμφωνία, του Σλοβάκου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μέτσιαρ.

Ακριβώς, όμως, σ' αυτό δεν έχει εμπιστοσύνη η μειονότητα. Επιπλέον, η σλοβακική πλευρά, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, πρόσθεσε ρήτρα, με βάση την οποία το κατοχυρωμένο από τη Συμφωνία δικαίωμα της αυτοδιοίκησης ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Για την ενδιαφερόμενη μειονότητα αυτό είναι "αδιαπραγμάτευτο". Ωστόσο, η διπλωματική διάλεκτος της Βουδαπέστης δε βλέπει παρά μια "ασυνήθιστη ενέργεια".

Αλλά και η Δύση δεν πέρασε άθικτη από το συνέδριο της "Συμβίωσης": Εκφράστηκε η άποψη ότι ακριβώς η Γαλλία, η οποία αντιτίθεται στα συλλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων στη δική της χώρα, είναι εκείνη που δε θα είχε το δικαίωμα να πιέζει για συμφωνία. Εδώ υπάρχει πάλι απόκλιση από τις απόψεις της επίσημης Ουγγαρίας: Ο Λάσλο Λάμποντι χαρακτήρισε τη δέσμευση της Δύσης ως "υγιή πίεση".

Υπέρ μιας άλλης συμμετοχής των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης της υπόθεσης των μειονοτήτων, τάχθηκε, στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης Ευρωπαϊκών Λαϊκών Ομάδων Γιόζεφ φον Κόμλοσι. Αυτός απαιτεί την ίδρυση μιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα επιβλέπει την ακριβή τήρηση των όρων της Συμφωνίας.

Το ότι, παρά την επίσημη διαβεβαίωση για την τήρηση της Συμφωνίας, ούτε η ουγγρική κυβέρνηση είναι, στην πραγματικότητα, πεπεισμένη για το χαρακτήρα των συμφωνηθέντων σαν ορόσημο το αφήνει να διαφανεί και ο Λάσλο Λάμποντι: "Σύμφωνα με τη διπλωματική παράδοση, ο Γκιούλα Χορν με τον Βλαντιμίρ Μέτσιαρ θα έπρεπε να συνυπογράψουν τη Συμφωνία σε μια συνοριακή πόλη. Ο Χορν, όμως, αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Μέτσιαρ και ταξίδεψε στην Μπρατισλάβα. Ετσι, η συμβολική αυτή χειραψία συνεχίζεται επίσης και στη Συμφωνία".

Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ